Естонска православна црква неће под Цариградску патријаршију

0
Естонска православна црква

Естонска православна црква

Естонска православна црква неће под Цариградску патријаршију.

Прочитајте још:  Седам Светих Архангела и седам демонских принчева таме
Епископ Тартуски Данијел изјавио је да су и црквени врх и парохијани против спајања Естонске православне цркве Московске патријаршије са Естонском апостолском православном црквом Цариградске патријаршије, на чему инсистирају секуларне власти Естоније, преноси постимеес.ее. .

„ Ова опција спајања нам је понуђена помало неочекивано још у мају. Али у форми у којој је изнет овај предлог да се у Естонску апостолску православну цркву уђе као викаријат, то нам не одговара. Рекли смо да не видимо конструктивност таквог предлога. Ни руководство ни парохијани се не слажу са таквом транзицијом “, рекао је владика Данијел за ЕРР.

Истовремено је напоменуо да је православна црква спремна да измени своју повељу, уклањајући референце на повељу Руске православне цркве. Епископ Данило такође сматра да је могуће да ЕПЦ МП добије аутокефални статус, истичући да је реч о дугом процесу који би „ могао да се одужи деценијама “.

Прочитајте још:  СЛАВИМО ЧАСНЕ ВЕРИГЕ: Верује се да од данас долази топлије време
Прошлог уторка, представници ЕПЦ МП састали су се са адвокатима и представником Министарства унутрашњих послова Раивом Кујтом. У заједничком саопштењу посланик ЕПЦ и Министарство унутрашњих послова саопштили су да су се договорили о даљим корацима и распореду догађаја. Епископ Данило је посебно изјавио да ће у другој фази одвајања ЕПЦ од Московске Патријаршије почети консултације са Естонском Апостолском Православном Црквом како би се у будућности ујединили сви естонски православни хришћани под једном црквом ( управо то говори изјава која је објављена пре три дана) .

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *