Адвокат Братић: Ово је велики дан за идеју правде! Хрватским пилотима оптуженим за злочин на Петровачкој цести судиће се у одсуству!

0
српске, суди

Петровачка цеста

Како се наводи, кривично ванпретресно веће Вишег суда – Одељење за ратне злочине 6. августа донело је решење којим је усвојен предлог Јавног тужилаштва за ратне злочине, па је одређено да се окривљенима М. В, Р. З, Ј. Ж. и Б. Д. суди у одсуству.  

Оптужницом Тужилаштва за ратне злочине од 31. марта 2022. године окривљенима је на терет стављено извршење кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва.

Против решења о суђењу у одсуству дозвољена је жалба Апелационом суду у Београду, у року од три дана од пријема решења, навео је Виши суд.

За наш портал адвокат Душан Братић, заступник жртава са Петровачке и Приједорске цесте каже да је ово показатељ да ипак имамо своје тужилаштво и да још увек има људи који су спремни да се одупру свим притисцима:

“Нормално да је донета таква одлука јер је то једино законито. Република Србија је овим показала да има своје Тужилаштво и свој, а не страни суд и да у тим органима постоје људи који имају моралних закона у себи и који су се одупрли свим притисцима и свим искушењима управљеним да овај злочин остане без правосудног одговора. А таквих притисака је било с поља у ове две године много. Грађани Србије  треба да спознају и памте имена тих честитих и храбрих људи и правосудне власти и држава те људе треба да кадровски спирално води на врх”, наводи Братић и додаје да је ово велики дан за идеју правде у читавом свету: 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Прочитајте још:  Милан Кољанин: Злочини у Глини 1941: 80 година касније!

“Ово је велики дан за идеју правде у читавом човечанству нарочито имајући у виду да ратови поново букте па је генерална превенција злочина над цивилима нужнија него икада.”

Према писању медија, оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца из Птуја, Зденка Радуља из Осијека, Жељка Јеленића из Пуле и Данијела Боровића из Вараждина, јер су у акцији Олуја 7. и 8. августа 1995. наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца, као и у месту Сводна код Босанског Новог, у Босни и Херцеговини.

За сада је идентификовано 13 особа убијених у тим нападима, од којих је шесторо деце, као и 25 рањено особа.

Васељенска / ФоНет

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *