Летонија: Интеграција жена у војску није само питање родне равноправности, већ и практична потреба

0
жена

(Фото: AFP via Getty Images)

Министар одбране Летоније, у свом недавном говору, најавио је планове да се жене укључе у обавезну војну службу, чиме се наставља традиција земаља Балтика да интензивирају своје одбрамбене капацитете у светлу тренутних геополитичких изазова.

Министар је истакао да жене нису ништа мање способне од мушкараца и да би требало да имају иста права, али и обавезе када је реч о служењу својој земљи.

“Жене у Летонији имају дугу историју учешћа у одбрани своје земље, било у улогама медицинских сестара, логистичара или чак и као активни учесници у борбеним јединицама,” рекао је министар. “Време је да ово признање добије институционалну потврду кроз обавезну војну службу.”

Према његовим речима, интеграција жена у војску није само питање родне равноправности, већ и практична потреба у модерном свету где се одбрамбени изазови мењају и постају све комплекснији. Жене су, како каже министар, одавно показале своју способност у војним структурама других земаља, а сада је време да и Летонија направи корак напред.

Планови укључују постепено увођење жена у војску, са фокусом на специфичне области где њихове вештине могу бити највише искоришћене. Очекује се да ће жене учествовати у разним улогама, од техничких и логистичких до борбених јединица. Министарство одбране такође планира увођење посебних програма обуке који ће бити прилагођени женама, са циљем да се обезбеди да свака регруткиња добије одговарајућу припрему и подршку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова одлука није изненађење с обзиром на тренутну безбедносну ситуацију у Европи и повећану бригу за националну безбедност. Летонија, као и друге балтичке земље, све више улаже у своје одбрамбене капацитете како би се супротставила потенцијалним претњама. Интеграција жена у војску један је од начина да се ојача национална одбрана и обезбеди да сви грађани имају улогу у очувању суверенитета земље.

Прочитајте још:  „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату“

Министар је закључио да ће Летонија остати посвећена својим савезничким обавезама и да ће овај корак допринети јачању не само националне безбедности, већ и регионалне стабилности. Он је нагласио да је важно да све грађанке и грађани разумеју значај овог корака и да подрже напоре који се улажу у заштиту земље.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *