Усташки покличи”За дом спремни” и “Ево зоре, ево дана” у Имотском, нико не реагује!

0

Škabrnja, 18.11.2020 - Kolona sjecanja od Ambera do Škabrnje povodom obilježavanja 29. obljetnice stradanja Škabrnje. Na slici u koloni zastava HOS-a sa natpisom "Za dom spremni". foto HINA/ ds

Усташки покличи”За дом спремни” и “Ево зоре, ево дана” у Имотском, нико не реагује!

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац оценио је да су усташке песме у Имотском и заставе ХОС-а са слоганом “За дом спремни”, алармантна појава и да су последица односа према службеном поздраву Независне Државе Хрватске , на који се недовољно реагује. Пуповац се осврнуо на недавни концерт Мате Булића, Дражена Зечића и Марка Перковића Томпсона у Имотском, уочи којег се на главном тргу певала усташка песма “Ево зоре, ево дана”, док су на концерту неки од окупљених носили ХОС-ове мајице.
Он је рекао да за славље у Имотском не тражи кривце, већ освештеност, преносе хрватски медији.

Прочитајте још:  Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије припрема нови протест. Најављују долазак тракторима у Београд
Пуповац је рекао да овакве појаве, биле у Сабору или на другим местима, траже демократски политички савез у одбрани Устава и уставних вредности Хрватске.

– У време када се појавила ХОС-ова плоча са поздравом `За дом спремни` у Јасеновцу, онда је још функционисао демократски савез у одбрани Устава и уставних вредности. Он се у међувремену распао и они којима је примарна задаћа да стварају тај савез и чувају га, а то су председници републике и Сабора и друге политичке фигуре у Хрватској, нажалост, или немају довољно свести или политичког интереса за то – истакао је Пуповац.

Прочитајте још:  У Хрватској нерасветљена судбина 1495 Срба, од којих 71 одсто цивила
Поводом концерта, реаговао је и хрватски председник Зоран Милановић који је поручио да у данашњој Хрватској не сме бити места за усташке поздраве, обележја и песме које недвосмислено славе режим НДХ, а који се се чули пре и током концерта у Имотском, те нагласио да то не сме проћи без реаговања државних институција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Марко Перковић Томпсон, контроверзни хрватски певач познат по србофобији, одржао је концерт у Имотском пред 20.000 људи, а публика се пре тога “загрејавала” усташким песмама, покличима и обележјима.

Уочи концерта Томпсона у Имотском вијориле су се заставе ХОС, гореле су бакље, доминирао је усташки поклич “За дом спремни!”, а из једног кафића чула се и усташка будница “Ево зоре, ево дана”, песма позната и као “Јуре и Бобан”, коју су многи од окупљених на тргу запевали.

Прочитајте још:  ДАЧИЋ: Направили смо договор о сарадњи са СНС
У понедељак, 5. августа, у Книну се на 29 година од злочиначке војно-полицијске акције “Олуја”, коју Хрватска обележава као “дан побјде”, из кафића орила песма “Ево зоре, ево дана”, хрватска усташка војна песма која велича усташке осуђене ратне злочинце, логоре током НДХ и србофобију.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *