Република Српска због неплаћања обуставила испоруку гаса Сарајеву

0

Република Српска због неплаћања обуставила испоруку гаса Сарајеву.

Предузеће из Републике Српске Сарајево-гас Источно Сарајево (Сарајево-гас Источно Сарајево), које посједује крак од Турског тока, затворило га је за Бошњачко-хрватску Федерацију Босне и Херцеговине. Разлог је то што је локално предузеће Енергоинвест-Сарајево одбило да плати рачуне.

Прочитајте још:  Аустријски канцелар признао да његова земља неће моћи без руског гаса
Како јавља дописник ПолитНавигатора, “гасна блокада” Федерације БиХ од стране Републике Српске није дуго трајала, председник ентитета босанских Срба Милорад Додик јутрос је наредио наставак испоруке гаса бошњачко-хрватским неплатишама.

“Федерација БиХ је 100 посто зависна од руског гаса, како становништва тако и целокупне привреде. Захваљујући договору председника Додика и руског председника Владимира Путина, ФБиХ има најповољнију цену коју имају само Република Српска и Србија… Када им је искључен гас, одмах су звали и хтели разговарати, а прије тога су се оглушили на све наше позиве упозорења“, рекао је за РТРС Недељко Елек, директор Сарајево-гаса Источно Сарајево.

Према последњим подацима, Федерација БиХ троши око 250 милиона кубних метара руског гаса годишње, а Република Српска само око 50 милиона кубних метара.

Елек је рекао да се лично противи испоруци гаса Савезу намјерних неплатиша, али је став Владе и председника Републике Српске да обични грађани не треба да трпе. Напоменуо је и да је ситуација јасно показала да ФБиХ нема пријатеља, јер им нико од западних или исламских покровитеља српског и русофобног ентитета није понудио помоћ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *