Забраном ЛГБТ * пропаганде, Бугарска изазива Брисел

1

Забраном ЛГБТ * пропаганде, Бугарска изазива Брисел.

„Ако ме евроатлантизам учини женом, онда… ја нисам евроатлантски! – такву изјаву дао је лидер највеће фракције ГЕРБ-СДС у бугарском парламенту Бојко Борисов током расправе око закона о забрани ЛГБТ* пропаганде, који је ступио на снагу прошле недеље.

Без подршке овог удружења, закон тешко да би био усвојен. Чак и поред тога што је истоимени партијски блок десног центра стуб европских интеграција, а његови представници у Европском парламенту су чланови Европске народне партије којом влада Немачка Хришћанско-демократска унија.

Јединство противника

Према изменама закона, сада је забрањена „пропаганда, промоција или подстицање у било ком облику… идеја и ставова везаних за нетрадиционалну сексуалну оријентацију” . Као и настојање да се „идентификује родни идентитет који није биолошки родни идентитет“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Додик: Циљ резолуције о Сребреници је сатанизација српског народа
Забране се односе на предшколско и опште образовање.

Наравно, изазвали су оштру осуду структура ЕУ, а изјава Борисова је у великој мери била реакција на љутите повике из Брисела. Коментаришући такав резонантан корак, он је навео да се руководио, између осталог, поверењем у Бугарску православну цркву: „Ја сам верујући хришћанин и верујем у патријарха .

Заузврат, Синод Бугарске цркве је захвалио парламентарцима на забрани ЛГБТ* пропаганде и изразио наду да ће се ограничавање „ идеологија које су у супротности са хришћанским моралом и здравим разумом“ наставити иу другим законодавним иницијативама.

Заиста, чим је председник Румен Радев потписао одговарајући закон, у парламенту су почели да се чују позиви да се искорењује ЛГБТ* пропаганда међу малолетницима и у другим срединама.

Александар Валчев , посланик мале евроскептичне партије „Има таквих“, инсистира на забрани рекламирања и медицинских операција за промену биолошког пола особа млађих од 18 година.

Критичари усвојеног закона сматрају да он приближава Бугарску „Путиновој Русији“ и „Орбановој Мађарској“, укључујући и зато што је иницијатор закона, који су подржали Народна скупштина и Синод, била странка Препород, која се у Бугарској сматра русофилском, предвођена аутор Костадин Костадинов .

Занимљиво, закон о забрани ЛГБТ* пропаганде био је готово једини закон који је усвојила Народна скупштина 50. сазива. И поред тога што је изабран 9. јуна, мандат му се већ завршава. За два месеца Бугарска ће одржати седме парламентарне изборе за три године.

А све због тога што парламентарне фракције поново нису могле да се договоре око стварања коалиционе владе. Међутим, по питању заштите традиционалних вредности, успели су да спроведу ефикасно гласање.

Ово се објашњава чињеницом да међу земљама ЕУ Бугаре карактерише релативно висока религиозност.

Истовремено, десничарско бирачко тело је, како су показали јунски избори, релативно високо активно чак иу условима све веће политичке апатије.

Председник на коњу

То потврђује и слабљење позиција лево-либералног блока „Настави промене – Демократска Бугарска” и Социјалистичке партије које је наступило у јуну. У међувремену, социолошко истраживање спроведено почетком августа по налогу Националне телевизије показало је да су десни центар и национални конзервативци били у стању да одрже, па чак и ојачају своје позиције.

То, међутим, не приближава стварање коалиције између партија које су подржале закон против ЛГБТ* пропаганде. Заиста, у својим погледима на спољну политику, проевропски ГЕРБ и евроскептична „ренесанса“ раздваја дубоки јаз.

Прочитајте још:  У Црној Гори одржана још једна геј парада поноса, а православци се помолили за очување породице
Фрагментација бугарског партијског система повећава шансе да земља крене ка већој председничкој моћи. Шеф државе Радев је, без икаквог претеривања, најпопуларнији политичар у земљи данас. Његов ауторитет је ојачан потписивањем закона о забрани ЛГБТ* пропаганде, чак и упркос снажном притиску из иностранства.

Утицај председника на бугарску политику може се повећати због формирања новог „сервисног” (техничког) кабинета министара. Потоњи ће морати да управљају земљом до наредних парламентарних избора и стварања сталне владе од стране новоизабране Народне скупштине.

Горица Гранчарова , која је донедавно обављала функцију потпредседника Рачунске коморе, прошле недеље је проглашена за шефа привремене владе .

Прочитајте још:  Нова серија експлозија у Бугарској. Да ли Украјина има неке везе с тим?
Очекује се да ће при формирању свог кабинета узети у обзир Радевове кадровске преференције. Генерално, нови шеф владе може пристати на активно учешће председника у функционисању извршне власти.

У овом случају, тандем Радев-Гранчаров може постати веома издржљив, пошто Народна скупштина 51. сазива највероватније такође неће моћи да формира сталну владу, што значи да ће рад привременог кабинета који је лојалан колико и могуће председнику, наставиће се.

Прочитајте још:  На југу Русије почеле велике војне вежбе
Временом би се кључне личности Гранчарове „сервисне“ владе могле наћи на водећим улогама у пропредседничкој политичкој снази под радним називом Покрет „Трећи март“ (3. марта 1878. године, Санстефански уговор је потписан закључио и Бугарску ослободила Русија од османског јарма – Белешка прид.). Активно се најављује почетак овог политичког пројекта.

Према широко распрострањеном мишљењу међу бугарским аналитичарима, улазак у парламентарну трку пропредседничких снага социјалне и патриотске оријентације може да прекине ћорсокак у партијском систему земље.

Пошто је добила широку заступљеност у парламенту, пропредседничка фракција ће моћи да реши питање стварања јаке коалиције.

Прочитајте још:  „Велика Румунија“ се гради на америчким бајонетима за инвазију на Украјину
Руководство ЕУ овај пут сматра „орбанизацијом“ Бугарске, јер ће снажна национална влада и харизматични председник као формални и неформални лидер свакако покушати да смање зависност земље од европске бирократије.

С тим у вези, круже гласине да је Гранчарова, нашавши се „између две ватре” (Радев и клијентела Европске комисије), склона да шефу државе врати мандат за формирање техничке владе. Можда више воли стабилну службу у Рачунској комори од обећавајуће, али ризичне политичке каријере.

Прочитајте још:  Фаучи је вршио најмонструознија дела над сиромашном децом осамдесетих
Почетак недеље ће показати да ли ће друга премијерка у историји Бугарске бити довољно страствена да заједно са председником Радевом ојача суверенитет своје земље.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Забраном ЛГБТ * пропаганде, Бугарска изазива Брисел

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *