Београд је тражио од међународних организација да истраже киднаповање српских новинара на Косову

0

Београд је тражио од међународних организација да истраже киднаповање српских новинара на Косову.

Министарство за информисање и телекомуникације Србије апеловало је на међународне организације да учине све да се расветли судбина киднапованих новинара Радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перенића.

Новинари су нестали 21. августа 1998. године када су се упутили ка српском манастиру Свети Доктор у Зочишту да извештавају о повратку монаха које је претходно киднаповала Ослободилачка војска Косова (УЧК), јавља дописник ПолитНавигатора.

У апелу српског ресора наводи се да су након манастира Славуј и Перењић, новинари грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом западних наоружаних банди албанских сепаратиста Ослободилачке војске Косова, чије су их милитанти киднаповали.

Прочитајте још:  Сабирни центар
Деветнаест година касније, ову информацију је потврдила и окупациона полицијска мисија на Косову Еулекс. Међутим, до данас се не зна шта је било са српским извештачима Радио Приштине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Министарство информисања и телекомуникација још једном апелује на све међународне организације да учине све што је у њиховој надлежности како би се коначно открила судбина Славуја и Перенича, као и свих других новинара који су нестали током овог сукоба, а одговорни ови злочини су приведени правди у складу са законом“, наводи се у документу.

Према подацима Удружења новинара Србије, у сукобу на Косову погинуло је или нестало 15 новинара (тринаест Срба и два Албанца), што чини скоро половину нерешених случајева убистава и нестанака новинара у Европи.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *