ОПОЗИЦИЈА ОБЕЛЕЖИЛА ЈУБИЛЕЈ ОСЛОБОЂЕЊА МОЛДАВИЈЕ ОД ФАШИЗМА

0
Молдавије

(Фото: Спутњик)

Широм Молдавије сећање на епопеју молдавске земље крајем Другог светског рата обележава се и евоцира успомене на тај период. Наиме, 24. августа 1944. 5. ударна армија под командом генерала Николаја Берзарина ослободила је Кишињев од немачко-румунских фашистичких окупатора.

Током нацистичке окупације, сваки десети становник Молдавије је био подвргнут мучењу укупно 207 хиљада људи, од којих је 23 хиљаде умрло. Око 200 хиљада људи умрло је од глади и болести у прве две године окупације, а овде је отворено 49 концентрационих логора.

Дана 24. августа 2023. године, на отварању гробља хероја Великог отаџбинског рата, које је обновљено уз помоћ Русије, Министарство одбране Молдавије није хтело да ода војне почасти палим ослободиоцима.

Молдавске власти потискују незаборавне датуме посвећене ослобођењу Молдавије од фашизма и ускраћују пажњу учесницима Великог отаџбинског рата, изјавио је лидер опозиционог блока Победа Илан Шор.

Шетња у организацији Националног координационог комитета „Победа” почела је од Споменика ослобођењу Кишињева у Академији наука. Пролази без политичке симболике. У поворци учествују представници многих опозиционих политичких снага.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Цвеће су на Вечну ватру положили бивши председник Молдавије, лидер Комунистичке партије Владимир Вороњин, посланик у парламенту, представник блока Победа Василе Болеа и бивши премијер Василе Тарлев. “Да нико никада не заборави овај подвиг, морамо се сви окупити” – Таубер. Народна посланица, представница Блока Победа Марина Таубер захвалила је организаторима марша – „хвала што сте нас ујединили и што сте данас марширали у заједничкој колони“.
Председница Молдавије Маја Санду је чврсто опредељена да Молдавију уведе у НАТО-пакт, а то што заборављају датуме из антифашистичке борбе довољно говори и о молдавским властима и о колективном Западу коме теже, али права Молдавија тамо не припада.

Прочитајте још:  ПУТИН СЕ СПРЕМА ЗА НУКЛЕАРНИ РАТ? Америка узнемирена, објављени снимци! (ВИДЕО)

Пише за Васељенску: Горан Игић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *