Заштитимо Јадар и Рађевину: Одговор епископу шабачком на његово саопштење о отварању рудника у Јадру

еколози, јадар

„Знам твоја дела, ниси ни студен ни врућ. О да си студен или врућ! Тако, пошто си млак избљуваћу те из уста својих“ Отк 3:15-16

Од 2020. године више пута смо покушали да добијемо одговоре или будемо примљени код наших црквених званичника. На наше молбе, мејлове и писма, неми су остали како патријарх Перић Порфирије, тако и владика шабачки Јеротеј. После две године били смо приморани да од тога одустанемо. Сваком је било јасно да није вредно чекања. Такви догађаји јесу разочарење, али за нас који ипак знамо мало више о стању наше Цркве, не може се рећи да смо били значајно изненађени, а увређени никако. Ипак је СПЦ (Светосавље) једно, а званичници нешто сасвим друго. После наших молби, уследио је низ догађаја и изјава од стране поменутих званичника да смо убрзо схватили да за њихово одбијање треба да будемо захвални.

Крајем јуна ове године, режим Александра Вучића је заједно са компанијом Рио Тинто кренуо у још један напад на Србију. Редослед несрећних догађаја знате, уследили су протести чији су посетиоци, упркос организаторима, решили да опет покажу да неће рудник. Покренута је цела машинерија уперена против нас, а онда је у тешком тренутку за Александра Вучића и његов режим стигао и одговор људи из Цркве. После текстова и изјава појединих свештеника које одишу искреношћу, 23. августа добили смо на дар и један текст који је потписао владика шабачки Јеротеј. За сваког коме Црква није страно тело и ко је иоле у вери, како-тако, текст је дошао као хладан туш. Дало се приметити у бројним коментарима на мрежама да је народ жедан правде и подршке, прозрео позив клера да се после свега окрене науци.

Прочитајте још:  Митрополит Амфилохије – од великосрбина до великоцрногорца

Прво јавно оглашавање по овом питању из Епархије шабачке стигло је, дакле, у петој години борбе против рудника, и то управо сада када је општа офанзива режима и Рио Тинта да се пројекат „Јадар“ спроведе у дело. Добили смо, мало другачије срочено, дипломатским језиком, да се умири свест народа сходно народној изреци „и вук сит и овце на броју“, исто оно што нам поручује Александар Вучић са Рио Тинтом: да се окренемо науци и сачекамо њихов суд. Владика Јеротеј уредно игнорише да је Српска академија наука и уметности дала свој суд још 2021. године, те да су бројни српски стручњаци аргументовано стали уз тај „неуки“ народ потврђујући својим знањем оно што смо сви осетили и знали, јер за овакве пројекте се не мора бити нужно академик да би се знало да је на штету. Нема више преговора са билом којом страном која тражи поновно отварање дебате и мишљење струке, напротив, разговор се може водити само на тему о накокнади штете коју је Рио Тинто проузроковао.

Владика Јеротеј је, затим, игнорисао да овај пројекат крши бројне законе који штите Природу, ту Божју творевину која нам је дата како лепо рече на чување и на корист, да се прехранимо, напојимо, да узмемо колико нам треба. Нигде не пише да нам је похлепа на корист и да нам је уништење зарад профита на корист, управо напротив. Зажмурио је владика и на процес против Владе Србије у Стразбуру по Бернској конвенцији која штити и други живи свет, а са оба ока зажмурио је и уши зачепио на петогодишњи вапај народа да остане на својим огњиштима, да му се не дирају светиње, да му се не дирају стратишта, да му се не дирају водоизворишта, да буде свој на своме. Не чује владика да народ не може више да издржи хараче и кулуке, да неће више да буде понижаван, да је бити уз народ стати с њим и рећи „нећемо рудник“, а не пребацити лоптицу непријатељу. Уместо тога, каже нам владика: „Молимо се Богу да нас умудри да дамо прилику да о питању рудника у Јадру реч дају стручњаци.“ Сви знамо на које стручњаке се мисли, то су нам Александар Вучић и Рио Тинто већ саопштили, јер су уредно прегазили преко речи највише стручне установе у земљи.
Изгледа да ни владика не мисли да је народ за своје животе и земљу довољно стручан. Као да нам треба старатељ. Да ли ће владика овако да остави струци да одлучи о еволуцији, абортусу, о њему самом? Кажу да има наговештаја да се одређена струка меша у сва три наведена питања. Да се медицинска наука поштује како се захтева од стране владике Јеротеја, ко зна где би ко био.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Преминуо епископ шабачки Лаврентије

Жмури владика и на чињеницу да смо ми Рио Тинто препознали, „по плодовима њиховим“, што би учинио и он, само да је хтео.
Дан након овог саопштења, Александар Вучић нас је обавестио да ће на дугих седам дана своју канцеларију пребацити на Запад Србије када ће нам својом благошћу омогућити да истрпимо још већи притисак, гађење и одбијање него раније.
Запад Србије нема право на миран живот све док вођа не буде задовољан кампањом. О нашем трошку, разуме се.

Два дана након саопштења владике Јеротеја, а дан након најаве Александра Вучића о мобилној председничкој канцеларији, владика Јеротеј је 25. августа одржао литургију управо у Цркви Светог Герогија у Горњим Недељицама. Владика је, упркос свему, имао одбор за дочек што је све ређи случај када уважени владика службује у својој епархији. Некада су у госте позивали Александра Вучића, у тој истој Цркви дочекивали Виолу фон Крамон, а Вучићеву претходницу данас дочекало је Удружење „Не дамо Јадар“, које ће нам првом приликом кад загусти након ове посете, саопштити да ето нису знали шта раде, да су неуки и неупућени те јадни, искоришћени.
Не мислимо да у том дочеку има било шта лоше, баш напротив, ствари се разобличавају саме од себе. Јасно је и кога је Вучић послао у припреме за долазак и кога је одавно изабрао за спаринг партнера.

Што се уваженог владике тиче, било би поштеније да је написао да је за рудник и да је, не наставио него почео да решава силне проблеме у својој Епархији, те да се запитао да ли ће се публика за дочеке моћи обезбеђивати и након смене режима, што ће свакако кад-тад уследити. Ми му не замерамо ништа, да се не стекне погрешан утисак. Оне интересне групе које помиње да тобоже нападају Цркву, мораће да потражи у Београду, а не међу народом који никад неће одустати од Цркве Светог Саве, Светог Николаја Велимировића, Светог Јустина Поповића и наше мученичке војске пред Богом, бар их је овај крај дао као ретко који други.

Прочитајте још:  Момчило Алимпић: ЈЕРЕТИЧКА ПРИЧА

На оданије празника Преображења лета Господњег 2024.

Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *