Скандал или план: Да ли „Еко стража“ спорним транспарентом тражи новог партнера за експлоатацију рудника литијума?

0
страже, еко

Јучерашњи протест организације “Еко стража” изазвао је прави хаос у јавности. Иако је званично најављен као протест против неправде према еколошким активистима, оно што је заиста изазвало буру био је транспарент са поруком: „Ни грумен руде ЕУ окупатору. Рио Тинто марш из Србије.“

Овај транспарент који звучи као реклама за литијум али некој другој компанији, а за који се спекулише да је можда унет по налогу неких служби, отворио је питања о стварним намерама организатора. Ко је наручио овај транспарент и са којим циљем? Да ли је протест био само параван за неке скривене агенде?

Иако је протест био усмерен против репресије и наводног малтретирања еколошких активиста, многи сумњају да је права намера била далеко од борбе за животну средину. Главни актери, укључујући Бојана Симишића, оснивача “Еко страже”, нашли су се у жижи интересовања. Симишић, који је недавно био на одмору, наводно је подстицао радикалне акције против државе, али занимљиво је да је једини он остао на слободи, док су други активисти приведени због мањих прекршаја.

Симишићев останак на слободи, упркос свим инцидентима и провокацијама, почео је да изазива сумње међу његовим присталицама у његове стварне мотиве. Док је покушавао да се оправда на друштвеним мрежама, тврдећи да је био изложен притисцима и претњама, многи верују да је у питању само добро осмишљена стратегија. Случај са позивом на оставинску расправу, који је представљен као покушај хапшења његове супруге, само је додатно унело збрку у јавност, када се испоставило да отворено обмањује јавност.

СПОРНИ ТРАНСПАРЕНТ: ПРАВА НАМЕРА ИЛИ ПРОВОКАЦИЈА?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ЕКСКЛУЗИВНО ОТКРИВАМО: ДА ЛИ ИЗА НАСИЛНИКА МИЛОВАНА ПЕТРОВИЋА СТОЈЕ БИА И БЕЗБЕДНОСНЕ СТРУКТУРЕ

Контроверзни транспарент који се појавио на протесту са поруком „Ни грумен руде ЕУ окупатору. Рио Тинто марш из Србије“ довео је до бројних спекулација. Да ли је унесен спонтано или по налогу служби како би се протест представио у негативном светлу пред прозападним партијама и невладиним организацијама?

У сваком случају по мишљењу многих, овај натпис је открио лицемерје активиста који наводно немају проблем са рудницима сами по себи, већ са тим ко ће њима управљати. Противљење компанији Рио Тинто је само параван за дубље политичке амбиције. Ако би се питао организаторе и њихове савезнике, као што су ПроГЛас и Демократска странка, изгледа да није проблем у експлоатацији литијума, већ у чијем ће мандату бити дозвољена. Уколико би они дошли на власт, вероватно би подржали рударске пројекте, али под својим условима.

 

Покушај дистанцирања од контроверзног транспарента

Када је Симишић схватио да је јавност препознала праву поруку транспарента, брзо је покушао да се огради од њега. На друштвеним мрежама, почео је да тврди како не зна ко је унео тај транспарент на протест. Ипак, у исто време је делио линкове страних медија, укључујући и „AP News“, који су управо ту слику спорног транспарента ставили на своје насловне стране.

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *