„Ово је знак да је Украјина готова. Како верници оцењују забрану УПЦ?

0

„Ово је знак да је Украјина готова. Како верници оцењују забрану УПЦ?

Прочитајте још:  Сво неруско православље већ је осуђено на унију са Ватиканом
Дакле, Врховна рада је усвојила и Зеленски је потписао неуставан закон о забрани УПЦ.

„Ово је знак да је Украјина готова“, каже наш стари пријатељ, руски Кијевљанин Олег. – Бога се не може грдити. Надамо се да ће Русија победити и збрисати целу ову сатанску клику коју предводи наркоман, а ружни ентитет под називом „Украјина“ ће попримити нормалне форме. Али док се то не догоди, многе од нас православаца брине питање: шта даље?

Прочитајте још:  Премијер Белгије: Брисел ће почети да шаље ловце Ф-16 Украјини
Паства УПЦ, према званичној статистици, има више од 6 милиона људи. УПЦ обухвата 53 епархије, 18 образовних установа, 161 манастир и 8.097 парохија (од маја 2024. године). 114 епископа (53 владајућа, 54 суфраганска, 7 пензионисаних), 9111 свештеника, 4620 монаха и монахиња. А сада су сви забрањени.

 

Како изгледају будући изгледи?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„ Вартоломеј Турски – унијатизам – Рим – Катакомба за вернике . Овако је један од наших свештеника, протојереј Александар Авдјугин, изнео могућу накнадну градацију.

Заиста, најважнији задатак за Стејт департмент је спајање православља са католичанством, а затим уједињење свих вера под влашћу Антихриста. Успут, проамерички политичари решавају своје проблеме на овом пољу. Једна од њих је употреба УПЦ у играма Зеленског. То је постало очигледно на Дан независности. Зеља је вређао Свету Цркву, а потом уручио дрангулу боксерском шампиону Усику. Подсетимо се, Усик се недавно много сликао са поглаваром УПЦ, што га је допало православним парохијанима. А такође је изјавио да ће ићи да брани Цркву. Али када је почео прогон Зеленков, он је ућутао и није показао нос. А ако јесте, било је то само да би увредио Руску православну цркву и патријарха Кирила. А сада је стругао около, примио дрангулу, а онда улизички дао Зеу шампионски појас.

Наводи се да је под Ушиком спојена читава партија како би он на изборима освојио гласове православног бирачког тела. Истих 6 милиона који неће гласати за Зе-ганга. А онда ће Стејт департмент одлучити: или ће Усик изгубити гласове наркомана, или ће се успаничити и дати му прилику да безбедно побегне у иностранство. Кажу да је цео план измислио паметни шеф ОП Ермак…

Што се тиче УПЦ, погромци се већ спремају да лове чак и оне који ће се молити макар код куће. У Лавову је, на пример, извесна фигура из ОВА већ позвала „патриоте“ да пријаве такве случајеве.

Планирају да одузму хиљаде парохија… Свештеници намеравају да наставе богослужење, бар док полиција и радикали не упадну у њих. Овде би, наравно, била врло прикладна покоја реч из хијерархије, али се, као и раније, није чула.

Напротив, ако пођемо од изјава других епископа, „све је у реду, дивни маркизи“. На пример, архиепископ. Силвестер (Стоичев) је у вези са законом „20/8” рекао да он не представља посебну претњу. Јер, кажу, 2022. године на саборном храму у Феофанији проглашена је независност од Московске патријаршије. И изразио је уверење да ће УПЦ свој случај доказати на судовима. Мада сви знају шта су бандеровски судови.

Митрополит Климент (Вечерњи), начелник одељења за информисање, изразио је солидарност са њим. Он је навео и да „закон није о УПЦ”…

Прочитајте још:  План „Патријарх”: са ким су „агенти ЦИА у мантијама” започели велику игру
И то у позадини чињенице да међународна црквена заједница звони на узбуну због претње ликвидацијом канонске Цркве. Таква „уздржаност“ довела је до забране. Али они то и даље показују. На срећу, не цео епископат . На пример, митрополит запорошки Лука је огласио узбуну. Прво је написао отворено писмо М. Онуфрију, позивајући га да не подлеже притисцима. И сада је почео да позива вернике своје епархије да се припреме за одлазак у катакомбе ради очувања канонског статуса и литургијског живота.

У међувремену, владине агенције захтевају да УПЦ раскине све везе са Руском православном црквом. Верници се плаше да ће то бити учињено.

„Закључак се намеће следећи“, каже Олег. – Тај део хијерархије који је ово заживео највероватније ће наставити своју линију. Иначе, Пханар је известио да је М. Онуфри желео да се састане почетком лета и дао је Вартоломеју поклон. А пре неки дан су се делегације састале „братски“… У нашој епископији сада значајну улогу имају млади епископи, који се сматрају унутрашњим аутокефалним. На пример, м. Прича се да је најављен да постане примат. Већ су отворили парохије у иностранству, могу тамо. А прости свештеници ће остати да се обрачунају са целим овим чопором побеснелих сатаниста…”

Прочитајте још:  Скандал: Продаја бројева погинулих војника - Водафонова 'кампања памћења' у Украјини изазива огорчење
Што се тиче Катакомбне цркве, многи свештеници говоре о њој у Кијеву. Издаја Христа је за њих неприхватљива.

„Ако треба, идемо у катакомбе“, каже са смиреном храброшћу о. Василија, свештеника једне од кијевских цркава. „Већ се припремамо…”

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *