У Хрватској нерасветљена судбина 1495 Срба, од којих 71 одсто цивила

0

У Хрватској нерасветљена судбина 1495 Срба, од којих 71 одсто цивила.

Документационо-информативни центар “Веритас” је, поводом Међународног дана несталих, указао да се међу 8.619 до сада верификованих жртава Срба са подручја Хрватске и бивше Републике Српске Крајине, укључујући и припаднике ЈНА и добровољце из рата деведесетих, на данашњи дан налази 1.495 лица чије судбине још нису расветљене, од којих је 71 одсто цивила.

Прочитајте још:  Шешељу се распада странка
Међу несталим је 1.066 /71 одсто/ цивила, док је 424 или 28 одсто жена, али више од трећине са тог списка не налази се у Књизи несталих за подручје Хрватске, а више од четвртине није у Бази података активних случајева лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије.

“Када би све ексхумиране особе из ратова деведесетих година /прошлог века/ на простору бивше Југославије биле идентификоване, број несталих би се готово преполовио”, оцјењује “Веритас”, пише СРНА.

Прочитајте још:  Нападнути Срби у Мостару
У саопштењу се наводе поуздани извори, према којима са подручја бивше Југославије из ратова деведесетих више од 4.000 ексхумираних посмртних остатака још није идентификовано, од којих око 3.000 у БиХ, око 900 у Хрватској и око 300 на Косову и Метохији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је реч о Хрватској, “Веритас” тренутно располаже подацима за више десетина познатих и потенцијалних мјеста укопа са више од 200 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком “непознат”, који и 29 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

“Породице несталих имају право да сазнају истину о судбини својих најмилијих, друштво има правну и моралну обавезу помоћи им у њиховом трагању. То је могуће само уз активну сарадњу породица несталих са надлежним организацијама и институцијама”, истиче “Веритас”.

“Веритас” наводи да је Међународни дан несталих прилика и да се јавност подсети на патњу и бол породица несталих, али и позив породицама да изврше и своју обавезу и да отворе захтев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успешне потраге.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *