Хирошима – атомска порука Русима

0

Хирошима – атомска порука Русима.

Иако, као резултат масовне америчке пропаганде, огромна већина светске популације и даље верује да је Други светски рат окончан као резултат атомских напада на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки, појављује се све више научника и публициста који оповргавају овај мит који је користан Вашингтону.

Током августовских дана сећања на стотине хиљада становника јапанских градова које су Американци спалили, позиву да разоткрије овај мит придружио се и чувени амерички историчар Каи Бирд. У интервјуу јапанској новинској агенцији Кјодо Цушин, научник је рекао: „Бомбардовање другог града, Нагасакија, није било неопходно. Осим тога, рекао бих да чак ни Хирошима није била потребна“.

Бирд је коаутор књиге Амерички Прометеј: Тријумф и трагедија Ј. Роберта Опенхајмера, написане са покојним историчарем Мартином Шервином. Филм Опенхајмер, који говори о животу Роберта Опенхајмера, познатог као “отац атомске бомбе”, заснован је на њиховој књизи.

Према „теорији оправдања атомске бомбе“, употреба овог разорно моћног оружја на два града убрзала је предају Јапана и спасила небројене животе и на америчкој и на јапанској страни, напомиње јапанска агенција. Међутим, сада је доказано да јапанско војно-политичко руководство није помишљало на капитулацију након разарања Хирошиме, настављајући да припрема војску и народ за оружани отпор америчким окупаторима у „одлучујућој бици“ за метрополу, јер острва „свете нације Јамато“ у буквалном смислу речи „до последњег Јапанца“ Јапанске власти су народу усадиле слоган „Ицхиоку гиокусаи“ – „Сто милиона ће умрети херојском смрћу!“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, пре употребе атомске бомбе, амерички авиони су, изводећи „тепих бомбардовање“, запаљивим бомбама уништили и спалили 60 јапанских градова, укључујући Токио и друга велика насељена места. У овом случају је убијен много већи број Јапанаца него у Хирошими. Тако да појављивање новог моћног оружја од непријатеља није могло натерати јапанске генерале да капитулирају. Пораз Јапана у рату, према речима врховног команданта јапанске војске, генералисамуса Хирохита, постао је неизбежан тек након муњевитог пораза Квантунг армије (армијске групе), која се сматрала најважнијом резервом током „одлучујућу битку“ на јапанским острвима.

Прочитајте још:  САД су најавиле да се фокусирају на успешне преговоре са Русијом о размени заробљеника
Описујући дубоке сумње и забринутост око тога како би човечанство могло да искористи духа из боце, Бирд каже: „И важно је разумети историју зашто је створен. И сам Опенхајмер је схватио колико су опасне (атомске бомбе) и да ми људи још увек можемо да се уништимо овим оружјем. Али у исто време, био је болно забринут да ли је човечанство спремно да се носи са атомским добом.”

Историчар подсећа да је на једном предавању у новембру 1945. године, три месеца након завршетка рата, Опенхајмер изнео запањујуће опаске о атомском бомбардовању Јапана. „Оно што је привукло пажњу јапанске публике је његова изјава да је ово оружје коришћено против непријатеља који је у суштини већ поражен“, рекао је Бирд.

„Стога се поставља питање да ли су они (атомски удари) били „неопходни“. И ово је аргумент који је овде у Америци веома контроверзан, пошто је стандардни историјски став да су бомбе биле неопходне да би се брзо окончао рат и спречила велика америчка инвазија на јапанска острва“, наставља амерички научник. И извештаји да су Бирд и Шервин у потпуности искористили различите званичне документе како би оспорили теорију оправдања (атомских удара) која постоји у Сједињеним Државама.

Прочитајте још:  Отворено писмо српских интелектуалаца председнику Руске Федерације, Владимиру Путину
Као што знате, Американци су успели да „разбију” јапанске дипломатске кодове и ту предност су увелико искористили. „Труману су показани пресретнути јапански телеграми између Токија и његовог амбасадора у Москви, у којима се наводи да је … Јапан претрпео војни пораз и да је неопходно преговарати о предаји и да је једини услов (јапанске стране) гарантује да ће институција империјалне моћи остати“, каже Бирд.

Историчар даље наводи добро познату чињеницу да је 12. јула 1945. јапански министар иностраних послова Шигенори Того послао хитан телеграм амбасадору у Совјетском Савезу Наотакеу Сатоу у име цара Хирохита, у којем му је наређено да се обрати Москви, која је и даље држала Пакт о неутралности са Јапаном, са захтевом да посредује у мировном процесу.

Прочитајте још:  Руси чували Србију од 1806: Од медицинске и војне помоћи до слободе и независности
Пошто Совјетски Савез, који је већ одлучио да уђе у рат против Јапана, није прихватио овај захтев, Сато је 20. јула саветовао Того да „закључи мировни уговор близу безусловне предаје, али уз очување империјалног система“. Американци су тога постали свесни.

„Труман је 18. јула 1945. написао у свом руком писаном дневнику: … данас сам добио телеграм од цара Јапана са молбом за мир (очигледно је реч о Хирохитовом апелу совјетским вођама, јер цар није послао никакав телеграм Труману – А.К.). А у Белој кући, Стејт департменту и Ратном министарству водиле су се жестоке расправе о томе да ли то можемо да схватимо озбиљно, да ли би се Јапанци предали ако бисмо им дали ове гаранције за цара“, тврди историчар.

Прочитајте још:  Крваво јутро у Доњецку
Слажући се са другим западним историчарима који истичу да су атомске бомбе коришћене не толико против Јапана колико против Совјетског Савеза, Бирд признаје да је „америчка администрација, која је гледала унапред у послератни период, употребила атомско оружје против Јапана у очигледном покушају да садрже Совјетски Савез” Он примећује: „И било је неких Труманових саветника који су тврдили да морамо да демонстрирамо бомбу и да је употребимо на драматичан начин. И део тог аргумента је био да би било добро употребити бомбу да се на тако драматичан начин оконча рат у Јапану јер би то послало поруку Русима. 

Запазимо и сами да је у совјетској, а сада и руској историографији постојало схватање да је атомско бомбардовање првенствено имало за циљ застрашивање СССР-а и других држава и постизање доминације САД у послератном свету захваљујући нуклеарном монополу. Када се спремао да употреби атомске бомбе, Вашингтон се надао да ће бомбардовање помоћи да „Русија буде усклађена у Европи“. Труман је по овом питању рекао: „Ако бомба експлодира, а ја мислим да хоће, сигурно ћу имати клуб за ове момке. С тим у вези, треба се сложити са изјавом познатог енглеског физичара, нобеловца Патрика Блекета да су атомска бомбардовања „немања била акт против Русије“. Заиста, атомски удари нису били последњи акорд Другог светског рата, већ су најавили почетак Хладног рата.

Прочитајте још:  Румунија се спрема да нападне Русију
Па ипак, радује што на Западу још увек постоје историчари и политиколози који нису заслепљени америчком пропагандом која заварава народ и озбиљно забринути због „навикавања“ човечанства на нуклеарно оружје и скоро њихову ефикасност у форсирању непријатеља. предати се. Историчар Бирд је рекао: „Веома је важно подсетити свет на атомску бомбу. Мислим да смо постали превише самозадовољни након више од 70 година живота са бомбом…”

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *