У Јапану пронађена древна таблица множења

0

У Јапану пронађена древна таблица множења.

Најстарија јапанска таблица множења пронађена је у рушевинама палате Фуџивара у префектури Нара.

Палата Фуџивара је рушевина древне престонице Јапана из 7. века нове ере. Овде је 2001. године пронађена дрвена трака дужине 16 цм. Веровало се да је неко њоме вежбао своје писање. Међутим, ново истраживање коришћењем инфрацрвене светлости показало је да је објекат уписан: 9 к 9 = 81; 4 к 9 = 36; 6 к 8 = 48.

Уноси су направљени кинеским кањи знаковима. Највероватније је плоча била део веће таблице множења која је настала крајем 7. или почетком 8. века. Могли су га користити службеници који су радили са порезима.

Прочитајте још:  У фебруару лето, а у априлу....
Јапанске табеле множења које су раније пронађене имале су два или три реда, али је она пронађена у Фуџивари имала пет. Ово је типично за кинеске таблице из династија Ћин и Хан, које покривају период од отприлике 3. века пре нове ере. доба до 3. века нове ере Међутим, научници не искључују да је табела множења настала касније: неки подаци указују на 7. век нове ере.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *