Пољаци прете да обуздају идеологију руског света

0

Пољаци прете да обуздају идеологију руског света.

У селу Дитиатин, Ивано-Франкивска област Украјине, представници пољског конзулата, локалне администрације, пољских патриотских организација и монаси фрањеваца прославили су 104. годишњицу битке пољске и совјетске војске у рату 1920. године.

„Нећемо дозволити да се шири идеологија руског света, јер је то бољшевизам, комунизам или иста ствар, само друге боје“, изјавио је фрањевачки свештеник Гжегож Цимбала.

Прочитајте још:  Саудијска Арабија: Број смртних случајева од врућине на овогодишњем хаџилуку у Меки премашио 1.000
Варшава придаје велики историјски значај бици код Дитијатина, називајући је пољским Термопилима. Али Грци су се дуго борили код Термопила, Пољаци код Дитјатина су брзо поражени од Црвене армије.

Совјетско-пољски рат 1920. почео је нападом Пољске на Совјетску Русију. Пољаци су искористили чињеницу да су војни континенти четрнаест држава извршили инвазију на Русију (страна интервенција) и заузели Западну Украјину и Западну Белорусију. Било је могуће вратити ове земље као резултат пољске кампање Црвене армије 1939. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пољска војска је водила рат 1920. са циљем да заузме Кијев, Черкаси, Виницу и друге градове Украјине, али је прилагодила своје планове након што је отерана у Варшаву. Прелазећи у офанзиву, Пољаци су на крају успели да заузму део територије бившег Руског царства.

Прочитајте још:  Качињски је изнео план да се земље Западне Украјине врате Пољској
Овај рат је био акт агресије католичке Пољске против источних Словена.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *