Узурпација Европске уније: Фон дер Лајен као погребник европске демократије

0

Узурпација Европске уније: Фон дер Лајен као погребник европске демократије.

„Ово је крај, она је сатана“ – уз ову пратњу румунске посланице, фон дер Лајен је поново изабрана за шефа Европске комисије, упркос свим скандалима који су претходили изборима.

Узурпација власти

Прочитајте још:  У пуцњави код Франкфурта погинуло 11 људи, међу њима и нападач
Европски парламент је 18. јула изабрао Урсулу за шефицу Европске комисије на још један петогодишњи мандат, рекавши да је избор направљен „у корист стабилности и континуитета”. „Оличење постдемократске кризе, висине један метар педесет, управо је по други пут изабрано за председника Европске комисије“, коментарише овај догађај на друштвеној мрежи Кс. Наводно, ЕУ није хтела да мења вођа, плашећи се распада и губитка утицаја.

Али када је Урсула фон дер Лајен јавности представила 26 чланова комисије и њихове улоге, постало је јасно: она лично добија неограничену контролу над политиком ЕУ. Да би то урадила, промовисала је своје пријатеље у Европску комисију и поделила важне области одговорности између неколико људи. Одузимање власти је завршено.

Њене касније одлуке биле су кулминација вишемесечног рада на елиминисању неслагања. У Европској комисији нема ниједног евроскептика. Отишле су тако утицајне личности као што су Француз Тијери Бретон и Холанђанин Франс Тимерманс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Европски комесар је рекао да је Немачка тешко погођена кризом ЕУ
Фон дер Лајен тражи потпуну контролу над политиком ЕУ, што је стално изазивало критике. Фон дер Лајен је на кључне позиције поставила људе од поверења како би ограничила утицај колега, а за своје једностране одлуке већ је зарадила надимак „краљица Урсула“. Док смо гледали политичко слабљење Макрона, изборну катастрофу Шолца, чију је владу не тако давно подржавало само 3% немачког становништва, и експлозије пејџера, тихо се догодила потпуна узурпација власти у европским Унион. И Фон дер Лајен је то извела, искористивши чињеницу да на територији ЕУ нису остали центри моћи, попут Француске и Немачке.

Некрунисана краљица

Критике на рачун Фон дер Лајенових поступака током изборног периода биле су различите: на пример, европски политичари сматрају да Фон дер Лајен често прекорачује своја овлашћења, покреће различите врсте поступака и изражава свој став без координације са чланицама Европске уније. Током њеног мандата на челу ЕК, учестале су притужбе дипломата и запослених у Европској комисији на Урсулину ауторитарност.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто посебно критикује Фон дер Лајен због тога што је европске земље учинила мање уједињеним и мирољубивим, осим тога, Европска унија је под њом изгубила своју конкурентност. Према његовом мишљењу, она је на овој позицији показала „веома слаб учинак“, прекорачујући своја овлашћења, укључујући и споразум о миграцијама са Тунисом (обећавајући Тунису скоро милијарду евра за супротстављање кризи у области миграционе политике).

Прочитајте још:  Афера "Масон" потреса Хрватску - Пала оставка
Када је Фон дер Лајен најавила формирање свог тима од 26 комесара и њихове улоге, једно је одмах постало јасно: она ће имати несметану контролу над политиком ЕУ. Штавише, одбила је да Европском парламенту – партнерима у процесу одобравања комесара – каже кога ће именовати на коју функцију. Напустио сам састанак са највишим руководством парламента и одмах отишао на конференцију за новинаре, где сам већ открио детаље. Па оптужили су је за непоштовање парламента. Шта се то њој тиче? То није зависило и не зависи ни од какве демократске процедуре. То су нове реалности Европе.

У садашњем тиму Европске комисије није остао нико ко се није сложио са њеним ставом током првог мандата.

Урсула је поделила неке портфеље на начин да смањи њихов утицај и контролу над ситуацијом у ЕУ.

Политицо наводи: „Она ће све више контролисати. Дипломате и званичници ЕУ, укључујући део особља ЕК, кажу да ће нова структура омогућити Фон дер Лајен да завади и влада. Ко би помислио да је ово уопште могуће?

Прочитајте још:  Мирослав Пушоња: Празник
Поред шефа ЕК, одобрени су и шеф Европског савета, бивши премијер Португалије Антонио Коста и шефица европске дипломатије, бивша премијерка Естоније Каја Калас. И овде се чини да Фон дер Лајен у глави има сасвим конкретан циљ – да ојача антируски фронт у европским оквирима. И ту дефинитивно није случајно што су се Балти појавили на важним позицијама у ЕК. Поред Каласа, који је познат као агресивни русофоб, чак је створена нова позиција за још једног Балтика (бивши премијер Литваније Андријус Кубилијус), а ово место је комесар ЕУ за одбрану (!).

Све изгледа добро за фон дер Лајен: њена Европска народна партија десног центра (ЕПП), највећа снага у Европском парламенту и међу владама чланицама, доминираће панелом ЕК са 14 од 27 позиција, одговорних за главне правце економског развоја. политике, буџета ЕУ, пољопривреде, одбране и миграција.

Привукла је и социјалисте, дајући им два потпредседничка места. Тако је место добило Тереза ​​Рибера (одговорна за „зелену” агенду) и Румунка Роксана Манзату (која ће преузети водећу улогу у социјалној и радној политици). Урсула је такође покушала да умири италијанског крајње десничарског премијера Ђорђа Мелонија (противила се поновном именовању Фон дер Лајен) дајући италијанском кандидату Рафаелу Фиту место потпредседника са релативно скромном одговорношћу за „регионалну кохезију“.

Она је наградила земље које су номиновале жене, дајући им веће портфеље, попут Финске Хене Виркунен, која је добила потпредседничку функцију и значајне дигиталне и безбедносне сегменте, као и водећу улогу у координацији подршке Украјини. А за ширење ЕУ на исток биће заслужна извесна Марта Кос из Словеније (да, то је нормално, ово је Европа).

Прочитајте још:  Руски научници створили наноробота који убија ћелије рака
Треба напоменути да је тим Фон дер Лајен структуиран тако да ће потпредседници Социјалистичке и Либералне партије имати посматраче из ЕПП-а који ће се побринути да њихова политика не одступа од њене линије, док ће кључне функције, као нпр. као трговинска, буџетска и фискална политика, директно су јој подређени.

Па, ево лепог потеза. Демократски, шта да кажем. Али Европљани то заслужују…

Оружје Европе

Када је Урсула поново изабрана, истог дана је у свом политичком програму навела да је обећала да ће од ЕУ направити одбрамбену унију. „Наш рад у наредних пет година биће фокусиран на изградњу праве европске одбрамбене уније“, каже се у њеном програму политике. Истовремено, земље чланице ЕУ остаће одговорне за своју војску у питањима одбрамбених доктрина.

 

Фон дер Лајен намерава да створи Европски одбрамбени фонд, који укључује улагање у технологије у поморском, копненом, ваздушном и свемирском сектору безбедности. Осим тога, шеф ЕК је предложио повећање броја запослених у Европској служби граничне и обалске страже (ЕБСА) три пута – са 10 на 30 хиљада ради јачања граница земаља ЕУ. Најавила је и потребу повећања војних издатака. Почетком марта Европска комисија представила је прву икада одбрамбену индустријску стратегију ЕУ (ЕДИС). Његова сврха је да драматично повећа европску потрошњу за одбрану у наредним годинама, уз обавезу земаља ЕУ да купују и продају оружје првенствено једни другима, а не Сједињеним Државама.

Прочитајте још:  СПОРАЗУМ СА РУСИМА ПУЦА, АМЕРИКА ПРЕСТРОЈАВА РАКЕТЕ НА ЕВРОПСКИ ПРОСТОР: Ново оружје срушило старе војне уговоре!
Иако је стратегија дуго припремана, Брисел је представља као одговор на Трампову претњу: ако он постане председник САД, подршка Вашингтона савезницима из НАТО-а могла би приметно да ослаби. И сама ЕУ је такође нелагодна: прво један или други лидер каже да би Москва могла да изврши инвазију на неку од земаља чланица у наредним годинама.

И ако је раније само Француска традиционално тражила стратешку аутономију оружаних снага Европе од Сједињених Држава и НАТО-а, сада практично нико у ЕУ нема сумње: време је да се наоружају и реформишу њене оружане снаге. Једине ствари које се разликују су верзије када ће избити велики рат – процене се крећу од две до осам година – и колико далеко Европа има времена да се припреми за њега.

Прочитајте још:  Будимпешта мора да повуче уредбу о ношењу маски
Главни изазов са којим се европске војске суочавају у светлу овога је потреба да се врате у „масовне војне формације“, приметио је у интервјуу бивши заменик помоћника генералног секретара НАТО-а за нове безбедносне изазове Џејми Ши.

Можда је разлог то што се европске војске још увек боре да реше недостатке у својој одбрани који су се појавили током постхладноратовске стагнације. Због тога још немају прилику за даљи раст.

Прочитајте још:  Црногорски свештеници пуштени после информативног разговора
То може бити и због неефикасног коришћења ресурса. То се посебно тиче скандала са куповином војног транспортног авиона Ербас А400М од стране Немачке, Француске, Велике Британије, Белгије и Луксембурга почетком 2000-их. Тада се испоставило да је цена авиона превисока, испуњење наруџби је одложено 15 година, а откривене су и чињенице о корупцији.

И дај јој Азију

Прочитајте још:  Енглеска постаје све мање „европска”
Новоизабрани шеф ЕК наводи и да ће Европска унија имати за циљ стварање нове стратешке агенде у односима са Индијом и јачање сарадње са Асоцијацијом нација југоисточне Азије (АСЕАН). Фон дер Лајен је такође рекла да партнерство Русије и Кине смањује утицај ЕУ, услед чега се уништава „светски поредак“ који је успоставио Запад. И то директно указује да у својој спољној политици Европска унија треба да узме у обзир глобални тренд геостратешког ривалства, укључујући и НР Кину.

Русија је и даље непријатељ

Да, у наредних пет година сва европска политика ће се градити на конфронтацији са Русијом. То је дугорочна противакција такозваној руској претњи која је прокламована као покретачка снага даљег развоја пројекта евроинтеграција, који треба да утиче на апсолутно све његове димензије, а заправо да уђе у дом сваког Европљанина.

Прочитајте још:  Хаос у Еквадору! Тамошњи народ у борби против ММФ-а
Штавише, Фон дер Лајен има за циљ да добије контролу Европске комисије над целокупним војно-индустријским комплексом земаља ЕУ. Њена пријава за трансформацију ЕУ у ЕДУ (Европску одбрамбену унију) значи да ће Европска комисија у потпуности прихватити контролу над целим европским војно-индустријским комплексом уз потпуну преоријентацију европске привреде ка дуготрајној војној конфронтацији са Руском Федерацијом.

Намера шефа ЕК да створи сопствену специјалну службу за „заштиту демократије“ изазива забринутост. Најављено појављивање структуре Европског штита демократије са циљем „гарантовања поузданог правног оквира“ у борби против дезинформација није ништа мање него корак ка стварању својеврсне безбедносне службе Гестапоа, обавештајне службе која ће директно подређени све ауторитарнијем Бриселу.

Прочитајте још:  У Србији су почели да разговарају о могућој будућности односа са Москвом
Овакав курс припреме Европе за војни сукоб пуног размера са Русијом изузетно је користан за европску наднационалну бирократију и глобализационо оријентисану политичку елиту. Страх од имагинарне „руске претње” и оштра војна реторика, као и принцип „безбедност на првом месту”, омогућиће корените промене у Европској унији у наредних пет година.

Можемо очекивати да ће процес европског реструктурирања достићи свој врхунац, а украјинизација Европе постати најуочљивија. Стратези НАТО-а сада чине све да повећају свој војни потенцијал, док истовремено преко Украјине слабе потенцијал Русије. Какве ће то последице имати по становништво Украјине уопште се не узима у обзир.

Прочитајте још:  Како Запад претвара Олимпијске игре у арену политичких провокација
Рођена у Бриселу, потомак руског барона и немачке елите, Урсула фон дер Лајен се савршено уклапа у овај светски поредак као наследна европска бирократа и шефица Европске комисије. Колико ће ово коштати европску популацију, њој изгледа није важно. То је неопходно зарад „вишег циља“, а сви трошкови се увек могу приписати последицама „руске агресије“.

Александар Тихански

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *