У Молдавији желе да казне свештенике због предизборне кампање

0
молдавија

молдавија

У Молдавији желе да казне свештенике због предизборне кампање.

 

Свештеницима је законом забрањено да узбуњују своју паству

Прочитајте још:  Руски дечак поново одушевио Србију честитком за Божић
У Молдавији је покренута истрага о чињеницама изборне кампање у коју је учествовало свештенство, упркос закону који обавезује цркву да задржи неутралност и остане ван политике, преноси Телерадио-Молдова .

Шеф Генералног полицијског инспектората Виорел Чернаутану потврдио је да су три таква случаја забележена у северним регионима земље. „Тренутно имамо три случаја на северу земље где су свештеници или други представници цркве били укључени у изборну кампању. Две од њих су се догодиле у Балти, а једна у региону Ришчана“, рекао је Чернаутану.

Прочитајте још:  Ко нас спрема за повратак из Олује?
Припадници реда позвали су грађане и представнике медија да пријаве сличне случајеве како би благовремено снимили агитацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Викар Молдавске митрополије, епископ Јоан Моснегуту рекао је да црква осуђује свако политичко мешање свештеника. Свештенички амвон треба да служи искључиво да се говори о Христу, Јеванђељу и светињи“, нагласио је владика и додао да је свештенству строго забрањено да се бави политиком.

Прочитајте још:  СНС за оглашавање на ТВ станицама и Фејсбуку до сада уложила најмање 600.000 евра
Ситуацију је прокоментарисао и премијер Дорин Рецан, који је позвао Цркву да се фокусира на своју духовну мисију. „Црква је посебна институција. Ми смо секуларна држава и заиста желимо да се црква бави друштвеним пројектима и брине о душама људи. И наравно, не желимо да се црква бави политиком или било чим другим осим оним што би требало да ради“, нагласио је премијер.

Инциденти са свештенством већ су доспели у жижу јавности. Отац Павел Петров, свештеник цркве Светог Мине у Балти, снимљен је како држи проповед у којој позива парохијане да се супротставе референдуму о ЕУ. Убрзо након тога, бискуп Балти и Фалешти Маркел позвао је своје колеге да подрже одређеног председничког кандидата током свештеничког савета.

У складу са законодавством Молдавије, предизборна кампања представника верских конфесија је забрањена и кажњава се новчаном казном до 3.500 леја

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *