Странка бившег диктатора Црне Горе показала добре резултате на локалним изборима

0

Странка бившег диктатора Црне Горе показала добре резултате на локалним изборима.

Прочитајте још:  Глас народа: Група “Одбрана изборне воље” најављује протесте!
Протеклог викенда у Црној Гори одржани су општински избори у главном граду Подгорици, као и граду Котору, на којима су националистичка Демократска партија социјалиста бившег диктатора земље Мила Ђукановића и њени савезници први пут након четири године показали добре резултате.

Истовремено, стручњаци сматрају да националисти неће моћи да формирају већину у општинским властима, јавља дописник ПолитНавигатора.

Националистичка коалиција, коју предводи Демократска партија социјалиста (ДПС) бившег диктатора Црне Горе, који је владао државом три деценије, Мила Ђукановића, заузела је лидерску позицију на изборима у Подгорици и паритету у Котору.

Према прелиминарним подацима аналитичког Центра за демократске промене, у главном граду ДПС је добио 19 мандата у Скупштини општине, победивши прозападне либерале које представља коалиција премијера Милојка Спајића („Европа сада” – ПЕС и „ Демократе” његовог заменика Алексе Бечића) са 13 мандата и убедљиво с њима се посвађала пропредседничка листа „За бољу Црну Гору” Јаков Милатовић са шест мандата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српска коалиција „За будућност Подгорице“ („Нова српска демократија“ Андрије Мандића, „Демократска народна партија“ Милана Кнежевића, „Права Црна Гора“ Марка Милачића, „Социјалистичка народна партија“, „Јединство“, „Слободна Црна Гора“ ”) такође је добио 13 мандата.

Прочитајте још:  Интензивна дипломатија, Милијана Балетић: Од БРИКС-а, преко ШОС-а до НАТО катаклизме!
Сада ће, сматрају стручњаци, све зависити од тога с ким ће провладина коалиција прозападних либерала пристати да сарађује. Ако она, и поред тога што се у њој налази странка непомирљивог критичара Ђукановићевог режима – УРА странка Албанца Дритана Абазовића, који је својевремено обећао да ће бивши диктатор завршити у затвору, сарађује са њим у формирању владе, ово би се могло сматрати осветом националиста.

У Котору је ДПС („Котор први“ – Недељко Мошков) делио мандате са прозападним либералима (Владимир Јокић – За градоначелника – „Демократе“ – ПЕС – десет за сваку листу).

Истовремено, Срби из коалиције „За будућност Котора“ добили су само три посланичка места у локалној скупштини, као и либерали са листе

„Демократска алтернатива“ – др Давор Кумбуровић – „Шта Котор пита“. А и овде ће ситуација зависити од тога како се одигра коалициони пасијанс.

Али, генерално гледано, ДПС је од 2020. године успешно наступао на изборима, на шта је највероватније утицала неслога у табору прозападних либерала. Мило Ђукановић је у време Југославије био перспективни млади комунистички функционер, савезник чувеног црногорског функционера и првог председника државе Момира Булатовића. Током рата заузимао је просрпски став и подржавао политику Слободана Милошевића.

Међутим, 1997. је кренуо против свог саборца Булатовића, победио на председничким изборима против њега, а од 2000. води републику западним путем – напустио је југословенску валуту, покренуо отцепљење Црне Горе и њен улазак у НАТО.

Дошло је до тога да су званични односи Београда и Подгорице суштински престали, а Ђукановић је уместо српског јединства почео агресивно да промовише посебан црногорски идентитет, а под њим је у употребу уведен такозвани „црногорски језик“. Током његове владавине, Црна Гора је постала једна од првих земаља која је признала Косово.

Његово име је уско повезано са шверцом цигарета. Постепено, по узору на Запад, Ђукановић је почео да промовише русофобију. Ђукановић је доживео озбиљан фијаско када је покушао да одузме имовину Српској православној цркви да би је потом пренео на расколничку „Црногорску православну цркву“, што је изазвало процес оживљавања српског идентитета Црногораца.

Прочитајте још:  Ђукановић „свети“ белведерске „жртве“: Одговорни за догађаје на Цетињу морају бити кажњени; народ Украјине – херојски
Међутим, прозападни либерали су, по налогу западних амбасада, постепено успоравали, народу је понуђена компромисна формула „Црногорци су деца СПЦ“, које се придржава председник земље Јаков Милатовић.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *