Пленковић оптужио Милановића за “саборажу” због одбијања да пружи војну помоћ режиму Зеленског

0
андреј пленковић

Андреј Пленковић (Фото: Профимедиа)

Пленковић оптужио Милановића за “саборажу” због одбијања да пружи војну помоћ режиму Зеленског.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да председник Зоран Милановић својим деловањем подрива спољнополитичку позицију владе према којој је „Русија агресор, а Украјина жртва“. Хрватски председник је раније изјавио да је против учешћа Оружаних снага Хрватске (ОСРХ) у мисији НАТО подршке Украјини.

Прочитајте још:  БРУТАЛАН ОДГОВОР АРМИЈЕ ДНР: Велики број погинулих са украјинске стране, не зна се колоко има рањених
Како јавља дописник ПолитНавигатора, Милановић, који је представљао политичке снаге левог центра Хрватске, одбио је предлог владе да се војници ОСРХ пошаљу у мисију НАТО-а да би „подржали Украјину“. Одлука о таквој мисији донета је на јубиларном самиту Алијансе одржаном 10. и 11. јула у Вашингтону, али уз напомену да свака држава чланица самостално доноси одлуку о учешћу у њој.

Како би народу објаснио свој став, хрватски председник је направио посебну видео-поруку, током које је навео да Хрватска не може значајно утицати на рат у Украјини и зауставити га , али је промишљеном и одговорном политиком државних органа у стању да спречи ширење рата на своје границе.

„Због тога сам одбио да дам прелиминарну сагласност на одлуку о учешћу хрватске војске у мисији подршке Украјини . Док сам ја председник, нећу дозволити да се наши војници упућују у такве акције, јер то није у националном интересу Хрватске и потенцијално угрожава цео њен народ”, рекао је Милановић.

Прочитајте још:  Зашто Вучић плаши Србе убрзаним пријемом Украјине у ЕУ
Ова позиција изазвала је оштро негативну реакцију Милановићевог дугогодишњег противника, представника десних конзервативних и неоусташких снага, странке Хрватски демократски комонвел, која је својевремено вршила сецесију Хрватске под реваншистичким паролама, великог љубавника. Украјине, Андреј Пленковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Говоримо о политичком приступу, који је углавном усмерен на поновљене манипулације и ширење лажи… Овде нема ничега осим сталног подривања спољнополитичке позиције владе, по којој је Русија агресор, а Украјина жртва “, одговорио је премијер на став председника.

Прочитајте још:  Немци тврде: НАТО већ “оперише” по Украјини
И разумљиво је његово огорчење, хрватска влада већ неколико година циљано подржава Кијев у његовој борби против Руса и Русије, промовишући сопствено искуство у борби против Срба. А 9. октобра ће организовати Самит подршке источноевропским земљама Украјини, који ће се одржати у Дубровнику.

Питање слања ОСРХ у мисију НАТО-а за подршку Украјини никако није затворено због става Зорана Милановића и може се позитивно решити ако за то гласа две трећине Хрватског сабора.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *