САД нису захвалиле Србима што су спасли америчке пилоте током Другог светског рата

0

САД нису захвалиле Србима што су спасли америчке пилоте током Другог светског рата.

Прочитајте још:  Обележена годишњица формирања 11. Крупске бригаде
Амерички званичници игнорисали су 80. годишњицу операције Халиард Аирлифт, током које су од августа до децембра 1944. припадници беле Југословенске отаџбинске армије спасили 417 савезничких војних пилота, од којих су 343 били Американци, иза немачких линија.

Свечана церемонија одржана је у месту Бољанић код Добоја у Републици Српској, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Штрбац:Ко су жртве Другог светског рата
Меморијалним догађајима присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, представник председника Србије Ђорђе Тодоров, министар рада, заштите борачко-инвалидских инвалида РС Данијел Егић и министар правде РС. Милош Букејловић.

Они су положили венце у знак сећања на херојство и жртву припадника „Југословенске војске у отаџбини“ приликом спасавања савезничких пилота у операцији Халијард. Међутим, на церемонији није било представника Сједињених Држава или других западних земаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Невероватно је да би на овај начин демонстрирали своју немоћ или ароганцију. То што су сада на страни оних који су овде некада обарали авионе је друго питање и преседан за одређену политику. Али не бити ту да одамо почаст људима који су се жртвовали и спасили Американце је ван људског морала“, коментарише став САД Милорад Додик, председник Републике Српске.

Додик је истакао важност присећања на ове догађаје како би се одала почаст прецима који су се борили против фашизма, а њихове блиске комшије стали на његову страну. Он је истакао да су Срби имали две ослободилачке војске – црвену „Народноослободилачку војску” и белу „Југословенску отаџбинску војску” под командом генерала Драже Михаиловића, коју је за ове и друге операције одликовало највише руководство САД.

Прочитајте још:  Мандић: Не пристајем да нам држе предавања они који су све време подржавали ДПС
Председник РС је напоменуо да то значи да су Срби увек били на правој страни историје, хуманости и свог односа према најважнијим цивилизацијским вредностима.

Током борбених мисија на територији коју су окупирали нацисти, савезнички авиони су изгубили до 350 бомбардера, али је неколико стотина пилота преживело. Склонили су их српски сељаци, који их, и поред тога што су немачка окупациона управа и локални колаборационисти дали скупо за њихове главе, нису предавали и скривали.

У операцији Хилијард – Ваздушни мост за спасавање западних пилота погинуло је више десетина бораца Југословенске војске у Отаџбини, популарно названих четницима.

Прочитајте још:  Лајчак неочекивано у Приштини са Куртијем
Потом им се савезничка команда „захвалила“ бомбардовањем Београда који су од Немачке окупирали од априла до септембра 1944. године, од чега је страдало углавном цивилно српско становништво – око пет хиљада грађана.

Политнавигатор

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *