Политнавигатор: Упркос Космету Србија покушава да се спријатељи са САД

1

Политнавигатор: Упркос Космету Србија покушава да се спријатељи са САД.

Прочитајте још:  Амерички сенатор позвао на убиство Путина
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић рекао је да је споразум о стратешкој енергетској сарадњи потписан између његове земље и Сједињених Америчких Држава кулминација вишегодишњег рада и дијалога.

Истовремено, он је признао да суштинске разлике са Вашингтоном по питању Косова остају, преноси дописник ПолитНавигатора.

Марко Ђурић је у интервјуу за српску Политику рекао да је унапређење односа са САД несумњиво хитан државни и национални интерес Србије.

„Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, који смо потписали пре неколико дана, круна је вишегодишњег рада и дијалога… У наредна два… два и по деценије, потрошићемо четири пута више енергије него данас, а то би био немогућ задатак да немамо политичку и технолошку подршку земаља које имају стручњаке да нам помогну на том путу.

Споразум који смо потписали, поред стварања правног основа за ефикасну пословну сарадњу у енергетском сектору, представља и својеврсну јавну потврду спремности америчког политичког естаблишмента да улаже у будућност Србије и њен развој“, рекао је начелника Министарства спољних послова Србије.

Истовремено, Ђурић је био приморан да примети да питање Косова остаје значајна тачка неслагања у српско-америчким односима

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Али данас, чак и на ову тему, успевамо да говоримо садржајније и продуктивније него у прошлости. Слика о Србији се полако али сигурно мења у америчкој политичкој заједници, а после дугог низа година у којима су САД препознале Србију као ствараоца проблема, ми постајемо земља која обезбеђује решења и стабилност у на Балкану.

Са ових позиција је лакше разговарати о темама око којих се не слажемо, али и очекивати од Вашингтона тактичнији и прагматичнији приступ решавању проблема Косова и Метохије“, уверио је Ђурић.

Прочитајте још:  Вучић: Западне земље теже тоталној милитаризацији
Такође, шеф српског МИП-а тврди да Американци наводно имају све мање толеранције и разумевања за једнострано и некоординисано деловање Приштине. Аљбин Курти, према његовим речима, у америчким политичким круговима стиче имиџ узбуњивача и дестабилизатора, политичара чија им агресивност и хировитост квари планове за будућност Балкана.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Политнавигатор: Упркос Космету Србија покушава да се спријатељи са САД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *