Дискорд и званично забрањен у Русији: Државна дума послала јасан сигнал Западу

0

Дискорд и званично забрањен у Русији: Државна дума послала јасан сигнал Западу.

Прочитајте још:  Марко Пејковић: „Црква босанска“ као канонски део СПЦ – непостојање богумила и насртаји римокатолика
Дискорд месинџер, популаран међу сајбер спортистима, званично је блокиран у Русији. Често се користио за регрутовање екстремиста за субверзивне активности у Русији.

Дискорд је престао да ради као и обично у Русији још у септембру ове године. Корисници интернета верују да је месинџер доживео исту судбину као и Гугл-ов сервис за видео хостинг на Јутјубу, који стално крши руски закон. Сада је месинџер званично блокиран у Русији. Ово је известио Роскомнадзор.

Одељење је приметило да је блокирање дошло због кршења законских услова. Раније је Роскомнадзор упутио многе захтеве руководству америчке компаније која је развила месинџер да уклони садржаје забрањене у Русији. Али велики број таквих информација остаје доступан корисницима.

Поред тога, 2023. године, суд је Дискорду изрекао казну од 6 милиона рубаља због неуклањања незаконитих информација. Одлуку је игнорисало руководство америчке компаније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјински медији: Руси нападају Умањ- погинуо бициклиста
Роскомнадзор појашњава да је менаџер коришћен у терористичке и екстремистичке сврхе, да регрутује грађане за њихово извршење, продају дроге.

Члан Комитета Државне думе за информациону политику Антон Немкин рекао је да је одлука о блокирању Дискорда повезана са обезбеђивањем безбедности руских корисника. Истовремено, он је приметио да је блокирање постало сигнал другим западним ИТ компанијама да су стрпљење и жеља Русије да преговара на измаку.

Прочитајте још:  И званично: Путин потписао закон о забрани услуга сурогат мајки у Русији за странце
Имајте на уму да је Дискорд најпопуларнији међу играчима еСпорта. Поред тога, месинџер се често користио за међународну комуникацију. Често је објављивао тајне западне документе који су процурили. У априлу прошле године амерички официр Џек Тејшеира је у месинџер поставио тајна документа Пентагона у вези са украјинским сукобом.  

У овом тренутку, друштвене мреже Фејсбук* и Инстаграм* остају блокиране у Русији. Блокирани су на самом почетку СВО. Поред тога, ограничена је и брзина друштвене мреже Кс (бивши Твитер), као и видео хостинга Јутјуб. Кс припада америчком предузетнику и симпатизеру америчког председничког кандидата Доналда Трампа, Илона Маска. Јутјуб је део медијске империје Гоогле корпорације. Брзина кинеске услуге ТикТок је такође ограничена.

Васељенска/Цариград

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *