Професор Зоран Стевановић открива ко стоји иза законских измена које су довеле Рио Тинто у Србију

0
стевановић

Зоран Стевановић

Професор Зоран Стевановић, угледни стручњак коме опозиција често даје подршку, изнео је своје виђење о томе како је дошло до проблема са законом који је омогућио улазак компанија попут Рио Тинта у Србију. Према његовим речима, корени овог проблема сежу далеко у прошлост, и то у измене закона о рударству из 2006. године. Те промене су, како наводи, поставиле темељ за касније спајање геологије и рударства у један закон који је ступио на снагу 2011. године.

„Тада је направљена озбиљна грешка,” наводи Стевановић, „повезане су две потпуно различите струке – геологија, која се бави истраживањем земље, и рударство, које се односи на експлоатацију минералних сировина. Још тада је било јасно да ће ово имати озбиљне последице на еколошки систем.“

Оно што је посебно забрињавајуће, каже Стевановић, јесте начин на који је биологија уведена као подршка рударству, чиме су занемарени њени прави научни основи. Овај спој различитих дисциплина, без дубљег разумевања њихових специфичности, отворио је врата за мултинационалне компаније, које су искористиле рупе у закону за добијање дозвола за истраживање и експлоатацију природних ресурса.

“Рударско-геолошки факултет је 2011. године препознао овај проблем и упутио допис ректорату Универзитета у Београду, тражећи повратак на стари закон. Ректорат је подржао ову иницијативу, али, нажалост, није дошло до суштинских промена,” објашњава Стевановић.

Овај проблем, који је настао као резултат законских измена, сада је дошао до тачке кључања, сматра професор. Све ово, каже он, омогућило је Рио Тинту и сличним компанијама да добију приступ ресурсима Србије без адекватне еколошке заштите.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Белорусија Србију види као поузданог партнера у Европи

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *