Бивши милитант исламистичке војске именован је да суди вођи Додику

0

Бивши милитант исламистичке војске именован је да суди вођи Додику.

Прочитајте још:  Додик: Никакве одлуке лажног високог представника нећемо прихватити (ВИДЕО)
Одбрана председника Републике Српске Милорада Додика поднела је захтев за изузеће судије Сене Узуновића, који је 90-их година био милитант Исламистичке Армије БиХ.

Током суђења, судија није крила мржњу према оптуженом, често је вриштала и претила да ће га ухапсити, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Угљанин тражи од Вучића да се обуставе преговори са тзв "Косовом" док се на дневни ред не ставе питања "Санџака" и "Прешевске долине"
У главном граду Босне и Херцеговине Сарајеву настављено је суђење председнику Републике Српске Милораду Додику и директору Службеног гласника РС Милошу Лукићу. Обојица су оптужени за „непоштовање и игнорисање одлука високог представника за БиХ” – западног надзорника земље, којег руководство српског ентитета с правом сматра нелегитимним (својевремено је његову кандидатуру, мимо устаљених норми, поставила ЕУ без одобрења Савета безбедности УН).

Судија Сена Узуновић се током суђења понашала нервозно и раздражено, неколико пута је вриштала и претила да ће привести лидера босанских Срба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У једном тренутку, беспомоћни судија је рекао да ће ме оставити у притвору, а ја сам јој рекао да напише одговарајући налог, након чега се предала…

Амбасадор (САД) Мајкл Марфи затражио је пресуду што је пре могуће. По њиховој логици, казну је требало да добијем петнаест дана пре уласка у судницу. Имам право да се браним, а ову одбрану је отежало понашање судије. Овде су све судије Бошњаци”, прокоментарисао је процес сам Милорад Додик.

Прочитајте још:  Адвокат Братић: Ово је велики дан за идеју правде! Хрватским пилотима оптуженим за злочин на Петровачкој цести судиће се у одсуству!
Он је напоменуо да је главни судија Сена Узуновић својевремено била милитант “Армије БиХ” и да је члан фундаменталистичке Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића, која је својевремено створена да би се отргнути републику од Југославије и створити од ње унитарну бошњачку државу.

Он је подсетио и да је Узуновић служила у јединици која је стрељала српску породицу Голубовић, међу којима су били Петар и Павел – осам и девет година, а када је млађи брат успео да преживи, он је, као рањен, отрчао у полицију, али је бошњачка полиција вратио га џелатима, који су докрајчили дечака, а потом их је њихов саучесник, судија Узуновић, ослободила.

“Бакир Изетбеговић је рекао да иза овог процеса стоји међународна заједница. Није баш паметан да то отворено каже. Рекао је да је Додик осуђен и да ће он – ја – морати да прихвати оно што они желе, а то је да се укине уставна БиХ и направи унитарна БиХ. Иза њих су странци који прете санкцијама и вероватно размишљају о мојој физичкој ликвидацији.

А ја им кажем да иза Додика стоје људи који су му улили поверење на овим изборима и зато ћу се поново кандидовати за председника Републике Српске“, нагласио је председник Републике Српске, коме је тужилац БиХ захтевао да му се одузме право да буде биран на одговорне функције.

Заузврат, Додикова одбрана је поднела предлог за изузеће судије Узуновић, о чему ће одлука бити донесена на наредном рочишту 16. октобра.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *