Хрватска влада није позвала свог председника на самит у Дубровник, да не би узнемирила Зеленског

0
милановић

Зоран Милановић (EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Хрватска влада није позвала свог председника на самит у Дубровник, да не би узнемирила Зеленског.

Прочитајте још:  Рок певачица скинула украјинску заставу са зграде градске администрације
Хрватски председник Зоран Милановић није позван на међународни самит „Украјина–Југоисточна Европа“, који је организовала хрватска влада и који окупља лидере држава проглашеног региона.

Овакав став према вођи нације изазвао је огорчење многих хрватских политичара, јавља дописник ПолитНавигатора.

Председници Хрватске није било места међу челницима земаља Југоисточне Европе окупљених у Дубровнику. Подсетимо, Милановић је раније изјавио да док је председник неће дозволити слање хрватских трупа у помоћ Украјини у вези са новом доктрином НАТО-а.

Рекао је да подједнако презире Путина и Нетањахуа као „хушкаче рата“, али не жели да се рат приближи хрватским границама. За шта га је хрватски премијер Андреј Пленковић оптужио да „подрива спољнополитичку позицију владе, према којој је Русија агресор, а Украјина жртва“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре тога, Милановић је рекао да је поклич „Слава Украјини! – ово је „парола шовиниста који су убијали Јевреје и Пољаке. Стога не чуди што предсједница није била позвана на догађај који је организовала хрватска влада.

„Мислим да би својим изјавама само све покварио“, прокоментарисао је новинарима хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић-Радман одсуство председнице.

Прочитајте још:  Јариње: Пети дан блокаде уласка камиона са српском робом на КиМ
Заузврат, Андро Крстуловић Опара, посланик у Хрватском сабору, бивши градоначелник Сплита и саветник бивше председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић, приметио је да „председник Милановић никада није пружио директну подршку Украјини“.

„Јуче је у Црној Гори рекао да смо сви одговорни што смо Украјину довели у велике невоље. Не разумем шта господин Милановић мисли. Ако бисмо натерали Украјину да положи оружје, пустимо Русе да је поразе, да ли би било боље? И да ли бисте позвали такву особу да разговарамо о будућности Украјине и победи? Њему није место на овом састанку“, рекао је политичар.

Прочитајте још:  У Србију ушло 7.000 Украјинаца
Истовремено, бивша премијерка Јадранка Косор огорчена је председниковим одсуством са догађаја.

„Нормално је када је председник суседне државе, који је 1995. грмио у Глини да то никада неће бити Република Хрватска (мисли се на Александра Вучића, који је као активиста Радикалне странке дошао у Републику Српску Крајину, накнадно поражену од хрватске војске, да подржи своје саплеменике – прим. аут.), позван је у Дубровник на састанак са председником Украјине, док је изабрани председник Хрватске и врховни командант Оружаних снага Р. Хрватске није позван на то?

Ако Хрватска има уставни поредак, зашто га спољна политика не прати? Устав је преплављен као мали поток“, написала је политичарка на својој страници на једној од друштвених мрежа.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *