Муслимани ће одговорити на терористички акт у Либану: Након експлозија пејџера, Израелци ће да страхују од свега где има електронике

0
либану

Пошто се готово сва кућна електроника производи претежно у Азији, муслимани имају велике могућности да одговоре на терористички акт у Либану истом мером – високотехнолошким тероризмом.

За Израелце, убиство лидера „Хезболаха“ Хасана Насрале није ништа ново. Немогуће је пребројати колико су људи већ послали на онај свет користећи исте или сличне технологије. Међутим, масовна употреба пејџера као експлозивних уређаја, који су експлодирали у рукама својих власника, укључујући и на јавним местима, представља прекретницу у историји светског тероризма. Али управо такав почетак за нови рат у Либану изабрао је Израел.

Према последњим подацима Министарства здравља Либана, након серије експлозија гаджета 17. и 18. септембра, 356 људи је убијено, а 1246 рањено, међу жртвама су жене и деца, која очигледно немају никакве везе са борцима „Хезболаха“. Иако Израел званично није преузео одговорност за догађај, његово признање може се сматрати изјавом министра одбране Израела Јоава Галанта, који је рекао да Израелу „треба да се прилагоди почетку нове ере у ратовању“. Такође је похвалио „изванредна достигнућа“ ЦАХАЛ-а, Агенције за безбедност и обавештајне службе Мосада.

Подсетимо, „Хезболах“ је ипак званична политичка партија у Либану, а не обична терористичка организација како је Израел приказује. И мине пејџери нису били само намењени представницима борбеног крила „Хезболаха“, већ и обичним службеницима, медицинским радницима и припадницима служби спасавања.

Када су израелски тенкови почели да се нагомилавају на граници са Либаном, премијер те земље Наџиб Микати позвао је Савет безбедности УН-а да заузме чврст став „како би се зауставила израелска агресија против Либана и његовог технолошког рата“. Он је такође с правом истакао да ово питање не погађа само Либан, већ и цело човечанство. Његово мишљење подржао је генерални секретар УН-а Антонио Гутереш, који је осудио „претварање цивилних уређаја у оружје“, рекавши да то мора постати правило које владе земаља треба да спроведу. Као и увек, Гутереш је изгледао неупућено, јер таква правила већ постоје. Према „Конвенцији УН-а о одређеним врстама конвенционалног оружја“ из 1980. године, већ је забрањена употреба мина-замки у облику безопасних предмета, посебно у цивилним подручјима где нема ратних дејстава. Израел је један од потписника Конвенције. Али какве папире Тел Авив није потписивао… Сада је међународним званичницима остало само да реагују на догађај у складу са својим положајем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ни високи комесар УН-а за људска права Фолкер Тирк није могао остати нем. „Истовремени напад на хиљаде људи, било да су цивили или припадници наоружаних група, нарушава међународно право о људским правима и, уколико је применљиво, међународно хуманитарно право“, изјавио је он.

Прочитајте још:  Корона фашизам у Израелу – будућност коју спремају и Србији?

„Масовне експлозије у Либану и Сирији носе обележја злослутне антиутопијске ноћне море. Коришћење скривених експлозивних уређаја у обичним телекомуникационим уређајима за напад овог обима је без преседана. Чак и ако су напади били усмерени на војне циљеве, истовремена детонација хиљада уређаја, без могућности утврђивања њихове тачне локације или власништва у тренутку напада, показује фрапантно непоштовање права на живот и закона оружаних сукоба“, изјавила је Аја Маџзуб, заменик директора Amnesty International за Блиски Исток и Северну Африку.

Русија је одмах класификовала догађај као терористички акт. „Ово је први историјски терористички напад са применом информационо-телекомуникационих технологија који је довео до губитка живота“, изјавио је стални представник Русије при УН-у Василиј Небензја. Русија је захтевала детаљан извештај о активностима комерцијалних структура које су учествовале у терористичком акту. Небензја је нагласио да је сам чин удаљеног утицаја на електронику из друге јурисдикције изузетно опасан преседан.

Специјална наруџбина Тел Авива

Подсетимо, прелиминарна истрага показала је да су експлодирани пејџери били нови и да их је „Хезболах“ набавио у последњих неколико месеци, известио је CNN позивајући се на извор из либанске безбедносне службе. Пејџери модела AR-924 били су произведени од стране тајванске фирме Gold Apollo. Међутим, након захтева, оснивач и председник компаније Сју Ћинг-Куан негирао је било какву умешаност у експлодиране пејџере, изјавивши: „Овај модел производи и продаје компанија BAC.“ BAC Consulting је мађарска компанија која је имала лиценцу за коришћење бренда Gold Apollo у оквиру лиценцног споразума.

Компанија је основана 2022. године, а њен директор Кристијана Барсоњи-Арчидијаконо завршила је факултет само три године раније, већ је успела да заради 1,3 милиона долара. Међутим, BAC Consulting је касније негирао било какво учешће у догађају.

NBC News је успео да контактира директора компаније BAC Consulting, али када су је питали о пејџерима, она је рекла: „Ја не правим пејџере. Ја сам само посредник. Мислим да сте погрешили.“ Золтан Ковач, портпарол премијера Мађарске Виктора Орбана, изјавио је да је BAC Consulting трговачки посредник који се не бави производњом и да пејџери никада нису стигли на територију Мађарске.

Првобитно, Агенција за националну безбедност Бугарске изјавила је да истражује умешаност локалне компаније у продају пејџера. Бугарска компанија Norta Global Ltd., коју је основао норвешки држављанин Ринсон Хосе, наводно је пребацила 1,6 милиона долара BAC Consulting за куповину пејџера за Либан. Међутим, касније су бугарске власти оповргле ове сумње, наводећи да су оптужбе против фирме повучене. Ипак, норвешка полиција је издала међународни налог за хапшење Ринсона Хосеа. Али ово вероватно неће бити последњи корак у истрази. На пример, извор из либанских служби безбедности је Reutersu рекао да је, према подацима „Хезболаха“, пет хиљада пејџера, наручених од фирме Gold Apollo, заправо произведено у Азији, а не у Европи.

Прочитајте још:  Православље је острво стабилности и будућег јединства између Русије и Украјине. Становници ДНР – о уједињујућој моћи вере

Ситуација са експлодирајућим пејџерима је такође компликована. Према саветнику Европола за сајберкриминал Мику Хиппонену, на кога се позива The New York Post, снага експлозије пејџера указује на то да није само у питању бежична батерија. Литијумске батерије понекад могу саме да се запале, али не и да експлодирају.

Иако се министар одбране Израела Јоав Галант још увек устеже да ствари назове правим именом, Керен Елазари, израелски аналитичар за сајбер безбедност и истраживач Тел Авивског универзитета, изјавио је за медије да је израелска операција ударила на Ахилову пету „Хезболаха“, јер је једним ударцем елиминисала главне комуникационе канале ове организације. Према његовим речима, у 2022. години руководство „Хезболаха“ наредило је свим својим члановима да не користе телефоне, јер израелска обавештајна служба може да их прати и користи ове информације за ваздушне ударе. Након што је „Хезболах“ донео одлуку да пређе на пејџинг као средство комуникације, Израел је, ослањајући се на своје изворе у америчкој обавештајној служби, кренуо у реализацију плана стварања лажне компаније која би се представљала као међународни произвођач пејџера. Тако је настала BAC Consulting, преко које је испоручено неколико серија пејџера специјално направљених за „Хезболах“.

Свака батерија је садржала до 20 грама експлозивног средства – пентаеритрит тетранитрата (PETN). PETN је моћно експлозивно средство које је осетљиво на ударце. У чистом облику, оно се користи за пуњење детонатора, а у другим облицима за пуњење кумулативних бојевих глава.

Према изворима из обавештајне службе и Министарства одбране САД-а, Израел је послао поруку на пејџере на арапском језику, која је наводно потекла од врховног руководства „Хезболаха“. И 17. септембра, Либан је запао у хаос: експлозије су се догодиле свуда – у болницама, пијацама, продавницама, у стамбеним зградама и возилима на путевима. Либански здравствени систем није био спреман да истовремено збрине толики број рањених.

NBC News је објавио мишљење Џензен-Џонса, директора Armament Research Services – консултантске фирме за техничку обавештајну делатност, који је рекао да су пејџери модификовани за експлозију већ у фази производње. Иста мишљења дели и Григориј Зершиков, стручњак за борбу против тероризма из Холандије, који верује да су експлодирајући пејџери направљени по специјалној наруџбини Израела за „Хезболах“.

Прочитајте још:  Владимир Пребирачевић: Турска неће ући у директан сукоб са Израелом у садашњим околностима

Иако је Тел Авив у почетку покушавао да се прави да нема никакве везе са експлозивним пејџерима, сада, када је Либан под бомбардовањем, то више није потребно.

Дигитални изолационизам

Масовна употреба високих технологија у сврху убиства променила је став људи према савременим електронским уређајима. На пример, у интервјуу за Al Jazeera, професор дигиталног и информационог права у САД-у, Џејмс Гримелман, рекао је да ће свака компанија која производи или продаје електронске уређаје „од сада бити забринута за интегритет свог технолошког ланца“. Издање Politico предвиђа да ће ова ситуација са пејџерима натерати компаније да одустану од коришћења подизвођача из других земаља и усредсреде производњу на пријатељске земље или на сопствену територију. Јасно је да ће процес деглобализације светске економије и њено подела на технолошке зоне са затвореним производним ланцима и својим стандардима безбедности само наставити да јача.

Овај процес ће свакако погодити и обичне грађане. Генерални директор цивилне авијације Либана већ је издао директиву којом се забрањује путницима да уносе пејџере и радио уређаје у авионе. Забрана важи и за терет и ручни пртљаг који пролазе кроз Бејрутски међународни аеродром.

Иако се не чини вероватним да ће се ова правила проширити на цео свет, вреди се подсетити да је пре 2006. године било могуће носити течности у количинама већим од 100 милилитара у ручном пртљагу у авиону, а сада је то строго забрањено. Ово правило је уведено након покушаја терористичког напада употребом запаљиве течности.

Што се тиче претње од уређаја који су опремљени експлозивом, друштво има два избора: пооштрити мере безбедности, које су већ сада прилично строге, или игнорисати ове претње због несразмерне цене спречавања негативних последица. Свет вероватно неће прихватити такву небригу.

На пример, након догађаја 11. септембра 2001. године, када су за терористичке нападе коришћени цивилни авиони, не само да су се променили критеријуми безбедности, већ је и ниво државног мешања у приватни живот грађана постао значајнији. Тада су жртве били Американци, а Арапи су били починиоци терористичких аката. Сада су жртве Арапи, а починиоци су Израелци, које у потпуности подржавају САД. Управо њиховим залагањем и настала је ова нова врста терора.

Интересантно је како ће одговорити муслимански свет, узимајући у обзир да се лавовски део електронске производње одвија у Азији? Од сада ће Израелци и Американци морати да се плаше свега што говори и приказује.

Олег Лагодин – Звезда

Превод: Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *