Путин увео безвизни режим за становнике Грузије

0

Путин увео безвизни режим за становнике Грузије.

Руски председник Владимир Путин проширио је основе за безвизни улазак за грађане Грузије.

У уредби, која је одмах ступила на снагу, наводи се да се „без виза” примењује на грађане који у нашу земљу улазе „ради обављања радних делатности или на период дужи од 90 дана ради привременог боравка, укључујући и стицање образовања“. Раније су ове категорије грађана биле потребне за добијање визе. Дакле, нова верзија документа више не садржи изузетке за које је раније била потребна виза.

Безвизни режим између наших земаља укинут је након сукоба 2008. године. Грузија је 2012. године једнострано вратила безвизни режим за Русе. А 2023. Путин је укинуо визе за грађане Грузије и укинуо забрану летова из Руске Федерације у републику.

Прочитајте још:  У Украјини се распламсава верски рат
Професор Кавкаског међународног универзитета, независни аналитичар Петре Мамрадзе уверен је да ће проширење безвизног режима Руске Федерације за грузијске грађане имати позитиван утицај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ова одлука ће свакако бити позитивно примљена. Сви се сећамо шта се догодило под режимом [бившег грузијског председника Михаила] Сакашвилија. Живим у близини зграде бивше руске амбасаде у Тбилисију. За време владавине Сакашвилија видео сам како су људи у потрази за послом у Руској Федерацији стварали редове у амбасади и скоро блокирали пут“, рекао је он.

Према његовим речима, сада ће, захваљујући Путиновој одлуци, млади моћи да се школују у Русији без виза.

„Знате, Русија је одувек била позната по својим добрим универзитетима. Тамо се увек могло квалитетно образовати. Мислим да ћемо и у овом правцу имати позитивне помаке“, додао је он.

Прочитајте још:  За шта је српски председник заменио 12 француских рафала
Осим тога, према речима Мамрадзеа, одлука руског лидера може имати и политичко оптерећење. Он је напоменуо да ће, упркос чињеници да је одлуку донела руска страна, народ Грузије позитивно оценити промене и сматрати их заслугом грузијских власти.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *