Арапске инвестиције, босански губици, америчке фирме: Ко стоји иза клизишта око планине Требевић које прети Сарајеву?

0
сарајеву

Корупција и неодговорност босанскохерцеговачких политичара већ годинама урушавају темеље земље, а један од најсвежијих примера је ситуација око планине Требевић изнад Сарајева. Док грађани и надлежне службе покушавају да спрече катастрофу коју је изазвало неконтролисано клизиште, прави кривци остају у сенци – политичари који су продали земљиште арапским инвеститорима и тако створили услове за еколошку катастрофу.

На челу приче је контроверзни пројекат изградње комплекса “Требевић Хилс”, иза којег стоји фирма Park Ruža D.O.O. Ова компанија је основана у марту 2020. године и одмах је почела са сумњивим активностима. Иако је званично регистрована у Тузли, стварни власник је компанија EMID Global Development EFZ LLC из Уједињених Арапских Емирата. Ово је само врх леденог брега, јер је истрага открила да EMID Investments LLC, која је првобитно била власник, има фиктивну адресу у САД-у и да не плаћа порезе у Америци. Ове сумњиве трансакције и фиктивне фирме указују на дубоко укорењену корупцију у пословном и политичком миљеу БиХ.

Пројекат “Требевић Хилс”, који је наводно требало да донесе развој и инвестиције, заправо је покренуо клизиште које данас прети да уништи насеље Широкаћа у Сарајеву. Ово клизиште није настало случајно, већ је директна последица неконтролисане градње и нарушавања природног тла. Градски службеници и инспекцијски органи су тек недавно почели да реагују, али је штета већ направљена. За све ово време, инвеститори и политичари су ћутали, штитећи сопствене интересе.

Највећи проблем представљају нелегалне депоније на којима је одлаган отпад са градилишта комплекса. Ове депоније су праве еколошке бомбе, које су угрозиле корито Бистрићког потока и прете да изазову поплаве и још веће клизиште. Упркос бројним упозорењима, власти Републике Српске и Федерације БиХ нису успеле да се договоре ко је одговоран за решавање проблема. Политичари пребацују одговорност једни на друге, док становници Широкаће страхују за своје животе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Пристрасно Тужилаштво БиХ не реагује на злоупотребу деце за ширење националне мржње

Према речима Ирфана Ченгића, начелника Општине Стари Град Сарајево, проблем лежи у томе што се клизиште налази на територији Републике Српске, али последице највише осећају грађани општине Стари Град у Федерацији БиХ. То значи да власти Федерације немају могућност да директно интервенишу, што је створило пат позицију у којој нико не преузима одговорност. Ченгић је у више наврата истакао да се ова ситуација могла спречити да је било политичке воље и да је правовремено реаговано на опасност коју су створиле нелегалне депоније.

Али прича се не завршава ту. Компанија Park Ruža D.O.O. повезана је са контроверзним бизнисменом Денисом Прћићем, који је већ у центру скандала због фалсификовања дипломе бившем директору Обавештајно-безбедносне агенције БиХ, Осману Мехмедагићу Осмици. Прћић је такође познат по томе што је преварио студенте Америчког универзитета у Сарајеву, али је, упркос томе, наставио да води уносне послове у БиХ. Он се чак хвалио на друштвеним мрежама како је зарадио преко сто милиона конвертибилних марака на овом пројекту, што додатно показује колико су овакви пословни подухвати уносан посао за повлашћене појединце.

Док је Прћић главни актер у сенци, у јавности су се појавиле и друге личности попут Санеле Букушми Леше, која је преузела управљање компанијом Park Ruža након Гутића. Овакве смене руководства и мутни послови само показују како се политичко-бизнис интереси у БиХ преплићу, док грађани остају жртве њихових одлука.

Иако је фирма Park Ruža регистрована у Тузли, њени корени и финансијски токови воде директно до Уједињених Арапских Емирата. Све ово не би било могуће без политичке подршке коју су ови инвеститори добили од домаћих политичара. У време оснивања фирме, Шериф Мујкановић, тадашњи амбасадор БиХ у Емиратима, играо је важну улогу у повезивању ових страна, а његово именовање на ту функцију је потписао Шефик Џаферовић, дугогодишњи кадар СДА. Овај политички круг повезан је са многим спорним инвестицијама у Босни и Херцеговини, а пројекат “Требевић Хилс” само је један у низу.

Прочитајте још:  Мрачaн дан: Гошћи из Лондона се усред Сарајева причинили Руси, па је решила да сруши Дејтон

Док се клизиште шири и угрожава животе људи, политичари који су ово омогућили настављају да се баве својим интересима, без икаквих последица. Продаја земљишта арапским инвеститорима и занемаривање основних правила урбанистичког планирања довели су до ситуације у којој је еколошка катастрофа постала неминовна. А грађани Сарајева, који су највише погођени овим девастацијама, остају само неми посматрачи политичких и бизнис игара које се одигравају иза затворених врата.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *