Само се ти надај Курти!

Такозвани премијер Косова* Аљбин Курти је отишао на мини-екскурзију у Берлин, где се обратио присутнима поводом десете годишњице Берлинског процеса.

„Берлински процес је почео у августу 2014, убрзо након што је проширење ЕУ паузирано и Русија анектирала Крим. Десет година касније, европска безбедност се није променила на боље, али је одговор на руску инвазију на Украјину био другачији. Украјина, Молдавија и Грузија су сада кандидати за ЕУ, Шведска и Финска су приступиле Натоу, а западнобалканска шесторка се вратила на дневни ред ЕУ“ – казао је Курти.

Прочитајте још:  Учесници протеста: Ако буду потписали законе, блокираћемо аутопутеве и Србију
Упркос унутрашњим и спољним изазовима, каже Курти, Берлински процес остаје покретачка снага за европске интеграције и нит која повезује западнобалканску шесторку.

Оптимистични Курти је рекао и да је то оно што они данас признају и славе у Берлину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током говора у којем се дотакао ЦЕФТА (Централноевропски уговор о слободној трговини), иако су привремене приштинске институције на чијем је челу грубо кршиле одредбе ток уговора, рекао је да сада када је наводно дошло до превазилажења ћорсокака у оквиру спровођења слободне трговине, сматра да се може напредовати другачијим темпом.

Страх га је кинеско-српских односа

„Морамо се чувати страног утицаја, посебно Кине, која је уложила велика средства у нашег сјеверног суседа, потписујући Споразум о слободној трговини и обавезу за заједничку будућност са Кином. ЕУ мора да обезбеди да фондови ЕУ буду повезани са вредностима ЕУ – Берлински процес је тај који приближава наш регион ЕУ, а не ‘Пекиншки процес’ који води ка БРИКС-у. Косово* је било и биће глас разума и носилац стандарда у овом процесу, али не треба да стојимо сами у гурању и заштити основних вриједности ЕУ“ – поручио је Курти.

Такозвани косовски премијер не схвата да Србија као самостална држава може да одлучује са ким ће да сарађује и на којим основама, без добијања одобрења од ЕУ. Такође, глас разума и вредности Европске уније које Курти и његова булумента „штите“ су један од разлога због којих се рат у Украјини пролонгира. Да има правог гласа разума, Курти не би присуствовао самиту поводом Берлинског процеса, јер лажну творевину на чијем је челу не признају све државе ЕУ, као ни неке од највећих светских сила.

Моли за статус кандидата

Прочитајте још:  Топ листа (љутих) атеиста: Како су мошти владике Николаја постале "леш и кости мртвог нацисте"?
Курти је навео да ће за два месеца бити обележене две године од када је Косово* поднело захтев за чланство у ЕУ.

„Док ми проглашавамо да је проширење поново на дневном реду, крајње је време да Косово* добије статус званичног кандидата. У последње три и по године имали смо изузетан економски раст, демократски напредак и институционалну стабилност, успешно управљајући неким озбиљним безбедносним претњама. Признање напретка и достигнућа Косова* такође потврђује посвећеност ЕУ проширењу и њеним вредностима“ – навео је он.

Прочитајте још:  Тужитељка Бојана Савовић лажна Лаура је и "Жена у црном" (Видео)
Демократски напредак, економски раст и институционална стабилност се по Куртијевим стандардима огледају у застрашивању и терору над локалним српским становништвом, одласком читавих породица са територије Косова и Метохије због корупције, криминала и сиромаштва, а стабилност институција у онемогућавања Србима да раде у правосудним институцијама на подручију те јужне покрајине.

Док год ЕУ буде толерисала Куртија и његову политику прогона Срба, Србија и српски народ ће све више гледати у правцу алтернатива Европској унији, попут БРИКС-а.

083 портал

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *