БИА обележава свој дан, Вучић: Увек сте били уз Србију кад је тешко, унутрашњи и спољни притисци ће бити све већи

1
биа

Александар Вучић и Владимир Орлић (Фото: Раде Прелић / Танјуг)

Безбедносно-информативна агенција (БИА) обележава данас 125. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове. Председник Србије Александар Вучић је рекао обраћајући се на церемонији обележавања јубилеја да је то изузетна ствар.

„Данас живимо у времену великих изазова и увек и у агенцији и у МУП-у, свуда где има оружја и информација и новца било је различитих игара моћи, оговарања, подметања и свега. Али оно због чега сам поносан на Агенцију и на вас је да сте увек на почетку и на крају били уз своју Србију кад год је то било тешко, бранили њену слободу, њену државност, њен интегритет и борили се против свих оних који су хтели земљу да нам униште“, рекао је Вучић.

Рекао је да, када је полагао венац на обележје страдалим припадницима БИА, осетио је стид због тога што их нисмо снажније и јаче у претходном периоду штитили, „што смо стављали мараму на очи, ћутали и стидели се њихових подвига који су у име отаџбине изводили у прошлости“.

„Почео сам нешто другачије да бих вам рекао колико је ваше јединство данас за нас другачије – када се налазите на месту председника владе или државе, нема сумње да сте изложени различитим притисцима, и ту нема кукања“, рекао је председник.

Додао је да никад није био већи унутрашњи притисак, ни од стране различитих спољних служби.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ја никада нисам осећао толики притисак изнутра зато што су сви играчи различитих служби западних и источних, притиснути да остваре резултате које спољне службе траже. За мене постаје готово немогуће да издржим тај притисак који праве желећи да скрену Србију у ‘правом смеру’, а то није српски смер који смо ми зацртали“, рекао је.

Како је додао, када види колико је њему то теже, може само да замисли како то изгледа у различитим одељењима и крилима саме Агенције и другим местима.

„Молим вас да у сваком тренутку знате, можда су неки мало бољи, неки лошији, али за нас је пут Србије само добар пут – наша самосталност, слободарска политика и оно што треба да донесе прогрес нашој земљи, а не неким другима“, навео је председник Србије.

 

Поновио је да од кукања нема ништа и да морамо да радимо и да се бавимо својим послом, и да гарантујемо сигурност нашој деци и опстанак отаџбини.

„Притисци ће бити и спољни и унутрашњи све већи, не постоји нико с ким рационално можете да разговарате, сви су хистерични по том питању“, истакао је.

Прочитајте још:  Банђур: Антируска хистерија Зоране Михајловић – њихове министарке наше енергетике

„Потребно је сачувати мир“

Вучић је поручио да је потребно да се сачува мир и да се обезбеди економска сигурност за грађане, јер ће то бити један од начина „како ће земљу да нам туку“.

„Ви то боље знате од свих државних органа, да се многи не радују економском успеху Србије и да желе да зауставе напредак. Онда нема приче о томе хоће ли бити веће плате, хоћете ли имати боље аутомобиле, хоћете ли моћи да вратите опрему која је пре две године била најмодернија, сада није, па ћемо сада да инвестирамо да имате најмодернију у свету. То може само ако имамо добре економске резултате“, рекао је.

Како је указао, рат у Украјини неће скоро да престане и сви ће да излазе са правим и лажним плановима за мир, а нико га не очекује. „Сада је само питање ко ће да глуми жртву да се залаже за мир, а ко за рат… Плана нема, чекају се амерички избори да се види ко ће којом жестином да удари. Мира на Блиском истоку нема. Држаће Американци то до избора под контролом, али сумњам да ће и то успети. Дугорочног мира нема.“

Председник је додао: „Покушаваће нас да испровоцирају на сваки начин, баш да би зауставили економски напредак, јер је разлика између нас и других све већа. Нису рачунали да су хомогенизовали цео српски народ у региону. Толико су газили српски народ, толико су га понижавале власти и пре 25 и пре 20 и пре 15 година, да су људи схватили да морамо да збијамо редове.“

Додао је да се зато види нервоза у региону и да ће се користити све могуће синтагме не би ли нас представили као реметилачки фактор, „и то се неће зауставити“.

„Само погледајте како су нам уз подршку домаћих агентура спроводили афере. Сећате се воза за Косовску Митровицу? Били смо светски зликовци број 1. А, замислите злочин што смо хтели да имамо воз од Београда до Косовске Митровице“, рекао је.

Каже да је највећи грех у свему томе што је на возу писало Србија.

„Није питање само за странце зашто је то страшна провокација? Подсетићу да немате ниједан медиј у Србији, ни политичку партију, који није отворено нападао српску државу за то – од политичких аналитичара, политичких имбецила…“, рекао је.

Прочитајте још:  Куликово поље и Косово поље – Александар Блок и Милан Ракић

 

Каже да је исто направљено и са Бањском.

„Доведу на полицајце који не смеју да буду на Северу Косова. Наоружавају безбедносне снаге Косова, како их називају, праве од њих војску, све супротно Резолуцији 1244 и то је све нормално“, рекао је Вучић.

Каже да желе да помлате, похапсе и побију целу Србију због тога што се усудила да брани Повељу УН и Резолуцију 1244.

„Сваки пут ће бити тако јер је снага свих других већа него наша. Мали број људи, укључујући БИА су успели да препознају њихову игру. Као што људи из Агенције одлично разумеју колико је било тешко када смо се обрачунавали са кланом Звицера, Беливука и њиховог шефа овде у Србији и успешно их и заувек победили. Имаће трзај са покушајем ликвидације неког великог, али су заувек изгубили, одсекли смо им све“, рекао је председник.

Напомиње да је захвалан људима из агенције који разумеју какве су економске потребе ове земље и шта је све важно да урадимо како бисмо могли да идемо даље.

„Живећемо у све луђем свету, кажем мртав озбиљан. Недавно сам био у Енглеској у родном месту Черчила и сви се позивају на њега. Што су мање читали о њему и знали о њему, то су га чешће цитирали и никада нисам видео толико ратничких порука, сви би да ратују“, навео је.

Наводи и да нико не жели да чује никакав глас разума, и да нико неће да прича о миру, већ само о победи, а победа је уништење оног другог.

„Ми ту морамо да се сакријемо испод камена, али да сачувамо свој образ и народ и да сачувамо оно што је важно – здраву памет и рационалан приступ решавању проблема. Ако то успемо уз економски напредак, онда је ова агенција остварила свој циљ и допринела напретку Србије. Имаћемо још много изазова, хвала на труду, раду, посвећености и жртви“, поручио је председник Србије.

Обележавање јубилеја БИА

Председник Србије је претходно положио венац на Меморијални зид са именима страдалим припадницима БИА.

Свечаности су присуствовали и председница Скупштине Србије Ана Брнабић, министар одбране Братислав Гашић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, као и директор БИА Владимир Орлић.

 

Данашња БИА формирана је Законом о Безбедносно-информативној агенцији, који је ступио на снагу 27. јула 2002. године.

Прочитајте још:  Ко има користи од смрти Наваљног?

БИА је цивилна, национална служба безбедности и део је јединственог безбедносно-обавештајног система Србије.

Безбедносно-информативна агенција ове године обележава и 125. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове.

У Србији су цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе из 1899. године.

Указом краља Александра Обреновића, послови Одељења за поверљиве полицијске послове 1900. године прешли су у надлежност Полицијског одељења при Министарству унутрашњих послова.

Уважавајући значај првог законског уређивања цивилних безбедносно-обавештајних послова у Србији, Безбедносно-информативна агенција обележава 17. октобар као свој дан.

Орлић уручио Вучићу Златну медаљу за заслуге

Директор БИА Владимир Орлић уручио је председнику Србије Александру Вучићу јубиларну Златну медаљу за заслуге првог степена поводом обележавања Дана и 22 године од оснивања БИА.

Он је на свечаности изјавио да ће припадници БИА учинити све да Србија остане слободна, суверена и независна земља и захвалио на подршци појединцима и институцијама, са којима је БИА имала, како је рекао, изванредну сарадњу, а посебно председнику Вучићу.

„Пре свега и пре свих, господине председниче, да захвалимо Вама на подршци која је била за нас најзначајнија, која се тиче не само нас непосредно из БИА, услова за рад у њој, услова за живот њених припадника и њихових породица – већ на томе што, како ми то са великим поносом сваке године на овом месту кажемо, нашу државну грађевину, нашу Србију, ми данас можемо да чувамо као суштински и истински слободну, суверену и независну земљу поносних људи“, истакао је Орлић.

Руководиоци БИА одали пошту и положили венце првим начелницима те службе

Безбедносно-информативна агенција (БИА) обележава данас 125. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове, а највиши руководиоци агенције положили су венце на споменике првим начелницима те службе, оснивачима и онима који су на чело службе дошли после Другог светског рата.

биа

Директор БИА Владимир Орлић је, у пратњи високих руководилаца Агенције, одао пошту и положио венце на споменике Александру Леки Ранковићу и Слободану Пенезићу Крцуну у Алеји народних хероја, првим начелницима Одељења за заштиту народа (ОЗНА) за Југославију и за Србију и првим антифашистичким министрима унутрашњих послова, саопштено је из БИА.

Заменик директора БИА Томислав Радовановић, је у пратњи највиших руководилаца Агенције, положио венац на споменик првом начелнику Одељења за поверљиве полицијске послове Јовану С. Миловановићу на Топчидерском гробљу.

Агенције

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “БИА обележава свој дан, Вучић: Увек сте били уз Србију кад је тешко, унутрашњи и спољни притисци ће бити све већи

  1. Желимо им пуно успеха
    у сваком напору
    да ВЕЋИНИ српског народа
    и народа Србије
    обезбеде сигуран и миран живот.

    Нека сваки сарадница и сарадник наше, народне службе буду свесни свог примарног задатка и обавезе на коју су се обавезали пред народом, историјом и пред Богом.

    Нека свако од њих, посебно и наособ, добије брзу награду за сваки свој труд. Божију награду, историјску награду и народну награду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *