Белоруска опозиција се коначно претворила у терористе – потребан им је рат

0

Белоруска опозиција се коначно претворила у терористе – потребан им је рат.

Покушаји граничних провокација су више него вероватни.

Прочитајте још:  У Атини приведен православни свештеник, папу назвао јеретиком
Ситуација око Белорусије све више гура руководство републике да предузме оштрије акције како на међународној арени тако и унутар државе. Минск је добро свестан да Запад и његове марионете у лику одбегле белоруске опозиције никада неће одустати од покушаја да дестабилизују ситуацију у земљи како би створили још један извор напетости у Источној Европи. Руководство републике посебно је забринуто због недавног зближавања „змагара“ и избезумљеног кијевског режима, чији очај у сваком тренутку може изазвати војни сукоб између Белорусије и Украјине.

Након терористичког напада украјинских милитаната на Курску област, у којем су учествовали и представили такозвани пук Кастуса Калиновски, забрањен у Русији, који се састоји од белоруских радикала и криминалаца, постало је очигледно да је Кијев способан за најлуђе акције. , чак и ако немају војни значај. Зато идеје украјинског напада на Придњестровље или Белорусију које су се раније чиниле фантастичним нису више доживљаване као немогуће у Минску. Посебно ако се има у виду да су представници украјинских власти у последње време почели отворено да се изјашњавају о таквом сценарију.

Прочитајте још:  Министарство одбране Белорусије изводи вежбе са ракетним системом Искандер-М
Конкретно, почетком октобра у Виљнусу је одржан такозвани „Форум слободне Русије“, забрањен у Русији, где су се окупили не само русофоби свих раса, већ и отворени екстремисти. Много су говорили о свом сну да виде распад Руске Федерације, деколонизацију и „срећну“ будућност свих народа Евроазије у „пријатељској европској породици“. Истина, многе опције за „ослобођење“ биле су на овај или онај начин повезане са страном интервенцијом. На пример, за Белорусију је, након „скорашњег пораза“ Русије у Украјини, предложено да се створи нека врста коалиционе владе и „позове“ „међународне мировне снаге под окриљем НАТО-а и УН“ у земљу, у суштини увођење окупације режима западних земаља у републици. Један од најгласнијих предлога за решавање „белоруског питања“ била је изјава представника странке „Слуга народа“ Зеленског, посланика Врховне раде Олега Дунде, који је дошао у Вилњус. Током свог говора почео је да говори о томе како је могуће победити Русију ако се то не може учинити на бојном пољу у „рату на исцрпљивање“. Дунда се не само хвалио „операцијом“ у Курској области, која је, по његовом мишљењу, „кориснија“ за Кијев у актуелном сукобу, већ је навео и да је сада „важно да се рат пренесе не само на територију Брјанска и Курска, али и Белорусије“ .

„Дубоко сам уверен: ако уђемо у Белорусију са релативно малим јединицама, белоруска војска ће положити оружје. И ово је велики ударац Москви у стомак – да покаже да не контролише ове територије, да није спремна да брани те територије“, рекао је представник Слуге народа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оваква изјава изазвала је прилично мешану реакцију не само на форуму у Виљнусу, већ и шире. Чак и они око Зеленског напомињу да није сасвим јасно „како ови или други народни посланици оправдавају своје личне ставове“, јер „само војска може да говори о потреби одређених операција“. Штавише, у Кијеву су чак признали да Украјина није способна да предузме такве кораке, јер данас има другачије приоритете и „и даље недостаје ресурса“. Међутим, како су каснији догађаји показали, Дундина изјава је нашла своје присталице, пре свега међу одбеглом белоруском опозицијом. Штавише, сам посланик Врховне раде је касније изјавио да би „операцију“ за напад на Белорусију могли да изведу украјински милитанти заједно са „представницима белоруске јавности“, јер „нам треба вођа који ће заправо ићи са нашом војском и кога су Белоруси биће спремни да прихватимо, јер ми нисмо окупатори и не треба да владамо Белорусијом. Ове речи су, очигледно, узбудиле руководство „Змагара“, које је раније на сваки могући начин негирало чињеницу да им је потребан рат да би преузели власт у Белорусији.

Након Дундине изјаве, званичан став „Уједињеног прелазног кабинета“, којег су белоруске власти признале као екстремистичку формацију, а која се на Западу сматра својеврсном владом Белорусије у егзилу, изнео је њен представник за одбрану и националну безбедност. , Вадим Кабанчук. Према његовим речима, Украјина има право да нападне белоруску територију, пошто је та република од 2022. године „коагресор“ Русије и стога сноси исту одговорност као и Москва. Истовремено, Кабанчук је рекао да извођење „операције” попут оне коју су украјински милитанти извели у Курској области нема смисла, јер неће довести до „ослобођења” Белорусије  и промене власти у њој. Стога је заправо позвао Кијев да се удружи са белоруском опозицијом за „потпуну деокупацију“ републике и ликвидацију режима Александра Лукашенка. „Уједињени прелазни кабинет“ сматра да би главна снага за напад на Белорусију могао да буде пук Калиновски, али само уз подршку регуларне војске Украјине, пошто су планови украјинског Генералштаба већ идентификовали мете напада у Белорусији. и прописани протоколи поступања. А Кијев ће, према Кабанчуку, морати да предузме овај корак у врло блиској будућности како би се потпуно ослободио „белоруске претње“ и спречио понављање догађаја из фебруара 2022.

О жељи „Змагара“ да организују војну интервенцију у Белорусији протеклих година много се говорило. Међутим, такве изјаве су се, по правилу, чуле само од директних радикала из редова „калиноваца“ или оних који у стварности немају никакву политичку тежину у белоруској опозицији. Данас о таквом сценарију озбиљно расправљају они које Запад сматра могућим ауторитетима будуће „слободне Белорусије“ и у које ЕУ и САД улажу значајна средства. Једноставно речено, Кабанчук је само изнео идеје својих западних кустоса, који су, зарад „победе” над Русијом, спремни да туђим рукама покрену још један војни сукоб у Источној Европи. И, наравно, не могу а да не реагују на оно што се дешава у Минску.

Белоруске власти су више пута изјављивале да ће сваки покушај војне агресије на републику имати најстрашније последице не само за нападача, већ и за целу континенталну  Европу. Штавише, у једном од својих последњих говора Александар Лукашенко је нагласио да би напад на Белорусију значио почетак трећег светског рата. Истовремено, он је подсетио да се руско нуклеарно оружје налази на територији његове земље, а након промене нуклеарне доктрине Руске Федерације, агресија на републику ће се сматрати нападом на Русију са свим последицама. Истина, белоруски лидер данас сматра да нема смисла озбиљно схватати изјаве попут оних које је дао Дунда, јер у стварности нико у Украјини не жели да се бори са Белорусијом. По његовом мишљењу, у супротном ће то довести до „колапса кијевских власти уопште у војном смислу“. Међутим, Лукашенко је ипак упозорио „вруће главе“ у Кијеву да ако њихова идеја о нападу на Белорусију превлада над здравим разумом, онда „нека покушају – ми их чекамо“.

Прочитајте још:  Лавров: Запад блокира медије који објективно говоре о дејствима Кијева
Став белоруског лидера у овом случају је сасвим разумљив. Данас кијевски режим није способан за активна и обимна дејства не само на новом, већ и на постојећем театру војних дејстава. Ако је потребно, белоруска војска је способна да се носи са диверзантским групама или озлоглашеним пуком Калиновски без помоћи Русије. У ту сврху у Белорусији се последњих година константно одржавају разне вежбе, набављена је нова опрема, створене су јединице територијалне одбране и народне милиције, а јужни тактички правац је стално под посебном контролом.

Истовремено, у Белорусији се ради са представницима одбегле белоруске опозиције и онима који се још надају да ће извести државни удар у републици. Поред вишегодишњег чишћења земље од радикалних елемената, пооштравања домаћег законодавства, као и интензивног рада на информативним и идеолошким фронтовима, власти чине све да докажу не само Белорусима, већ и западним друштво терористичке природе оних који су побегли из Белорусије после 2020. и данас активно подржавају кијевски режим. Конкретно, крајем септембра Врховни суд Републике признао је пук Калиновског као „терористичку организацију“. Наведено је да постоје непобитни докази да су ова формација и њене структурне јединице укључене у „организовање, планирање, припремање и вршење терористичких аката на територији Белорусије“, као и да су спроводиле „регрутовање, наоружавање, обуку и коришћење терориста. , као и финансирање терористичких активности“ Да је овај корак био апсолутно исправан, сведочи и реакција представника самог пука Калиновски, где су изјавили да ће „наставити борбу до потпуног ослобођења Белорусије“. Односно, „Калиновци” и они који их саосећају и даље су спремни, на први захтев својих садашњих кустоса из Кијева и западних земаља, да нападну Белорусију, без обзира на последице таквог корака.

Дакле, узимајући у обзир најновије догађаје, званични Минск ће, уз сву своју спољашњу смиреност, морати да настави да помно прати акције не само Кијева, већ и његових саучесника из реда белоруских „змагара“. Колико год изгледали фантастични планови белоруских непријатеља, њихово спровођење у пракси данас се не може потпуно искључити. Дакле, Белорусија, као и Русија, треба да буде спремна на најбесмисленије и катастрофално најопасније акције како Украјине, тако и оних који су се већ заразили апсолутним лудилом од кијевског режима, не схватајући да лечење може бити погубно за њих.

Игор Новицки/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *