Молдавија оптужује Русију, Србију и БиХ за “обуку младих за организовање нереда”

0
русију

Getty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency

Молдавска полиција саопштила је да је открила програм у којем су стотине њених држављана наводно доведени у Русију, а обучавани у Босни и Херцеговини и Србији за организовање нереда уочи председничких избора у тој земљи и референдума за чланство у Европској унији.

Ову информацију је одмах демантовало Министарство безбедности Босне и Херцеговине на челу са министром Ненадом Нешићем. Негирање мешања у молдавску политику стигло је и из Москве.

Шеф националне полиције Молдавије Виорел Цернаутеану оптужио је 300 младих који су недавно посетили Русију, да су тамо уместо на културни догађај, заправо посетили кампове у којима су добили упуте за нереде и заузимање државних институција у Молдавији.

“Неки од тих људи обучавани су у камповима на подручју БиХ, али и Србије, и повезани су приватним војним компанијама”, казао је он и нагласио да су млади ишли на обуку у Руску Федерацију у групама од по двадесетакак од јуна до октобра ове године.

Он је додао да су четворица молдавских држављана који су наводно учествовали у припреми масовних нереда, ухапшени, а да не може да говори више о случају, јер је истрага која обухвата више стотину младих у току.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из Министарства безбедности БиХ навели су да најоштрије одбацују тврдње власти Молдавије и да никада не би толерисали и неће толерисати појаве било каквих кампова за обуку – “ма за чије интересе радили”.

Додали су да на њихову адресу није стигао никакав званични упит од молдавских власти, као и да им нису доставили било какве доказе који би потврдили њихове информације.

Прочитајте још:  Адмирал Манч: Кфор пажљиво прати ситуацију на северу КиМ

“Спомињање Босне и Херцеговине у овом контексту очигледно је покушај манипулације у јеку узавреле политичке кампање у Молдавији, која 20. октобра бира председника републике”, навели су.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова јуче је изјавила да је “румунизација” Молдавије у току.

“Оно што је веома важно јесте да када одузмете особи идентитет, можете да јој радите шта год желите. А тако је и са земљом”, рекла је она и додала да ће Молдавци тада бити вечне слуге интересима Румуније и НАТО заједнице у целини.

Иначе, ово није први пут да се помињу обуке у камповима и за то оптужују Срби и Руси.

Министар одбране БиХ Зукан Хелез крајем 2023. године говорио је о наводним “паравојним камповима у којима српски и руски екстремисти пролазе обуку у Републици Српској”, а према речима стручњака за безбедност који су тада говорили за РТ Балкан, та информација је пласирана како би се замаскирао одлазак радикалних исламиста из БиХ на фронт у Украјини.

РТ Балкан

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *