Прогоњени посластичар још једном победио ЛГБТ активисте на суду

1

Прогоњени посластичар још једном победио ЛГБТ активисте на суду.

Врховни суд у Колораду у уторак је донео пресуду и одбацио тужбу коју је поднео један адвокат и ЛГБТ активиста, чиме је након више од 12 година заустављен прогон и узнемиравање посластичара Џека Филипса, власника радње Мasterpiece Cakeshop.

Прочитајте још:  Зашто највећи спрски владар није проглашен за свеца: Греси које црква није опростила Душану Силном!
Адвокати Алијансе за одбрану слободе бранили су Филипса од 2012. године, када је први пут тужен због тога што је одбио да направи торту за венчање истополног пара јер је то у супротности с његовим верским уверењима. Отприлике у исто време, адвокат који је поднео ову последњу тужбу против Филипса, ступио је први пут с њим у контакт и том приликом га назвао лицемером и фанатиком. Већ више од 12 година, Филипс је немилосрдно прогоњен и исмеван од стране владиних званичника и активиста који се не слажу с његовим ставовима.

„Сад је заиста доста. Џек је развлачен по судовима више од једне деценије. Време је да га оставимо на миру”, рекао је виши саветник Алијансе за одбрану слободе Џејк Ворнер. „Свако има право на слободу говора. Као што је Врховни суд САД изнео у случају 303 Creative, влада не може присилити уметнике да искажу поруке у које не верују. У овом случају, адвокат је затражио да Џек направи посебно поручену торту у знак прославе преласка из мушког у женски пол, која би такође и симболички приказала ту транзицију. Будући да би таква торта изразила извесну поруку, а имајући у виду и то да Џек није у стању да изрази ту поруку ни за кога, држава не може казнити Џека због тога што је одбио да такву поруку искаже. Први амандман штити такву одлуку.”

Филипс је први случај пред Врховним судом САД добио још 2018. године, када је суд утврдио да су званичници Колорада који су казнили Филипса поступили непријатељски према његовој вери. Та пресуда се није бавила Филипсовим правима на слободу говора на основу које је могао да одбије да прави персонализоване торте које изражавају поруке које су у супротности с његовом вером. Сада је пресуда Врховног суда у Колораду ставила тачку на најновију тужбу против Филипса одбацивши и овај случај јер се адвокат који га је поднео није придржавао ваљаног процеса. Као и претходна победа, ни ова пресуда не бави се Филипсовим правом на слободу говора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Kako izabrati savršenu mušku kožnu jaknu
Само прошле године, Врховни суд САД објавио је изузетно важну одлуку у случају 303 Creative против Еленис, која је подржала слободу говора за креативне професионалце као што је Филипс. Адвокати Алијансе за одбрану слободе затражили су од Вишег суда у Колораду да примени ту одлуку и на сличан начин потврди Филипсово право на слободу говора и у овом случају. Иако се Врховни суд Колорада у овом случају није осврнуо на питање слободе говора, пресуда у случају 303 Creative пружа трајну заштиту слободе говора за Филипса.

„Одобрили смо предлог да се утврди, између осталог, да ли је адвокат правилно поднео захтев за поркетање овог случаја”, написао је Врховни суд Колорада у свом мишљењу у случају Masterpiece Cakeshop против Скардине. „Закључили смо да није.”

Истог дана када је Врховни суд САД објавио да ће саслушати први случај покренут против Филипса – који је добио 2018. године након што је држава Колорадо покушала да га натера да направи персонализовану торту за истополно венчање – адвокат је телефоном позвао посластичарницу Masterpiece Cakeshop и наручио од Филипса персонализовану торту која би симболизовала и прославила џендер транзицију. Адвокат је затим поново позвао да наручи још једну торту која би приказала Сатану како пуши марихуану, како би „исправио Филипсове грешке у размишљању.”

Прочитајте још:  Бивши агент ЦИА Џонсон: Русија ће снажно ударити украјинске оружане снаге када исцрпи украјинске снаге
Филипс је љубазно одбио обе поруџбине јер би такве торте исказале поруке које крше његова суштинска уверења. Адвокат је тада поднео нову тужбу и запретио му да ће наставити да га узнемирава све док Филипс не буде кажњен. Филипс услужује људе из свих средина. Као и многи уметници, одлучује да ли ће направити персонализоване колаче на основу онога што ће се тим путем исказати, а не на основу тога ко их поручује.

Ифам.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Прогоњени посластичар још једном победио ЛГБТ активисте на суду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *