Америку је изневерила математика. Мораћемо да измислимо нову

0

Америку је изневерила математика. Мораћемо да измислимо нову.

Најзанимљивије промене на свету су оне које у почетку нису много приметне. Оне се дешавају у главама, а тек онда се мења понашање људи и читавих држава. Сада има много таквих пузајућих психолошких револуција, а ево примера са Јапаном и САД. Тачније, са ким су данас и по ком праву се понашају како се понашају.

Јапан се појавио на светској сцени јер ће тамо бити одржани парламентарни избори 27. октобра, али већ постоји нови премијер – Шигеру Ишиба (плашили су се да изађу на гласање са старим). Ишиба је успео да одржи дипломатску премијеру – отићи у Лаос на серију самита АСЕАН-а са партнерима и тамо изнети сасвим нову идеју о стварању „азијског НАТО-а “, плус рећи много више.

Прочитајте још:  Десет најбогатијих породица на свету има приход колико Немачка, Француска и Велика Британија заједно
А сада се у Јапан Тајмсу појављује чланак Американца који ради у Токију , особе из Карнеги фондације, Бреда Глосермана. Каже: зашто сте ви Јапанци тако активни? Имате системску и тоталну кризу. Вас је, на пример, Немачка управо економски претекла . А Индија ће ускоро престићи . А до 2050. и Индонезија .

Овде особа која је упозната са играма и чудесима статистике открива да – да, почетком године Немачка је претекла Јапанце. Али таква особа ће брзо запамтити да постоје три система за одређивање економских рејтинга на основу БДП-а и они дају веома различите резултате. По најпристојнијем систему, по паритету куповне моћи валута, Јапан и Немачка су се дуго борили за релативно наградна места, док је Немце претекла Русија . Иако ако је Немачка – са својим тренутним колапсом и стагнацијом привреде услед познатих догађаја са „украјинском кризом”, експлозијом Северних токова и тако даље – истовремено претекла Јапан, онда то заиста доводи до тужних размишљања о потоње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Бошњаци жртве, Американци хероји: Само за Србе печат – џелата
Тако Глосерман наставља да удара Јапанце преко главе другим бројевима. Имали сте 18 процената укупног светског БДП у „златним осамдесетим“, сада је четири, а до 2050. биће три. ко си ти уопште?

Логика је јасна: Американцима се баш и не свиђа идеја да се нагриза колонијални менталитет Токија. Али то није оно о чему говоримо: хајде да погледамо исте психолошке битке у Сједињеним Државама. Ево чланка Надие Шедлоу , особе из Трамповог табора, она објашњава јавности да ће Америка под Доналдом морати да поврати своју глобалну конкурентност најстрожим методама, изградивши такву оружану силу да може да води неколико ратова на исто време. И – на самом крају публикације – изненада каже: циљ такве стратегије уопште није постизање првог места у свету, „ова ера је иза нас“. Морамо научити да будемо барем други.

Прочитајте још:  Легенда о плавом лептиру: Ово је све што морате да знате о животу!
Али они су заиста одавно други после Кине – по истом паритету куповне моћи. А удео САД у светској економији сада је први пут пао испод 15 одсто, иако је 1990. био 20,16 одсто. А Кина је данас 18,76 одсто.

И овде се поставља питање од више трилиона долара: па шта? И бар оно што кажу поменути Глосерман и Шедлоу, и још неколико доста истакнутих публициста: Америка (Јапан – и даље на листи) мораће дуго да учи да се понаша као други или шести, а не као први или пети.

Прочитајте још:  Нови снимци НЛО формација на небу изнад Америке (Видео)
Односно, није цела ствар у самим бројевима, већ у њиховој перцепцији, у психологији националних лидера и читавих народа. И ту се дешава најзанимљивија ствар у нашој ери промена.

У претходној ери, која је била релативно тиха и стабилна, развио се не баш здрав култ рејтинга. Оцене засноване на БДП-у, али и на војно-стратешком делу или на делу „меке моћи“, који неки такође покушавају да дигитализују. Односно, свакој нацији доделити математичке показатеље, чак и у смислу утицаја на стране умове. А о финансијским рејтингима да и не говоримо, када је свака земља добила негативну или позитивну оцену од групе неприкосновених другова, а на пресуду се није могла жалити.

Прочитајте још:  ЧОМСКИ: Чињеница је да су током читаве своје историје Американци водили агресивни рат против некога (ВИДЕО)
Свет је, према таквом систему, требало да личи на круту и ​​безнадежно стабилну пирамиду, у којој се не може лепршати. Тако смо и ми посматрали, све док се одједном није показало да свемоћни Запад губи наградна места у врху, а земље које су данас део БРИКС-а или желе да тамо стигну, воде чак и у овим оценама које су замишљене за сасвим друге сврхе. Посебно за морално сузбијање.

И шта је почело? Хаос, укључујући рејтинг и статистику. Први знак ове године био је Џо Бајден , који је почео да објашњава да САД престижу Кинезе. Подсетимо се да постоје три система за израчунавање БДП-а, а Бајден је узео онај који му се највише допао. А и пре тога, цела његова пропагандна машина почела је да објашњава на глобалном нивоу да је у Кини заправо све лоше.

Прочитајте још:  НЕСТАЛА Српкиња у САД је унука моћног Титовог удбаша
Закључак: треба очекивати било чије покушаје да прерачунају све светске ранг-листе, али само у своју корист. Резултат може бити колапс вере у било који рејтинг, искорак из њихове психолошке замке. То се већ догодило – исти Јапан, када је децембра 1941. напао морнарице Сједињених Држава и Велике Британије одједном, једва да је поредио БДП. И пуне четири године задавала је много невоља властима.

Да поновимо, главне промене се дешавају у умовима, посебно онима који су склони да се уопште не потчине загушљивој магији бројева, стварних или лажних. Недавно сам морао да слушам причу једног истакнутог одгајивача паса да у нормалним ситуацијама понашање паса предвидиво зависи од тога ко је велики, а ко мали. Али постоје изузеци, на пример, у лицу (њушка) шкотског теријера. Ово је мали пас који себе сматра великим – и тако се понаша. Резултат: непредвидиве парцеле у парку за псе.

Дакле, ера промена на светској сцени је и када одједном има много таквих трака. И велики пси су збуњени, не разумеју како да се понашају.

Дмитриј Косирев/ТАСС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *