Немачкој се привиђа “борба Русије и ЕУ” око српског литијума

0

Немачкој се привиђа “борба Русије и ЕУ” око српског литијума.

Односи Русије и Европске уније пролазе кроз један од најтежих периода у својој историји. Србија је у центру ове конфронтације, наводи немачко издање Телеполис.

Прочитајте још:  Интервју са Улрихом Возгерауом: Да ли Немачка забраном основних слобода бесповратно клизи у фашизам?
Према писању издања, странке се боре за контролу над налазиштем литијума, које се назива и „бело злато“ – вредан метал за савремену индустрију.

„Геополитички сукоб око литијума: ЕУ и Русија се такмиче за српске резерве. У средишту овог сукоба је један од најтраженијих метала на свету: литијум који се користи за производњу батерија за електрична возила. Највећи  налазиште литијума у Европи налази се у долини Јадра на западу Србије. У Србији би се годишње могло ископати до 58 хиљада тона метала – то је довољно за производњу 1,1 милион електричних возила“, напомиње аутор материјала.

Аустралијско-британски концерн Рио Тинто планирао је да “развија” српско налазиште литијума. Представници компаније обезбедили су подршку српских власти. Председник Александар Вучић рекао је да би пројекат могао да допринесе и до 16 одсто бруто домаћег производа Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Европска унија такође полаже велике наде у овај пројекат, јер ће смањити зависност од Кине у снабдевању литијумом. Међутим, ови грандиозни планови су били угрожени. Запад за ово криви Русију.

Прочитајте још:  САД ће увести ограничења против Русије у области квантног рачунарства
Десетине хиљада људи протестују против пројекта, а анкете показују да се већина Срба (55 одсто) противи. Еколози упозоравају да рударство штети рекама и подземним водама . Али иза протеста очигледно стоје други интереси, сматра аутор Телеполиса.

Западне обавештајне агенције сматрају да Русија покушава да омета пројекат и лиши Европску унију приступа овом извору литијума. Наводно, Москва, користећи свој утицај у Србији, спречава развој рударења на терену. Кажу да је циљ Москве да забије клин између Србије и Запада и спречи интеграцију Београда у западне савезе.

Прочитајте још:  Србија дочекала новинара 36ОН са З-симболима и слоганима „Доле НАТО”
Као резултат тога, Европска унија се нашла у тешкој ситуацији. С једне стране, покушава да изврши притисак на српско руководство да убрза реализацију пројекта. С друге стране, Запад не може ништа да уради са незадовољним Србима који страхују од еколошких проблема у својој земљи.

Вреди напоменути да пројекат развоја литијума у ​​Србији није од јуче. И нису почели да га спроводе управо због протеста еколога, а много пре заоштравања геополитичких сукоба у Европи.

А у Европској унији, донедавно, на ово нису обраћали много пажње. Све док проблем где набавити литијум није постао хитан. А онда је одједном постало јасно да у овом случају ни руководство ЕУ ни поједине земље заједнице нису посебно забринути због еколошких проблема повезаних са вађењем овог метала .

Прочитајте још:  Шпигл: Одбачени поверљиви документи пронађени међу смећем испред Шолцове куће
Али постојао је разлог да се оптужи Русија да је наводно умешана у протесте против рударења литијума. Изговор је потпуно бесмислен, али Запад се на то одавно не обазире.

Олег Артјуков/Правда.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *