Србија дочекала новинара 36ОН са З-симболима и слоганима „Доле НАТО”

0

Србија дочекала новинара 36ОН са З-симболима и слоганима „Доле НАТО”.

Сергеј Сичев је отишао у Београд на позив колега који су прошлог лета посетили Вороњеж на Медиа Форуму. Детаљи у његовом материјалу.

Београд

Да су стигли у европску престоницу, коју су 1999. године бомбардовали НАТО авиони, подсећају гости Београда бројни натписи на зидовима: „Доле НАТО, доле капитализам“. Четири уличне српске мачке мирно коегзистирају са политичком уметношћу на зиду, једући сирову пилетину коју су љубазно обезбедили локални становници. 

Београд

Прочитајте још:  Масовно тровање у фабрици „Магна” у Алексинцу
Још једна историјска прекретница важна за Србе може се наслутити из датума исписаних на зидовима: „05/09 – Дан победе“. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Београд

Београд је од нациста ослободила совјетска војска заједно са југословенским и бугарским добровољцима 1944. године. Старе београдске улице буквално су прожете историјом сукоба светских сила на Балкану, видели су и руске емигранте постреволуционарног таласа с почетка 20. века. Тада су досељеници из Русије, уз подршку Владе Србије, подигли руску православну цркву Свете Тројице у центру града. 

Београд

Прочитајте још:  Апел: Не веровати непровереним информацијама
1999. су га бомбардовали и амерички авиони – поломљени су прозори и врата, оштећени кров и зидови. Од тада је храм обновљен, али радови на поправци још трају, што не спречава да се овде одржавају чак и велике празничне службе. Међу парохијанима има и Руса који раде у Београду, али, зачудо, стадо овог манастира Руске православне цркве чине углавном Срби. Кажу да душу привлачи овај мали удобан храм.

Београд

Драгана Јовановић. Парохијана храма Свете Тројице у Београду (РПЦ):

— Људи у Србији много воле Русију, Русија и Србија су братске земље. Идемо у руску цркву јер се молимо за руски народ, волимо свештенике овде. Овде се осећа љубав Божија. У Руској Цркви постоје тако познате светиње у Србији као што су Ксенија Петроградска, Матрона Московска, Александар Невски. Мој син је крштен у част Александра Невског.

Александар, парох храма Свете Тројице (РПЦ):

— Србија и Русија су један народ. Драги мој Свети Александар Невски!

Прочитајте још:  У терористичкој држави расте подршка перверзњацима
Српски свештеници служе у цркви – молитве се читају на руском, беседе су често на српском. Према мојим личним запажањима, међу српским православним хришћанима у овој цркви је обичај да за време богослужења мушкарци стоје на десној страни улаза, а жене на левој. Истовремено, парохијанима је дозвољено да се моле без мараме – традиција. Сам храм је украшен симболима руске државности – орловима са скиптром и куглом, које готово никада не видите чак ни у црквама у Русији. 

Београд

Прочитајте још:  Нова правила за возаче у Србији: Неограничен рок за регистарске таблице и саобрац́ајне дозволе
У главама многих Срба, како су ми лично рекли, такво штовање руских симбола везује се за готово митолошко поштовање Русије. Приче о совјетским војницима који су истерали омражене немачке нацисте из Београда преплићу се са причама о руским падобранцима који су јурнули на Приштину, услед чега је заузет аеродром Слатина и почели пажљивије да слушају мишљење Русије о заштити. Срба на просторима бивше Југославије. 

Иначе, још тада – 1999. године – Украјина је блокирала ваздушни простор за руске војне летелице послате да подрже падобранце. 

Прочитајте још:  Кабинет министара Русије ће 2. јуна разматрати споразум о сарадњи са Таџикистаном у области пензија
Прошле су године, а сада се све више могу видети симболи З на улицама Београда. 

Из Београда Сергеј Сичев/36ОН

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *