Геополитички значај Дњепропетровска

0
Дњепропетровск

Данашњи украјински град Дњепар (на украјинском Дніпро́), који се до 2016. године називао Дњепропетровск (а историјски имао је и друга имена: најпре као Новоросијск [руски Новороссийск] од 1796—1802, потом као Јекатаринослав [руски Екатеринослав] од 1802—1926. године, а од те године познат је био под називом Дњепропетровск, па ћемо користити тај назив, јер је важност овог града дошла до изражаја највише током Другог светског рата.

Тада је тај град био поприште једне од најважнијих битака у Другом светском рату – Битке за Дњепар. Град су окупирали немачки окупатори августа 1941. године. Током форсирања Дњепра чак 2438 људи су удостојени звања Хероја Совјетског Савеза (што је незабележена цифра!), а ослобођење тог града био је почетак операција, које ће се завршити 23. децембра 1943. победом Црвене Армије и ослобађањем леве обале Дњепра. Битка за Дњепропетровск се завршила баш на данашњи дан 25. октобра 1943. године. Главну улогу у ослобађању Дњепропетровска имао је 3. украјински фронт под командом армијског генерала Родиона Малиновског, коме је помагао 2. украјински фронт, који је деловао на северу.

Дњепропетровск је познат и као центар украјинских олигарха, рецимо може се споменути Игор Коломојски, који је финансијски подржао почетак политичке каријере садашњег украјинског председника. Главни рабин у Украјини Шмуел Каминецкиј је истовремено и рабин Дњепропетровска. Едуард Ходос, православни Јеврејин, који важи за стручњака за хазарску тематику, уверен је да се у Украјини ствара Нова Хазарија – Хазарски каганат, те да ће главни град те будуће пројекције бити управо Дњепропетровск, који је геополитички на идеалном месту, па га називају и Новим Јерусалимом. О Хазарима је први озбиљније писао Артур Кестлер, у свом раду «Тринаесто племе», који је лансирао тезу о хазарском пореклу Ашкеназа. Проф. Шломе Санда је у књизи «Ко је измислио јеврејски народ» изнео тезе о такозваном синкретичком јудаизму, где се такође износи хазарска аргументација. Пре десетак година, тачније 2012. године др Еран Елхаик, са Института генeтске медицине Универзитета „Џон Хопкинс“ у Сједињеним Америчким Државама , објавио је дешифровање генома Ашкеназа, где је појаснио да се ради о мешавини гена туркијских народа са елементима словенских гена, без превише семитских елемената.

Прочитајте још:  Укронацисти спремају мариупољски сценарио у Одеси

Било како било, град Дњепропетровск има изузетан значај за ашкенаску заједницу, можда баш због свог геополитичког положаја.

За Васељенску: Горан Игић

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *