Народна странка: Забрињавајући суноврат српске пољопривреде, хитно потребне промене за спас сточарства и села

0
Пољопривредници у Мађарској, ко, пољопривреде

Пољопривредници у Мађарској

Упркос повећању субвенција и мерама за подстицај пољопривредне производње у 2024. години, стање српске пољопривреде је алармантно, што потврђују све чешћи протести пољопривредних произвођача.

Деценијски немар државе и смањење подстицаја по хектару за биљну производњу дали су своје резултате. Субвенције су са 14.000 динара по хектару у 2012. години пале на свега 4.000 динара у 2016. – по 2.000 за биљну производњу и вештачко ђубриво.

Стање није ништа боље ни у сточарству. Према „Попису пољопривреде 2023“, број газдинстава која се баве говедарством опао је за 60 одсто у односу на 2012. годину, а укупан број грла говеда мањи је за 20 одсто. Ови подаци указују на недовољну заштиту домаћег сточарства, посебно млечног говедарства које чини 60 одсто сточарске производње.

Према извештају из јула Републичког завода за статистику и Министарства пољопривреде, очекује се увоз 4.800 тона говеђег меса у 2024. години, што говори о озбиљном паду домаће производње. Просечна цена товне јунади од 500 динара по килограму остаје недостижна већини одгајивача, јер је највиша откупна цена у периоду јануар–јул била око 370-380 динара.

С обзиром да 46 одсто говеда долази из Шумадије и западне Србије, неопходно је подржати сточаре овог региона. Више од 90 одсто говеда у овим крајевима чини сименталска раса, најпогоднија за тов и производњу говеђег меса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Народна странка позива надлежне да се хитно обрате на питања око 80.000 „фантомских крава“ и спрече злоупотребе средстава из аграрних фондова, посебно у Шумадији и Поморављу, где је евидентирано мање од 40.000 крава и мање од 65.000 младе стоке до две године.

Прочитајте још:  "Минималац мањи од најављеног поскупљења струје"

Српско сточарство треба нове моделе подршке како би се зауставио одлазак младих са села, без којих нема ни напретка ни повећања броја младих на селу. Народна странка има план да заустави овај пад и врати углед и економску стабилност српских пољопривредника.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *