У БиХ се одржава конгрес ујгурских сепаратиста

0

У БиХ се одржава конгрес ујгурских сепаратиста.

Главни град Босне и Херцеговине је домаћин Свјетског ујгурског конгреса (ВУЦ), конгреса одбјеглих ујгурских националиста који су побјегли из Кине из политичких разлога. Пекинг је догађај назвао антикинеским. Учесници конгреса тврде да је кинеска амбасада у Сарајеву покушала да омета догађај и запретила лидеру конгреса Иси Долкуну изручењем Кини.

Прочитајте још:  Понош по налогу Енглеза укинуо најславније бригаде наше војске
Званична представница ВУК-а Зумрета Аркин пожалила се на претње кинеских власти ујгурским активистима у Ирској, Аустралији, Турској, Немачкој и Узбекистану. Због тога је пет делегата одбило да учествује.

Ујгури су турски муслимански народ који живи у кинеској провинцији Синђанг. Агресивни део ујгурских националиста тражи независност Синђијанга. У потрази за спољном подршком, окренули су се исламистичким идеолозима, што је довело до радикализације ујгурског покрета, све до појаве етничких Ујгура у редовима севернокавкаских банди у подземљу током рата у Чеченији и међу милитантима исламске Држава у Сирији.

БиХ је подржала резолуцију УН 2021. којом се од Пекинга тражи да престане са својим наводним угњетавањем муслимана Угура. Ујгурско питање за Запад је оруђе притиска на Кину и западне обавештајне службе га користе да изазову терористичке нападе у Кини и антикинеске активности исламистичких група.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

https://www.youtube.com/@ketrinailuzija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *