Данас је Света Петка – заштитница жена свих вера и нација, мајки и породиља

0
петка

Света Петка

Света Петка рођена је крајем 10. века у граду Епивату, у богатој и побожној породици. Када су јој родитељи преминули, поделила је сиротињи све што је имала и замонашила се и ту је добила име Параскева. Отишла је у Палестину, где је провела 40 годима, али према предању, јавио се у сну анђео и упутио у отаџбину да шири веру Христову, па се зато Света Петка на иконама представља у монашкој одећи, са крстом у руци.

Света Петка је изразито поштована као заштитница жена свих вера и нација, мајки и породиља. Данас јој се молитвом обраћа велики број људи за помоћ и спас у болести и невољама, а многи кажу да се светица често јавља људима у сну и говори им шта да раде.

Велики број цркава у Србији је посвећен ово светитељки, а обично се непосредно у близини храма налазе и извори за које се сматра да су лековити.

Обичаји и веровања

На дан Свете Петке не сме да се пере веш, да се шије, да се ради тежак посао, посебно не би требало да то раде жене. Болесни треба да оду у цркву и умију се на извору који се налази у близини храма.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током времена, њене чудотворне мошти преношене су много пута. На њеном гробу, каже легенда, догађала су се чуда. Бугарски цар Јован Асен је 1238. године, по мишљењу једних, отео, а по мишљењу других, пренео мошти свете Параскеве у свој престони град Трново. Када су Турци освојили Бугарску, мошти су пренете, по заповести султана Бајазита, у град Јаши.

Прочитајте још:  Митровдан – празник за који се верује да најављује благу или оштру зиму

Почетак поштовања култа Свете Петке у Србији везује се за књегињу Милицу која је издејствовала од турских власти да се мошти пребаце у дворску цркву у Крушевцу 1398. год, да би по премештању српске престонице деспот Стефан пренео мошти у Београд. По предању, мошти су биле положене у храм Свете Петке који је књегиња Милица саградила у Београду. Oд Црква Свете Петке саграђене почетком 15. века, није остао никакав видљив спомен, пише на сајту Црква Ружица и Капела Свете Петке.

Султан Сулејман Други пренео је мошти Свете Параскеве 1521. године у Цариград, а коначно, 1641. цариградски патријарх Партеније поклонио је мошти кнезу Василију Лупулу, који их је пренео у Јаши и положио у Цркву Света три јерарха, где су и данас, преноси РТС.

Снимљен и филм

Овој светитљки која је веома поштована код нас посвећен је и филм “Света Петка – Крст у пустињи” у режији Хаџи-Александара Ђуровића, по роману “Петкана” Љиљане Хабјановић Ђуровић.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *