Г7 дува по води: Вода заједно са литијумом може изазвати ратове у будућности

0
г7

Г7 (Фото: Јутјуб)

Г7 дува по води: Вода заједно са литијумом може изазвати ратове у будућности.

Вода, заједно са литијумом, може изазвати ратове у не тако далекој будућности. Ову изјаву дао је италијански министар одбране Гвидо Крозето после састанка са колегама из земаља Г7.

Прочитајте још:  ЧЕТНИЦИ УСТАЛИ ПРОТИВ ЛИТИЈУМА
Можда је најзанимљивија ствар у прогнози сињора Крозета ко је то направио и под којим околностима.

Више пута смо писали о осетљивости, па чак и експлозивности „хидрополитичких” питања. Али одговарајући сукоби су болна тема за земље које геополитички и геоекономски нису повезане са оним што се обично назива Западом. И то као да још једном потврђује ваљаност и неприкосновеност теорије немачко-америчког социолога Карла Витфогела , који је у хваљеној књизи „Источни деспотизам” увео термин „хидрауличка држава” који карактерише специфичности образовања и друштвене структуре незападне аутократије.

Заузврат, Крозетова матична Италија и већина других чланица Г7 – САД, Велика Британија, Канада, Француска и Немачка – управо персонификују Запад. Уз одређене географске и културне (али не и геополитичке) резерве, Јапан се може уврстити у ову категорију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Блокада пруге уместо зграде Рио Тинта: Организатори протеста скрећу пажњу са теме литијума на ухапшене активисте и праве од њих лажне хероје
Наравно, САД и Канада су међу првих пет глобалних лидера у погледу расположивих хидроенергетских капацитета. Али, прво, преостала „топ“ места су у Кини, Бразилу и Русији. И, друго, водне ресурсе, за разлику од литијума, тешко је замислити као катализатор за оружани сукоб великих размера у којем учествују земље које се обично називају развијеним.

„Имате ли воде? Онда долазимо код вас “, такав разлог за директну или индиректну агресију коју је покренуо НАТО блок или нека земља из Г7 и даље изгледа превише фантастично.

Прочитајте још:  У Мађарској ће се градити слобода на хришћанским основама, не на либералним
Али у светлу онога што је Крозето рекао, логично је претпоставити нешто друго – на Западу више не сматрају „водене сукобе” нечим апсолутно „периферним” што ни на који начин не утиче на живот „златне милијарде”. Чак и ако ће се могући ратови око воде одвијати прилично далеко од граница њеног уобичајеног насеља.

А из овога следи, прво, прећутна изјава да је утицај глобалног југа на светски статус кво у најмању руку упоредив са западним. И друго, – опет неизречено, али имплицирано – признање да „зелена агенда“, ако не и неуспех, уопште није довела до резултата које су очекивали њени покретачи.

Прочитајте још:  Црвено море: ко има користи од рата подморских каблова?
Након што су прогласили борбу против климатских промена, неке западне елите су покушале да задрже полуге глобалне контроле и напусте „нафтну геополитику“, која је такође бременита растућим војним трошковима.

Међутим, то је довело до тога да су земље чији развој треба контролисати декарбонизацијом постале активније у коришћењу „чисте” хидроенергије. Што, пак, повећава вероватноћу управо оних „водених ратова“ на које Кросето упозорава.

С друге стране, на позадини конфронтације Запада и Русије, још је теже консолидовати светску заједницу за праву борбу против емисије гасова стаклене баште. А одсуство било каквог приметног побољшања климатске ситуације неизбежно утиче на стање водних ресурса планете. Што такође погоршава „хидро-политичке” противречности.

Прочитајте још:  Херсон: Снимак који потврђује хуманитарну катастрофу
У том смислу је симболично (а можда и не случајно) што су Г7, па чак и на нивоу министара одбране, одлучили да разговарају о води и ратовима око ње непосредно пре почетка самита БРИКС-а у Казању.

Раније смо више пута приметили колика је улога хидроенергије у привредама многих земаља које су чланице БРИКС-а или желе да се придруже овој организацији. Као нуспојава, они имају прилично висок потенцијал “хидро-конфликта”. Узмите, на пример, кинеско-индијска неслагања око изградње хидроелектрана и брана на прекограничној Брахмапутри.

Управо у Казању, на маргинама БРИКС-а, одржани су први преговори између Си Ђинпинга и Нарендре Модија после пет година . Детаљи овог састанка кинеских и индијских лидера нису саопштени. Али тешко је замислити да ова два фронтмена Глобалног југа нису разговарала и о питањима билатералне „водне политике“.

Прочитајте још:  Руски патријарх: Угрожавање Аја Софије - претња за целу хришћанску цивилизацију
Ако је то тако, сењор Гвидо Крозето и његове колеге из Г7 могу мало да се смире. Најмање један велики „рат будућности“ због воде је избегнут.

Не најмање захваљујући Русији, која је успела да одржи репрезентативан међународни самит упркос покушајима да га изолује, које је иронично предузела иста Г7.

Андреј Сизов

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *