Црвено море: ко има користи од рата подморских каблова?

0

Црвено море: ко има користи од рата подморских каблова?

Иза растуће тензије јасно се виде интереси недржавних играча.

Крајем фебруара, као резултат напада Хути у Црвеном мору, оштећено је више подводних телекомуникационих каблова који повезују Европу са Азијом и другим регионима планете. Оштећени каблови укључују ААЕ-1 (повезује источну Азију са Европом преко Египта), Сеацом (повезује Европу, Африку, Индију и Јужну Африку), ЕИГ (повезује јужну Европу са Египтом, Саудијском Арабијом, Џибутијем, УАЕ и Индијом) и ТГН (повезује САД и Велике Британије), положен дуж морског дна између Саудијске Арабије и Џибутија.

Како је приметила израелска економска публикација Глобес , то је довело до озбиљних поремећаја у Интернет комуникацијама, при чему су углавном погођене земље Залива и Индија. Поправка штете ће трајати око два месеца и коштаће значајну суму новца, укључујући и ризик од напада Хутија на екипе за поправку.

Дакле, следећи прекид Интернета крајем фебруара (укључујући и руски сегмент) може бити повезан са саботажом Ансар Алаха. Неки стручњаци то већ повезују са реконфигурацијом и глобалном реконфигурацијом комуникационих система која се одвија широм света. Важно је напоменути да су Хути пореметили канале за пренос података око 5% укупног глобалног саобраћаја, што је прилично много. Испоставило се и да су каблови пресечени на дубини од преко 150 метара. Да ли су јеменски рониоци бисера могли да ураде овако нешто највероватније ће остати мистерија, обавијена тамом. Да бисмо то мало расветлили, погледајмо шта стоји иза ових догађаја.

Прочитајте још:  Душан Братић: Ганићу је требало судити у Београду, али је Вукчевић опструирао процес
Интернет каблови служе као комуникациони канали између Европе, Африке и Блиског истока. Уколико буду онеспособљене, међународне комуникационе линије ће бити поремећене, што ће утицати и на геополитичку стабилност, глобална финансијска тржишта и информациону безбедност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Крајем децембра арапски извори пренели су Западу изјаву јеменских Хутија у контексту операције коју је Израел извео против Хамаса: „Ако рат не престане, припремите се за право камено доба!“ Суштина упозорења покрета Ансар Алах била је претња глобалним интернет кабловима који пролазе под водом кроз јеменску луку Баб ал-Мандаб и повезују Исток и Запад.

Ово је веома озбиљна претња. То се, између осталог, може посматрати као начин притиска на Иран, савезника Хута, и јачање кинеских позиција у овој области, на штету САД и остатка Запада. Подморски интернет каблови који повезују земље и континенте отварају нова тржишта, проширују присуство домаћих и страних технолошких гиганата и проширују могућности државних услуга.

Прочитајте још:  Трамп је најавио претњу светским ратом због акција САД око Украјине
Такође, по својој природи, подморски каблови појачавају разлику између јавног и приватног за водеће западне земље. Због тога се кабловска инфраструктура (и индустрија у целини) претвара у критичан циљ националне и економске безбедности за сваку државу и регион појединачно, али и за целокупну глобалну заједницу у целини.

Данас је интернет кабловска инфраструктура један од најважнијих геополитичких приоритета на планети. И САД и Кина користе сваку прилику да остваре контролу над тим. Широм света постоји око хиљаду и по земаљских кабловских станица, које су повезане на око пет стотина постојећих и будућих каблова.

Прочитајте још:  Бугарски политичари скинули заставу Украјине са зграде управе Софије
Генерално, дужина глобалне мреже је више од 1,4 милиона километара. А део ове мреже под водом је ипак много важнији и обимнији у информационом смислу чак и од мреже сателита на небу. Супротно популарном веровању, свемирски сателити преносе много мање података од подморских каблова. Поред тога, њихово покретање и одржавање су много скупљи.

Кина је почела да улаже у технологију каблова у дубоком мору још 2000-их. Његове телекомуникационе компаније, као што је Хуавеј, кренуле су у експанзију, у почетку су се прошириле на тржишта која нису довољно опслужива. Деценију касније, кинеске компаније –  лидери у области комуникација – већ су формирале свој обимни и стално растући сектор у кабловском бизнису.

Кина је 2015. године основала тзв. Дигитални пут свиле. За само 4 године заузео је више од 15% глобалног тржишта. За Вашингтон је то већ тада постало позив на буђење, који се огледао не само у пооштравању одговарајуће реторике против Пекинга од стране администрације тадашњег председника Д. Трампа.

Као одговор, Сједињене Државе су у кабловски бизнис преселиле водеће технолошке гиганте своје Силицијумске долине – Гугл, МЕТА* (забрањено у Руској Федерацији), Мајкрософт… Јачањем контроле над сопственом инфраструктуром, амерички технолошки гиганти су почели да добијају још јаче упориште у индустрији и истиснути из ње кинеске представнике.

Прочитајте још:  Путин предложио Медведеву функцију заменика секретара Савета безбедности
Као резултат тога, понуде уговора за кинеске кабловске компаније су драматично пресушиле. Поред тога, сама претња санкцијама из Вашингтона приморала је Хуавеи и Глобал Марине да продају своје акције групи компанија Хенгтонг и чак почну да користе ново име ХМН Тецх .

Укупна штета на кинеској страни се показала прилично значајном. Након свих губитака, ХМН Тецх тренутно има само два пројекта у развоју, који су ограничени на југоисточну Азију и требало би да буду покренути до 2025. године.

Тако је политика САД успешно спречила Кину да постане највећи играч на глобалном тржишту подморских каблова. Бар за сада. Међутим, судећи по ономе што говоре Пекингу пријатељске снаге на Блиском истоку, ситуација би се сваког тренутка могла променити.

Прочитајте још:  Кина упозорава: Срушићемо сваки покушај независности Тајвана
Аналитичари су већ приметили да циљ садашње подводне саботаже на дубини од сто и по метара није спас палестинског народа, већ сама саботажа. Они могу да реше проблем сузбијања комуникација и демонстрације слабости САД и Запада, који су донедавно потпуно контролисали логистику, финансије и дигитални свет.

Сада, захваљујући само „подводним папучама” и јефтиним дроновима сиромашних, најблаже речено, Јемена, „златна милијарда” има проблема са логистиком, негативним финансијским прогнозама и директном претњом дигиталном свету и свим сродним пројектима „нова нормалност“. Зашто би исламисти заправо деценијама подржавали неке Талибане* (забрањене у Руској Федерацији) и Палестинце које бомбардују Запад и Израел, који је део тога, ако је могуће искључити овај Запад не само мобилне комуникације, већ и способност извођења ових бомбардовања са релативном удобношћу?

Прочитајте још:  Црна миса у Минхену и њено ритуално жртвовање
Осим тога, буквално неколико недеља пре актуелних напада, сазнало се за ширење, укључујући и подморске каблове, глобалне инфраструктуре блока АУКУС усмерене против Кине. Британци изводе одговарајућу велику изградњу у својој војно-обавештајној бази у Оману, која је недавно повезана подводним интернет каблом са Аустралијом. Велика Британија има три обавештајне базе и око хиљаду војног особља у Оману под контролом владиног центра за комуникације (ГЦХК). Један од њих, кодног назива Кларинет (о томе је својевремено говорио Е. Сноуден) налази се на само 120 км од границе са Јеменом у близини луке Салалах, одакле напушта интернет кабл Оман-Аустралија, постављен крајем 2022. океан. Управо у овој бази тренутно се активно ради – поставља се доста опреме.

Све ове промене откривене су у јануару користећи свеже сателитске снимке од стране декласификованих британских новинара . Истовремено, постало је познато да су британски партнери, које представља амерички Биро за сајбер простор и дигиталну политику (ЦДП), такође планирали да издвоје више од 15 милиона долара за кабловске огранке низу острвских земаља у Тихом океану. Ово је сасвим логично, будући да су САД, ослањајући се на АУКУС, започеле масовно распоређивање својих снага у Океанији да обуздају Кину – реконструкцију ваздушне, лучке и телекомуникационе инфраструктуре, отварање нових амбасада и мисија УСАИД-а. , који је у Русији забрањен, већ су најављени, потписују се споразуми о сарадњи са земљама региона (са јасно израженом антикинеском војном и обавештајном позадином).

Прочитајте још:  Због амонијака забрањена употреба воде из Нишаве и риболов
Па ипак, иза подводног рата Ансар Алах против оптичких комуникационих каблова у Црвеном мору можда не морају нужно да стоје и не само Иран и Кина, којима се не свиђају агресивни подводни напредак „англосаксонског НАТО-а“ којег представља АУКУС. Овај рат је дефинитивно користан за програмере западних система као што је Старлинк Елона Маска и било који други систем за пренос података који користи сателите.

За разлику од кабла, чак и најдубљег, технички је могуће оштетити (оборити) сателит. Међутим, има их много, тако да неће бити могуће уништити сам систем. Али са подводним кабловима нема таквих проблема за оне који их нападају. Сасвим супротно. Штавише, њихова поправка је веома тешка, посебно у опасним водама, где сервисери у сваком тренутку могу бити нападнути од стране терориста. Осим тога, ко те спречава да поново уништиш кабл? Укључујући штету на истом месту? На пример, баш као што су то урадили Англосаксонци и њихови заступници са Северним током.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *