Јутарњи лист: Србија je приватни шоу Александра Вучића који на свим телевизијама глуми мученика, а медији стоје на бранику „оца нације“

1

Александар Вучић (Фото: PRINTSCREEN TANJUG)

Увијек смо били корак испред, али постоје проблеми с респираторима. Буде ли требало, сам ћу сјести у авион и вадит ћу их из магазина па да видимо тко ће ме спријечити. Сјест ћу у авион ‘Аир Сербиа’ и почет ћу утоваривати респираторе у авион. Брига ме и за атесте и административне ствари, идем тамо буде ли потребе, рекао је недавно љутито србијански предсједник Александар Вучић.

А скупини лијечника пред болницом у Новом Пазару, гдје је особно препратио пошиљку респиратора, и покорним слушачима је рекао: „Имате овдје 10 клиничких респиратора, ви не разумијете што то значи, али кад у Неw Yорк стигне 29 таквих, они су пресретни“.

Ових ускрсних дана мученички је изјављивао да ће клекнути пред патријарха СПЦ-а Иринеја и молити га да одустане од позива вјерницима да дођу у цркве.

– Уздам се и у патријарха, клечат ћу пред њим да схвати оно кроз што пролази држава, јер желимо спасити животе – објаснио је Вучић.

Наиме, СПЦ је тражио ублажавање драстичних мјера кретања тијеком ускрсних благдана, које је увео Вучић. Подсјетимо, прошли је викенд увео полицијски сат у трајању од 60 сати (од петка до понедјељка), а сада га је још појачао за 24 сата – од петка до уторка ујутро!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Александар Вучић прошао је у ових мало више од мјесец дана коронавируса пут од исмијавања и спрдања са заразом у стилу свог бјелоруског имењака и ауторитарног пандана Александра Лукашенка (који постојано кано клисурина, унаточ ширењу болести и даље стоји на истим позицијама), до најстрожих мјера сигурности у Еуропи. Обојица отаца нација заправо су своје земље и становнике учинили таоцима властитих хирова и одлука.

Александар Вучић главна је „звијезда“ у Србији у епохи короне. Има га свуда и о свему говори и држи предавања. Стално је на србијанским телевизијама, а његов јучерашњи наступ на јавној телевизији РТС, похвалили су се, најгледанија је емисија у посљедњих 10 година.

Прочитајте још:  Вучевић објавио са ким ће СНС преговарати о формирању Владе

Гледанији је и од сјајних србијанских кошаркаша и одбојкаша, а засјенио је највећу свјетску тениску величину, Новака Ђоковића. Такав је Александар Вучић – јучер шеретски о корони, а данас врло драстичан, с мноштвом забрана, с наоружаном полицијом у градовима, пун љутње и пријетње Србима ако се не придржавају онога што им, како истиче, „поручује држава“.

А тко је ту „држава“, не треба се пуно питати. Пријети „Италијом“ и гробљима која неће моћи примити све оне који га не буду слушали. Но, Вучић не одустаје – он себи ствар ауреолу мученика и безгрешника који попут библијског Јоба пати за Србе и Србију (додуше помажу му Путин и Xи Јинпинг, али према њима је више него услужан), а грађани Србије су они који не слушају и који ће бити криви крену ли ствари лоше. Вучић не мисли да било што ради погрешно и онда кад је исмијавао корону и сада кад уводи најдраконскије мјере, па и кад се путем Скyпеа по кратком поступку осуђују људи. Медији су под контролом – његови га хвале и на дјелу је градња невиђена култа Вучића у доба короне, остали, којих је ионако мало, немају ништа. Чак је једном одржао конференцију за новинаре само пред камерама, без новинара.

Александар Вучић већи је и важнији од опаког вируса, од чега је досад у Србији заражено око 5000 људи, а умрло их је 100. Но, Вучић користи владавину у доба короне на начин да је потпуно дерогирао демократске институције и то је и почетак и крај сукоба с короном у Србији, уз помоћ провучићевским медија, који га представљају као једног и јединог борца и мученике за спас Србије.

Како каже предсједник Демократске странке Зоран Лутовац – „појављује се свугдје и о свему говори. Потиче страх (већ споменута пуна гробља) и нуди наду – 100 еура помоћи за сваког грађанина“.

Прочитајте још:  Могуће несташице горива на пумпама ако се продужи ограничење цена

Лутовац каже да Вучић без прекида проводи беспризорну политичку кампању и очито нема намјеру престати. Пита се и постоји ли кап која ће прелити чашу Вучићева режима, која је тијеком пандемије напуњена до врха.

– Повијест је препуна примјера у којима су тирани и аутократи чинили судбоносне грешке зато што нису прихваћали да могу направити било какве грешке – рекао је Лутовац.

Провучићевски медији и његови вјерни сурадници су на бранику обране свог вољеног вође. Министар обране Александар Вулин напао је хрватске медије због писања о Вучићу, спајајући то са 10. травња и оснутком злочиначке и злокобне марионетске НДХ, а најтиражнији лист у Србији, Информер, такођер се обрачунава с онима који друкчије пишу о Вучићу.

На мети је српска редакција ТВ постаје Н1, портал Истиномер.ре те дневни лист Данас, а све чешће медији у окружењу, па тако и хрватски. И сам Вучић очито је оптерећен Хрватском (!?) – што је заправо прилично бизарно јер је једини који се успоређује с нама, што пак више говори о његовим фрустрацијама него о некаквој (не)успјешности Хрватске, с којом се, ето, барем нетко жели припетавати и узима је као параметар успоредбе – Вучић се тако недавно похвалио да је Србија господарски лидер у регији, а Хрватска ће показати најгоре господарске резултате.

„Сада је потпуно јасно зашто се хрватски гњев не смирује. Хистерично нападају Србију јер је сада коначно јасно да наша држава стиже и престиже Хрватску која је одувијек била јача према економским параметрима. Нападају и српског предсједника Александра Вучића јер је успио оно што ниједан лидер наше земље није успио у повијести – бити лидер у регији по стопи привредног раста“, пише главно Вучићево гасило. Но, обје земље, као и остале у регији, имат ће велики пад БДП-а због рецесије која је, због Цовида-19, већ узела маха и даје негативне резултате.

Додуше, ипак треба споменути, да према њему вјерним србијанским медијима, Вучићу вјерује више од 61 посто Срба.

Прочитајте још:  ПРОТЕСТ МЕДИЦИНАРА! У Грчкој обустава рада због обавезне вакцинације!

Број заражених у Србији прешао 5.000, досад више од 100 умрлих

У Србији су за посљедња 24 сата од цовида 19 преминула још четири пацијента те је умрлих укупно 103, а потврђено је 445 новозаражених, приопћили су у четвртак чланови Кризног стожера на тисковној конференцији одржаној у Нишу, који је постао новим жариштем заразе.

Број заражених већ трећи дан прелази бројку од 400 случајева дневно.

Од сриједе у 15 сати тестирано је 3.194 особе, а од почетка епидемије 6. ожујка тестирано је укупно 29.478 особа.

У Србији је укупно коронавирусом заражено 5.318 особа, од којих је у болницама тренутно лијечи 3.511 болесника, а 128 их је на респираторима.

Са 103 жртве цовида 19 у односу на укупан број обољелих смртност у Србији је на разини 1,9 посто, а излијечена су 443 пацијента.

Коронавирусом су заражена и 593 здравствена дјелатника, а на болничком лијечењу их је 382.

Заражено је у седмеро новорођенчади, а до данас их је троје отпуштено из болнице, а др. Дариа Кисић Тепавчевић истакнула је да бебе или немају никакве симптоме или имају веома благу клиничку слику.

Лијечници из Кризног стожера упозорили су данас да међу најтежим болесницима у Нишу има 30,24 посто млађих људи у доби од 40 до 55 година, а епидемилог Бранислав Тиодоровић поновио је упозорење грађанима да „сви морају бринути о себи и свом понашању“.

Србијанска влада формирала у уторак посебан кризни стожер за Нишки и Топлички округ, након што се у тим двама окрузима појавио већи број обољелих. Ријеч је о подручјима која имају велики број људи који раде у иноземству па се претпоставља да је то могући разлог повећане заразе. Повод за посебне стожере био је и појава заразе у Геронтолошком центру у Нишу, гдје је у једном дану утврђена зараза код 140 од 256 штићеника те код четверо дјелатника Центра.

(jutarnji.hr)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Јутарњи лист: Србија je приватни шоу Александра Вучића који на свим телевизијама глуми мученика, а медији стоје на бранику „оца нације“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *