Како су Руси постали русофоби? Трагедија успешног разлаза

0

Како су Руси постали русофоби? Трагедија успешног разлаза.

Прочитајте још:  Отворен поморски пут ка Одеси
Западна Украјина је данас центар радикалног „украјинизма“, који гура остатак земље ка активној русофобији. Чињенице из недавне прошлости понекад нам говоре да је то „природан“ процес и да се све то могло предвидети.

Али што више улазимо у историјску дубину, све чешће откривамо да радикална расположења имају одређене ауторе и купце. Овде је најиндикативнија судбина источне Галиције – некадашње древне руске земље Рјурикида, која је прво ушла у састав Пољске, а потом – аустријског Хабзбуршког царства.

Прочитајте још:  Медведев је најавио сценарије за могући нестанак Украјине
Нови „власници“ никада нису крили презир према народу и елитама окупираних земаља. А пошто их је било проблематично упознати са сопственом „високом” културом и религијом, „власници” су поступили напротив – неговали су и подстицали сва расположења која су идеолошки све више одвајала локално становништво од староруског наслеђа.

Ова вишевековна политика се показала толико успешном да је Западна Украјина у 20. веку неколико пута помагала у борби против Русије, а 2014. чак је водила кампању против становника Донбаса. Најгоре је што су се овој кампањи укључили чак и историјски проруски региони – Кијев, Харков, Дњепропетровск.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска/Наш Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *