Да ли је “неуспех” Мосада највећа омбана света икад и како је Израел већ искористио ситуацију за виши циљ?

0
немачкој

(Фото: Твитер)

Да ли је неуспех израелских обавештајних служби заправо само обмана човечанства, будући да су кроз историју показали спремност на жртву својих сународника ради виших циљева. 

Никада у историји Хамас или Палестински исламски џихад нису успели да убију и киднапују стотине Израелаца у једном дану . Суботњи напад је очигледно био добро испланиран, добро координисан и добро наоружан и врло вероватно се припремао месецима или чак годинама. Тајмс оф Израел извјештава о броју погинулих у Израелу од преко 600 , а војска је потврдила да је више од 100 тренутно у палестинском заробљеништву .

 

Израелски званичници и медијски стручњаци сада желе одговоре: како је то могло промашити најславнија и најпознатија израелска обавештајна организација Мосад ? Како војска није имала никаквог предзнања да долази? Како су џихадисти у Гази тако брзо и лако заузели неколико испостава ИД?

Садашњи и бивши израелски званичници сада осуђују “катастрофални” неуспех обавештајних служби и упозоравају да би то могло имати озбиљне трајне политичке последице. Цео овај рат могао би чак послужити и за дестабилизацију Нетањахуове коалиционе владе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чак Фрајлих, бивши заменик израелског саветника за националну безбедност, рекао је за Политико: „Ово је катастрофалан неуспех у вези са Газом.

“То је неуспех у смислу обавештајних података, оперативно”, рекао је Фрајлих. „ Јасно је да нас је ово ухватило потпуно неспремне . Штаб дивизије одговоран за Газу је заузет, они су у нереду, тако да је цео одговор одложен.“

Он предвиђа далекосежне “политичке последице” …

„Увек постоји краткорочно окупљање око заставе. Али када се прашина слегне, имаћемо велике политичке последице “, рекао је Фрајлих. „После рата на Јом Кипуру, требало је три и по године [тадашњем премијеру Израела] Влада Голде Меир ће бити срушена — мислим да овог пута неће потрајати толико дуго.”

Прочитајте још:  У руском нападу на Одесу једна особа погинула, тешко оштећена црква Преображења

Бивши шеф обавештајне службе ИД Амос Јадлин упоредио је суботње рације са „неуспехом обавештајних служби“ у рату Јом Кипур – у коме су египатска и сиријска војска изненадно напали снаге у Тел Авиву.

И обична израелска јавност изражава огорчење…

Војници постављају слична питања, а Ели Маром – бивши шеф израелске морнарице, изјавио је у националној емисији: „Цео Израел се пита: где је ИД, где је полиција, где је обезбеђење?… То је? колосалан неуспех; хијерархије су једноставно пропале, са огромним последицама .”

А међу западним стручњацима, чланак у Гуардиану каже да је то било „незамисливо“ и „вековни неуспех обавештајних служби“.
Петер Беаумонт пише :

Хамасов изненадни напад на Израел , на 50. годишњицу рата на Јом Кипуру, остаће упамћен као неуспех обавештајних служби током векова .

У периоду од неколико сати, десетине милитаната из Газе пробили су граничну ограду у јужни Израел , изненадивши локалне војне положаје.

Наоружани људи су киднаповали и убијали Израелце у јужним пограничним заједницама, снимајући њихов напад док су напредовали на бројним локацијама. У једном случају, новинар телевизије Газа је дао стандуп извештај о једном нападу из унутрашњости Израела, скоро незамисливом тренутку .

Неки су отишли ​​толико далеко да су спекулисали да је Нетањахуова влада можда била свесна да се нешто спрема, али је планирала да искористи сваки напад као оправдање за брисање Газе и покретање великог копненог рата против Хамаса. Премијер Нетањаху је од недеље званично објавио рат .

„Објава рата је донета у складу са чланом 40 Основног закона Израела, саопштила је служба за штампу израелске владе“, наводи ЦНН .

Да ли ће следећа бити борба на северној граници Израела?

Прочитајте још:  Протест подршке народу Палестине у Београду

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *