Отаџбина зове: Хоће ли Максим Галкин и други бегунци из Русије бити мобилисани у израелску војску?

0
русије

Семјон Слепаков ** , Андреј Макаревич ** , Максим Галкин ** . Колаж © ЛИФЕ. Фото © ТАСС / Вјачеслав Прокофјев / Вадим Тараканов

Хоће ли Максим Галкин и други бегунци из Русије бити мобилисани у израелску војску?

Десетине хиљада резервиста позвано је да служи у израелској војсци (ИДФ) због ескалације палестинско-израелског сукоба, преноси ауторитативно издање Хаарец. Међу регрутима може бити и до хиљаду младих Руса који су се преселили у Израел одмах након почетка СВО-а, према локалном опозиционом покрету Нови профил, који подржава избегавање служења у израелским оружаним снагама, пише Лајф.ру.

Према израелском закону, војник ИД који је одслужио обавезну војну службу распоређен је у једну од резервних јединица. Из оваквих „резерви“, као што се сада десило, у рат се могу позивати обични војници до 40 година и официри до 45 година. Да бисте постали резервиста, прво морате одслужити војни рок од једне до три године. На учешће су позвани мушкарци до 29 година и жене до 26 година.

– Регрут старији од ове године који не испуни своју дужност у законском року сматра се делинквентом и мораће да служи у ИД по нахођењу војних власти. Ово важи за све држављане Израела и иностранства, чак и ако имају друго држављанство, па чак и ако стално бораве у иностранству. То се односи и на сталне становнике Израела који немају држављанство, објашњавају у амбасади Израела у Русији.

Повратници се обично позивају тек годину дана након пресељења у обећану земљу – како би имали времена да се прилагоде. Али, према покрету Нови профил, израелске власти су 2022. године направиле изузетак, примивши у војску до хиљаду новопридошлих имиграната из Русије. Највероватније су бивши Руси преузели иницијативу да потпишу уговор са ИД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Тајна СВО: Читава чета Оружаних снага Украјине нестала код Купјанска

„У почетку нисам желео да служим, али на крају сам затражио да се придружим сајбер јединици ИД. Схватио сам да је услуга кључ интеграције у израелско друштво“, ове речи 19-годишњег руског програмера који се преселио у Израел прошириле су се западним медијима.

Шта чека Галкина* * и Макаревича *

Наше звезде досељене у Израел – Максим Галкин** и Андреј Макаревич** – већ су коментарисале заоштравање арапско-израелског сукоба.

„Желим срећу нашим војницима и бројим сате и дане до наше победе“, подржао је ИД Макаревич**.

– Израеле, само напред! – саветује Галкин**.

Међутим, по закону, нико од њих (као Семјон Слепаков**) неће бити позван у рат. Нису у резерви и нису способни за војну службу. Осим ако се сами из патриотизма не упишу у војску да бране своју нову отаџбину.

Регрути који су тек почели да служе у ИД не треба бацати у врућину. Како пише  Јерусалем Пост, у јулу-септембру ове године, редовима израелске војске придружило се пола хиљаде репатриранаца, од којих су огромну већину чинили Руси.

Где је сада син Максима Виторгана?

Али међу резервистима позваним у рат, можда је и син познатог руског глумца Максима Виоргана, Даниил. Пре само месец дана служио је ИД, о чему је радо извештавао на друштвеним мрежама.

Даниил Виторган (лево) у служби у ИДФ-у.  Фотографија © Инстаграм* / даниил_виторган

— Ови постови говоре о забави коју смо заједно провели у тиму јеврејских специјалних снага. Још једном велико хвала најбољим, најлепшим и најефикаснијим војницима ИД. Момци, било је сјајно! — Неозбиљан фото извештај Данијела Виоргана, објављен у септембру, сада изгледа неприкладан.

Непознато је где се Виторган млађи нашао у новој рунди арапско-израелског сукоба. Након демобилизације, Даниил је из родног Тел Авива долетео у Европу да прослави свој 23. рођендан. Посетио је Будимпешту, Праг, Хановер, Амстердам и Варшаву. Са њим је била вереница и старија сестра Полина Виторган (има 27 година и неће бити регрутована). Очигледно, компанија би већ могла да има времена да се врати кући… у Израел, који гори од напада Хамаса.

Прочитајте још:  Овако изгледа батаљон Бајдена и Зеленског који креће у офанзиву (видео)

Даниил Виторган отворено подржава Украјину. Многе његове приче имају заставу „жовто-блакит“, радосно понавља све русофобичне нападе Украјинаца и хвали се куповином сувенира са трозубом.

Пре почетка СВО, није се чинило да ће Даниил Виторган напустити Русију. Управо је служио у руским трупама, ушао у престижни ВГИК и чекала га је филмска каријера. Његова породица се добро сналазила са престижним становањем у центру Москве: гарсоњера у згради од цигле Брежњевка у улици Болшаја Бронаја, двособан стан у глумачкој кући у уличицама Старог Арбата, трособан стан у Сталинки. зграда на насипу Тараса Шевченка – укупно око 150 милиона рубаља.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *