“Немачки Вухан” доказао: Правила преношења короне не важе

0

(Фото: Tanjug/Alessandro Pone/LaPresse via AP)

Резултати “живе лабораторије” у Хајнсбергу, који је због великог броја оболелих понео титулу “немачког Вухана”, потврдили су да је број заражених много већи од заничних података, да је сваки пети случај асимптоматски, те да нека правила о преношењу коронавируса једноставно не важе.

Још прелиминарни резултати експеримента у Хајнсбергу показали су да се коронавирус теже шири него што смо мислили, тим на челу са проф. др Хендриком Штреком и проф. др Гантхером Хартманом са Универзитета у Бону дошао је до још неких закључака.

За студија у Хајнсбергу контактирано је укупно 600 случајно одабраних домац́инстава у Гангелту. Између 30. марта и 6. априла, шест недеља након избијања инфекције, испитивано је и тестирано 919 учесника из 405 домац́инстава. Узимали су им брисеве грла и узорке крви и комбиновали ПЦР тест, који поуздано открива вирус у акутној фази инфекције у првих недељу или две дана, и ЕЛИСА тест који детектује антитела која имуни систем гради две или три недеље након инфекције.



Фокус студије био је стопа смртности од ковида-19 у односу на број заражених, а првенствено је требало утврдити стваран број заражених.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Отприлике 15 процената Гангелта било је заражено. Укупан број инфекција омогуц́ава нам да утврдимо стопу смртности од инфекције. У Гангелту, после избијања епидемије САРС-ЦоВ-2 износи 0,37 процената”, објавио је др Штрек, директор Института за вирусологију Универзитетске болнице Бон. Процењује се и да је број непријављених случајева заразе много вец́и од броја позитивно тестираних.

Засновано на 6.700 смртних случајева повезаних са САРС-ЦоВ-2 у Немачкој, може се претпоставити укупно 1,8 милиона инфекција, што је око 10 пута више од броја званично пријављених случајева (162.496 забележених 3. маја 2020.).

Прочитајте још:  Нећемо преживети, пропадамо! — паника међу власницима сплавова

Студија нуди још неке важне податке за даља истраживања САРС-ЦоВ-2, као што су ризик од инфекције зависан од старости, пола и постојец́их стања, повец́ана тежина болести усред посебних околности и ризик од инфекције у породицама.



20 одсто инфекција ЦОВИД-19 је асимптоматско

Губитак мириса и укуса, како је раније идентификовао професор Штрек, јесу најупечатљивији симптоми ове инфекције, а занимљиво је да је 22 одсто заражених у Гангелту било асимптоматско.

“Свака пета инфекција буде без приметних симптома који сугеришу да се инфициране особе које могу заразити друге не могу поуздано идентификовати на основу препознатљивих симптома болести. Свака наводно здрава особа на коју наиђемо може несвесно пренети вирус. Морамо бити свесни тога и поступати у складу с тим”, каже проф. др Мартин Екнер, шеф Института за хигијену и јавно здравље и коаутор студије, потврђујући важност општих правила дистанцирања и хигијене у пандемији коронавируса.

Изненађујућ је податак је, ипак, да је ризик од заразе у породици био релативно низак – испоставило се да ствари не функционишу тако да заражени који донесе коронавирус у кућу зарази све људе с којима живи. Такође, испоставило се да подложност инфекцији не зависи од старости или пола, као што су неке студије сугерисале.

“Стопа инфекције код деце, одраслих и старијих особа врло је слична и очигледно не зависи од старости”, каже професор Штрек.



нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *