Велика светиња смештена у географском центру Србије: Манастир Драча одише лепотом, у његовој порти сахрањен велики српски командант

0

(фото.РИНА)

Велика светиња смештена у географском центру Србије: Манастир Драча одише лепотом, у његовој порти сахрањен велики српски командант.

Живописно и ушушкано у брдима Рујевица, Висибаба и Богосављевица, испресецано брзом Драчком реком село Драча права је слика и прилика лепе Србије. На његовој територији налази се и прецизно одређена тачка која се сматра за географски центар наше земље.

Прочитајте још:  Шеф посланичке групе напредњака брани Мила Ђукановића у скупштини Србије (Видео)
Село Драча смештено је на 352 метра надморске висине, има пошту, Дом културе.. али, оно што је прави драгуљ овог места јесте манастир Драча подигнут крајем 13. века.

(фото:РИНА)

“Према предању овде је првобитно постојао средњовековни манастир у коме је живео и умро светогорски монах и светитељ, преподобни Јов. Током 18. и 19. века манастир је био значајан духовни и културни центар овог дела Србије. У време Кочине крајине монаси Драче били су на страни Аустрије, па се и сам Коча Анђелковић у њему” једно време крио, због чега је манастир тешко страдао, кажу за РИНУ мештани.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У црквеној порти манастира сахрањен је Јован Димитријевић Добрача, командант српске војске у бици на Љубићу”, а у овој светињи и дан данас чувају веома старе иконе.

(фото:РИНА)

“Живопис манастира Драча представља непроцењиву вредност. Црква је осликана 1735. године, што је забележено у натпису над улазом. У потпуности сачуване фреске спадају у ред најбољих сликарских остварења из прве половине 18. века у Србији и приписују се сликарима из Мосхопоља,” додају мештани.

Прочитајте још:  Зашто Запад подмеће да су Кинези и Срби за рат
Ова светиња данас је на мапи бројних путника намерника, верујућег народа који желе да уживају у самом срцу Србије у духовном миру и тишини.

24.седам.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *