Протестне везе: до чега ће довести прекид дипломатских односа између Колумбије и Израела?

0
прекид дипломатских односа

прекид дипломатских односа

Протестне везе: до чега ће довести прекид дипломатских односа између Колумбије и Израела?

Колумбија прекида дипломатске односе са Израелом усред рата у појасу Газе: дипломате ће напустити јеврејску државу у блиској будућности. Богота није била прва престоница у региону која је предузела такав корак. Истовремено, у Израелу живи око 4 хиљаде Колумбијаца, а саме земље повезују вишемилионски трговински промет и уговори у војној сфери. О последицама политичког раздора између Колумбије и Израела прочитајте у чланку Известија.

Колумбија прекида дипломатске односе са Израелом

Прочитајте још:  ЦПВС каже да је израелски удар на Сирију уништио културни центар
Одлука о прекиду дипломатских односа са Израелом ступила је на снагу 2. маја, дан након што је колумбијски председник Густаво Петро (представник левичарске партије Хумана Колумбија) дао гласну изјаву на скупу поводом празника рада у Боготи. „Председник Републике најављује да ће сутра бити прекинути дипломатски односи са Државом Израел. Све је то зато што се њихова влада и њихов председник баве геноцидом ”, рекао је политичар са бине на тргу Боливар у центру престонице.

Колумбијске дипломате ускоро ће напустити амбасаду те земље у Израелу, потврдило је министарство спољних послова те латиноамеричке земље у коминикеу речи лидера. „Ово је нови сценарио који нам омогућава, као Колумбијцима, да не ћутимо и да изразимо насилан протест, да изразимо своје неслагање са начином на који израелска влада води рат“, рекао је колумбијски министар спољних послова Луис Гилберто Муриљо на брифингу. 2. маја.

Прочитајте још:  БУРА ЗБОГ РАДОШЕВИХ ЧЕТНИKА Бајић: "Ви пуцате, ја лечим"
У колумбијском министарству спољних послова рекли су за Известије да ће Богота обавестити амбасаду Израела у Колумбији о обиму мере коју је најавио председник. Све поруке ће бити послате дипломатским каналима и неће бити јавне, појашњавају у ресору.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Колумбијска страна је више пута истицала да је прекид дипломатских односа повезан искључиво са неслагањем са политиком израелске владе. Богота ће наставити да подржава израелски народ и јеврејске заједнице. Али Колумбија инсистира: Израел мора престати да се бори у Гази и реши проблем стварањем „две државе за два народа“ – палестинског и јеврејског.

Међутим, ово питање није решено још од прошлог века. План „две државе за два народа” заснован је на Резолуцији 242 Савета безбедности УН, која је усвојена 1967. након Шестодневног рата.

Након што је Хамас напао јеврејску државу 7. октобра прошле године, Израел је почео интензивно бомбардовање енклаве. Тада су војници ИДФ-а доведени у Газу. Сада се разговара о могућности покретања напада на Рафах, град на југу енклаве, где се налази више од 1,5 милиона избеглица које су биле принуђене да оду усред активне фазе непријатељстава на северу. Према подацима палестинског Министарства здравља, око 13 хиљада деце је умрло у Појасу Газе од почетка рата. Укупно је преко 30 хиљада цивила већ постало жртве. „Знамо да је више деце умрло у Гази за шест месеци него у свим светским сукобима у протекле четири године “, рекао је Филип Лазарини, генерални комесар Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА).

Израел категорички одбацује све оптужбе за геноцид против палестинског народа, тврдећи да су борбе одговор на напад Хамаса и борбу против тероризма. Вреди напоменути да је током напада Хамаса на јеврејску државу у октобру 2023. године убијено преко 1,2 хиљаде Израелаца. Поред тога, Хамас и даље држи више од 100 талаца, укључујући тројицу мушкараца са руским пасошима.

У том контексту, наравно, постојале су оштре критике са израелске стране у вези са одлуком Боготе да прекине дипломатске односе. Посебно се негативно изразио министар спољних послова Израел Кац: према његовим речима, „историја ће памтити да је Густаво Петро одлучио да стане на страну најодвратнијих чудовишта познатих човечанству“.

Прочитајте још:  ОТКРИВЕНА ТАЈНА РУСКА ОПЕРАЦИЈА! На удару НАТО пакт
Ипак, мало је вероватно очекивати гласну реакцију Израела у блиској будућности, каже стручњак за Блиски исток Александар Каргин.

— Израел нема алате да утиче на Колумбију. Све што Израел у овом случају може да уради јесте да сачека следеће председничке изборе у Колумбији, услед којих на власт може доћи десничарски политичар. Биће само негативне реакције на реторичком нивоу. Израел сада има велике проблеме у вези са ограничавањем трговине са Турском (турски лидер Реџеп Тајип Ердоган рекао је 3. маја да је Анкара прекинула трговину са Израелом, која је процењена на 9,5 милијарди долара – Известија). Ово је за њих важнија тема“, рекао је стручњак за „Известија“.

С друге стране, палестинска амбасада у Колумбији захвалила је латиноамеричком лидеру на његовом „храбром хуманитарном гесту“. Хамас је позвао друге земље Латинске Америке да крену путем Колумбије и прекину дипломатске односе са Израелом.

„ Овом одлуком Колумбија се брзо придружује кругу земаља глобалног југа које делују и нису ограничене само на дипломатски дискурс “, каже Данијел Рејран Кортес, стручњак за међународне односе са Универсидад Ектернадо де Цоломбиа.

Међутим, Боготина одлука није наишла на разумевање неких колумбијских политичара који су раније били на високим функцијама.

„Под нашом владом признали смо палестинску државу јер је Колумбија увек подржавала решења две државе за два народа. […] Раскид односа са Израелом ни на који начин не доприноси таквој одлуци и има негативне последице по Колумбијце“, рекао је колумбијски председник Хуан Мануел Сантос од 2010. до 2018. године.

Прочитајте још:  Црвене линије Србије
Иван Дуке, који је био председник од 2018. до 2022. године, назвао је потез садашње администрације „великом неспретношћу“. „Раскид историјских односа је увреда за јеврејски народ и манифестација ароганције и незнања у вођењу спољне политике“, написао је он на својој страници у Кс.

— Густаво Петро полази од чињенице да већина лево оријентисаних Колумбијаца не одобрава акције Израела у Палестини и Појасу Газе. Штавише, он полази од својих идеолошких преференција “, рекао је за „Известија“ Дмитриј Розентал, директор Института Латинске Америке Руске академије наука.

Положај осталих земаља у региону

Прекид дипломатских односа могао би створити проблеме и самим Колумбијцима у јеврејској држави. Ипак, Богота намерава да настави да их подржава.

— У Израелу живи око 4 хиљаде колумбијских држављана. Наставићемо да нашим сународницима у Израелу и Палестини пружамо неопходну помоћ и услуге преко конзуларног одељења амбасаде у Тел Авиву “, рекли су за „Известија“ у колумбијском министарству спољних послова.

Осим тога, Колумбијци не обраћају много пажње на спољну политику, па је мало вероватно да ће таква одлука изазвати огорчење грађана ове земље.

„Преференције Колумбијаца одређују првенствено домаћа агенда, а не спољнополитичке одлуке“, појаснио је Дмитриј Розентал.

Колумбија је трећа земља у региону Латинске Америке која је предузела овај корак од почетка рата у Појасу Газе. Боливија је прва реаговала на акције Израела. Земља је 31. октобра објавила прекид дипломатских односа са јеврејском државом. То је 14. новембра учинио и Белизе, суседна Гватемала.

Прочитајте још:  Пет спратова зграде у Бејруту уништено након израелског ваздушног напада
Истовремено, Куба и Венецуела прекинуле су везе са Израелом много раније од октобра 2023. године.

Хавана није одржавала дипломатске односе са јеврејском државом од 1973. године. Затим је Куба помогла Египту и Сирији у Јом Кипурском рату. Израел је од 1992. године подржавао став САД у погледу наставка економске блокаде Кубе у гласању у УН. Николас Мадуро, тадашњи шеф венецуеланског министарства спољних послова, прекинуо је односе са Израелом 2009. године.

Прочитајте још:  РАТНО СТАЊЕ НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ! Израел напао Либан после фаталних експлозија
Што се тиче одобравања акција актуелног лидера и његовог рејтинга, таква одлука вероватно неће утицати на унутрашњу политичку ситуацију у Колумбији , додао је Дмитриј Розентал. Међутим, такав гест могао би да закомпликује односе Боготе са другим земљама у региону, посебно са Аргентином. То је једина држава у Латинској Америци која у потпуности подржава акције Израела. Још у предизборној кампањи Хавијер Мајли је говорио да ће се његова спољна политика фокусирати на односе са Израелом и Сједињеним Државама.

Напротив, Чиле је, на пример, категорички против акција Израела у Латинској Америци. Земља је дом за око пола милиона Палестинаца — највеће палестинске дијаспоре изван Блиског истока . Бразил и Чиле су у фебруару ове године позвали Међународни суд правде да прогласи израелску окупацију Палестине незаконитом. Тужби коју је покренула Јужна Африка придружиле су се и Колумбија, Никарагва, Венецуела, Боливија и Куба.

Прочитајте још:  Самит НАТО-а показује стварни однос Кине и Запада
Мало је вероватно да ће Вашингтон оштро реаговати на поступке Колумбије. Треба очекивати прагматичан приступ Сједињених Држава по овом питању, сигуран је Розентал. Колумбија је глобални партнер НАТО-а у Латинској Америци Аргентина се сада бори за исти статус.

Економске везе између Колумбије и Израела

Из порука колумбијског министарства спољних послова још није сасвим јасно да ли ће прекид дипломатских односа утицати на трговинске и војне уговоре између две земље. Ако се то догоди, обе државе би могле да претрпе значајне губитке.

Колумбија је други најважнији трговински партнер Израела у Латинској Америци после Бразила. Од 2020. године између земаља је на снази споразум о слободној трговини (Ацуердо де Либре Цомерцио). Богота у блискоисточну земљу извози угаљ, кафу, цвеће, слаткише и делове за авионе и хеликоптере. У 2023. трговински промет износио је 499 милиона долара, што је 53% мање него пре годину дана.

Прочитајте још:  Тел Авив не силази са две столице
Ова латиноамеричка земља купује машине, електричну опрему, пластику и сировине за своју производњу и ђубрива од Израела. Јеврејска држава је 2023. зарадила 90 милиона долара од продаје Колумбији, такође 54 одсто мање него 2022.

Колумбија и Израел такође имају војне односе. Само у јануару ове године Богота је од јеврејске државе купила оружје и муницију у вредности од 351,5 хиљада долара.

Колумбија располаже са око 22 израелска борбена авиона КФИР. Војска те латиноамеричке земље такође користи пушке Галил калибра 5,56 мм израелске производње. Колумбија производи исте пушке у својој земљи под израелским патентима.

Оружане снаге Колумбије и Израела повремено спроводе заједничке вежбе у борби против терористичких напада. Поред тога, постоје споразуми између земаља о сајбер безбедности, обавештајним подацима и заштити граница.

Прочитајте још:  Рашовић: Црна Гора мора хитно мијењати спољну политику према Русији!
Према речима Дмитрија Розентала, будућност споразума и уговора између Израела и Колумбије зависи од трајања прекида дипломатских односа . Могуће је да ће везе бити обновљене чим се заврши операција у Гази. Међутим, према мишљењу стручњака, постоји ризик од ревизије или суспензије неких споразума.

Екатерина Хамова/Известија

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *