Опет неки глобални планови: Зашто Бил Гејтс купује толико обрадиве земље?

1

Бил Гејтс (Фото: Јутјуб)

Крајем јуна, државни тужилац Северне Дакоте одобрио је куповину 2.100 хектара пољопривредног земљишта од стране компаније која је повезана са Билом Гејтсом. Ред Ривер Труст га је купио од узгајивача кромпира Кампбел Фармс за око 13,5 милиона долара. Према правним документима до којих је дошао ФОКС Бизнис, продаја је обављена прошлог новембра.

Медијски извештаји сугеришу да је реакција локалног становништва на договор била далеко од позитивне. „Добро сам чуо за ово из читаве државе, чак није ни из тог краја. Ти људи су узнемирени, али има и других који су само љути због овога“, рекао је комесар за пољопривреду Северне Дакоте Даг Геринг за локалну телевизијску станицу КФИР. Друге забринутости које се наводе у медијима инсистирају на томе да „ултрабогати који купују земљу у Северној Дакоти… не морају нужно да деле вредности државе“.

Пре него што је откривено да је посао одобрен, канцеларија државног тужиоца послала је Ред Ривер Трусту писмо са питањем како компанија планира да користи земљиште. „У Северној Дакоти… свим корпорацијама или друштвима са ограниченом одговорношћу (ЛЛЦ) забрањено је да поседују или дају у закуп пољопривредно земљиште или ранчеве, као и да се баве пољопривредом или сточарством. Поред тога, закон поставља одређена ограничења на могућност трустова да поседују пољопривредно земљиште или ранчево земљиште. Закон о пољопривреди о привредним друштвима или предузећима са ограниченом одговорношћу има одређене изузетке, као што је дозвољавање регистрованих породичних пољопривредних газдинстава или дозвољавање коришћења земљишта у пословне сврхе…”

„Наша канцеларија треба да потврди како ваша компанија користи ово земљиште и да ли ово коришћење испуњава било који од законских изузетака, као што је изузетак пословне сврхе…“

Прочитајте још:  Језива претња: Полицајцу смета Дан Републике, хоће да спаљује Србе

На писмо је био потребан одговор у року од 30 дана, али нема информација о томе да ли је Ред Ривер Труст имао нешто да одговори.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

‘Упознајте фармера Била’

Вест о куповини доспела је на насловне стране, јер је многе људе изненадило што суоснивач Мајкрософта троши толико новца на пољопривреду. Ипак, случај Северне Дакоте је само најновији пример улагања милијардера у обрадиво земљиште што представља велику вест.

Сумирајући податке из 2020. године, часопис под називом Ланд Репорт ставио је фотографију Била Гејтса на своју насловну страну са натписом „Упознајте фармера Била“. Издавач је Гејтса и његову тадашњу супругу Мелинду назвао „највећим америчким власницима приватног пољопривредног земљишта“. Пратећи историју Гејтсових инвестиција, Ланд Репорт је цитирао чланак из Волстрит џурнала из 2014. о човеку по имену Мајкл Ларсон, који је, према писању медија, управљао инвестиционим царством милијардера од 1994. године, „углавном преко фирме тзв. Цасцаде Инвестмент ЛЛЦ.”

„Ранч у Вајомингу је део опкладе Цасцаде-а на нагли скок цена некретнина од финансијске кризе“ , известио је ВСЈ, позивајући се на своје изворе. „Фирма поседује најмање 100.000 хектара пољопривредног земљишта у Калифорнији, Илиноису, Ајови, Луизијани и другим државама – или област седам пута већу од Менхетна.

У 2021. години, Тхе Ланд Репорт је рекао да Гејтс поседује скоро 269.000 хектара широм земље.

‘Зашто купујете толико пољопривредног земљишта?’

Исте године, корисници Реддита имали су прилику да питају суоснивача Мицрософта о разлозима који стоје иза тако велике инвестиције. Питање је било „хеј Билле! Зашто купујете толико пољопривредног земљишта?”

„ Моја инвестициона група је одлучила да уради ово. То није повезано са климом“, одговорио је Гејтс. „Пољопривредни сектор је важан. Уз продуктивније семе можемо избећи крчење шума и помоћи Африци да се избори са климатским потешкоћама са којима се већ суочавају. Нејасно је колико биогорива могу бити јефтина, али ако су јефтина то може да реши емисију из авијације и камиона. ”

Прочитајте још:  Да ли Бил Гејтс нешто зна?

Узбуна око Гејтсове последње куповине земљишта изазвала је талас дискусије на мрежи. Током врхунца пандемије Цовида, суоснивач Мајкрософта је често био у центру пажње због својих изјава о вирусу, па је чак постао и предмет теорија завере. Дакле, не чуди што је његова необична инвестиција покренула и интернетске трачеве, што је изазвало гласине да милијардер поседује већину пољопривредног земљишта у САД. У ствари, у земљи постоји око 895 милиона хектара пољопривредног земљишта . Дакле, иако је највећи приватни власник пољопривредног земљишта, Гејтс заправо има мање од 1% укупног броја у земљи. И, без обзира колико суоснивач Мајкрософта ексцентричан може да буде, разлози за његово улагање у пољопривредно земљиште су највероватније свакодневни, кажу стручњаци.

„Ако погледате куповину пољопривредног земљишта у Сједињеним Државама, огромну већину купују фармери. Следећа највећа група су људи некако блиски пољопривреди, попут пензионисаних пољопривредника, или људи са села који су заинтересовани за куповину земље. Људи који састављају велике портфеље су прилично ретки“ , рекао је за РТ Тодд Х. Куетхе, ванредни професор на Одсеку за пољопривредну економију на Универзитету Пурдуе у САД. „Обично га купују због финансијске ситуације и тако земљиште обично остаје у производњи. Нема нестанка те земље.”

Стабилна имовина
Ипак, вишегодишње улагање Била Гејтса у земљиште изазвало је питање аналитичара: Да ли је пољопривредно земљиште тако привлачна имовина? Одговор је да, из неколико разлога: пољопривредно земљиште је ограничен ресурс, нуди снажан принос и стабилна је имовина са ниским ризиком. Интересовање за пољопривредно земљиште расте, а цене у складу с тим расту. Прошлогодишњи подаци показују да је вредност пољопривредних некретнина у САД у просеку износила 3.380 долара по јутру, што је 7% више у поређењу са 2020.повина

Прочитајте још:  Гејтсови нови планови "тешки" 15 милијарди $: Удружили се Мајкрософт, Блекрок, Банка Америке...

„Пољопривредно земљиште у Сједињеним Државама је поскупело последњих година због високих приноса и ниских камата“ , објаснио је за РТ Карл Зулауф, професор емеритус на Одељењу за економију пољопривреде, животне средине и развоја на Државном универзитету уу

Куетхе се слаже: „Заиста је лепа ствар бити додат широком инвестиционом портфељу, да бисмо вам пружили неке од тих предности диверсификације. Пољопривредно земљиште је атрактивна инвестиција и многи људи виде вредност додавања у инвестициони портфолио. То је релативно мањи ризик од улагања у акције или куповине појединачних акција, али нуди мало већи принос од куповине обвезница. Дакле, то се налази у средини – финансијска инвестиција у којој можете добити мало већи принос, али не толико додатни ризик.”

Уосталом, чини се да стабилност данас много значи. Године пандемије Цовид-19, обележене блокадом, и актуелни сукоб у Украјини, који је пореметио трговину, посебно снабдевање житом, натерали су све више земаља да пажљиво погледају своју безбедност хране. Ипак, Куетхе сматра да сви ови фактори нису довољни да поједини бизнисмени купују земљиште за личну потрошњу. „ Не мислим да инвеститори траже пољопривреду за сопствену потрошњу, они још увек траже производњу робе за глобално тржиште“ , каже он. „Не бринем се да ће људи почети да купују земљу и желе да се сами баве пољопривредом јер су забринути због несигурности хране.

Превод: Васељенска

Анастасија Сафронова , уредник РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Опет неки глобални планови: Зашто Бил Гејтс купује толико обрадиве земље?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *